ΤΑΡΤΑ ΠΡΑΛΙΝΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ SOUR CHERRIES

Ο “ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ” ΤΟΥ ΤΣΕΧΩΦ

Ο βυσσινόκηπος, ένα τεμάχιο γης, που αλλάζει χέρια, που αλλάζει χρήση και που αλλάζει δραστικά τη ζωή των ανθρώπων που παρακολουθούμε στο έργο αυτό του Αντόν Τσέχωφ (1860-1904), τιτλοδοτεί και το ίδιο το έργο. Η ιδιοκτησία του κερασσώνα σε μια νότια παρυφή της Ρωσίας, κοντά στον Εύξεινο Πόντο, η εκμετάλλευσή του σε μια εποχή που οι “παραθεριστές” άρχιζαν να πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο και, τέλος, οι άνθρωποι που “όριζαν” αυτή τη γη, περιγράφονται με μια ακρίβειαν που θα τη ζήλευε ακόμα σήμερα μια σοβαρή ερευνητική case study, οικονομικής γεωγραφίας, ανθρωπογεωγραφίας ή κοινωνικής ανθρωπολογίας. ‘Οπως, μάλιστα, υποστηρίζεται, ο βυσσινόκηπος δεν είναι μόνο πρόσχημα, σκηνικό και περίγραμμα που θα επιτρέψει στο συγγραφέα του να μας μιλήσει για αυτά που θέλει. Ο βυσσινόκηπος δεν είναι μόνο τίτλος. Είναι κεντρικός ήρωας που προορίζεται μάλιστα να αφανιστεί. ‘Ενας άψυχος ήρωας από τον οποίο εξαρτάται η τύχη των υπολοίπων. Ο Jovan Hristic, μελετητής του τσεχοφικού έργου, υποστηρίζει σε μια μελέτη του, πως ο «Βυσσινόκηπος» είναι ένα έργο που έχει μόνο δευτερεύοντες ήρωες και που ο κεντρικός ήρωας δεν είναι πρόσωπο, αλλά ένα τεμάχιο γης!

‘Ετσι λοιπόν στο έργο αυτό, φαίνεται πως μια ανθρωπογεωγραφική, εξωσκηνική, οντότητα, χωροθετημένη σοφά από τον συγγραφέα της (σαν μια οποιαδήποτε σύγχρονη «αξιοποιήσιμη» τουριστική περιοχή) και χρονοθετημένη τραγικά από την Ιστορία (μέσα σε εποχές μεγάλων αναστατώσεων που προετοίμαζαν τη ρωσσική επανάσταση) προβάλλει τόπους, αναλύει ανθρώπους και συνθέτει κλασικά πρότυπα για τις σχέσεις της γης με τον άνθρωπο.

Στο έργο αυτό αυτό του Τσέχωφ, που το ανέβασμά του (1903) μόλις πρόλαβε τον Τσέχωφ στη ζωή, μια ρωσική αριστοκρατική οικογένεια που βρίσκεται σε οικονομικές δυσκολίες κινδυνεύει να χάσει λόγω χρεών την περιουσία της. Σ’αυτή συμπεριλαμβάνεται και ο βυσσινόκηπος. Τα μέλη της που ζουν σε διάφορους τόπους -πάνω απ’όλους το Παρίσι- συγκεντρώνονται να συζητήσουν το θέμα. Η πρόταση που τους γίνεται από ένα οικονομικά ανερχόμενο μέλος παλιάς οικογένειας χειραφετημένων μουζίκων για οικοπεδοποίηση του βυσσινόκηπου και ταχτοποίηση των χρεών δεν τους βρίσκει σύμφωνους. ‘Ετσι όμως και ο βυσσινόκηπος χάνεται και οι ελπίδες για συνέχιση της άνετης ζωής τους εξανεμίζονται.

1503201423554 (2)

 http://geander.com/t_tsex.html

 

 

1503201423546 (2)

125 γρ μαργαρίνη η βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

60 γρ ζάχαρη άχνη

1 αυγό

1 βανίλια

μισό κουταλάκι αλάτι

μισό κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ

2 κουταλιές της σούπας γεμάτες  κακάο σκόνη κοσκινισμένο

355 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (περίπου)

1503201423498 (2)

Χτυπάτε στο μίξερ την μαργαρίνη  με την άχνη.

Ρίχνετε την  βανίλια και το αυγό.

Αλλάζετε το εξάρτημα του μίξερ με τον γάντζο.

(Μπορείτε σε αυτό το σημείο να ζυμώσετε και με το χέρι).

Ρίχνετε σιγά σιγά το μπαίκιν πάουντερ ,το αλάτι, το κακάο  και το αλεύρι.

1503201423500 (2)

Η ζύμη είναι μαλακή.

Αφήνετε την ζύμη τυλιγμένη σε μεμβράνη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.

Βουτυρώνετε ένα σκεύος τάρτας,ανοίγετε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια

και την μεταφέρετε στο σκεύος.

1503201423504 (2)

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 C.

Τρυπήστε την με το πηρούνι και ψήστε την για 10-15 λεπτά περίπου.

Αφήστε την να κρυώσει καλά πριν βάλετε μέσα το μείγμα της σοκολάτας.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

1503201423492 (2)

1 και 1/4 του φλυτζανιού κρέμα γάλακτος

260 γρ πραλίνα σοκολάτα

1 κουταλιά της σούπας λικέρ κεράσι

1 κουταλιά της σούπας  ζάχαρη

1 αυγό και 1 κρόκο

1 κουταλιά μαργαρίνη

ένα βάζο 350 γρ sour cherries

1503201423511 (2)

Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να φτάσει κοντά στον βρασμό.

Βάλτε σε ένα μπώλ την σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια μαζί με το λικέρ 

και την ζάχαρη.

1503201423515 (2)

Ρίξτε την ζεστή κρέμα γάλακτος πάνω στην σοκολάτα .

Περιμένετε 2-3 λεπτά και μετά ανακατέψτε  να διαλυθεί.

1503201423526 (2)

Χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε τα στο μείγμα μαζί με το βούτυρο .

Ανακατέψτε ξανά .

1503201423530 (2)

Βάλτε το μείγμα τής σοκολάτας μέσα στην τάρτα.

1503201423535 (2)

Προσθέστε  τα βύσσινα.

1503201423542 (2)

Ψήστε στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι η σοκολάτα

να αρχίσει να στερεοποιείται.

1603201423564 (2)

 1603201423563 (2)

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON