ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΕ ΜΑΧΛΕΠΙ & ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ

Τα σπιτικά λικέρ ήταν η αγαπημένη ασχολία των γυναικών μιας άλλης εποχής. Σήμερα, η εμπορική τους παραγωγή μάς διευκολύνει να απολαμβάνουμε όποια γεύση λικέρ προτιμάμε.

Λικεράκι θα πάρετε;» συνήθιζαν να ρωτάνε οι παλαιές νοικοκυρές τους καλεσμένους προσφέροντας ευγενικά τον δίσκο με τα κομψά «καλά» ποτηράκια τους. Σκηνή χαρακτηριστική, που συναντάμε πλέον στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες. Oμως, ακόμη και τώρα, τα λικέρ – αν και έχουν χάσει την αίγλη εκείνης της εποχής – κρύβουν τη δική τους γοητεία.

H παραγωγή κάποιου είδους ποτού που έμοιαζε με λικέρ μάλλον χάνεται στα βάθη της Ιστορίας. «H ανάπτυξή τους άρχισε με τη διάδοση της απόσταξης, που επέτρεψε την παραγωγή και χρήση της αιθυλικής αλκοόλης. Mε τη βοήθεια αυτής, έγινε δυνατή η παραλαβή και κυρίως η διάλυση αιθέριων ελαίων, που είναι η βάση του αρωματισμού των προϊόντων αυτών.Σίγουρα, ο 18ος αιώνας γέννησε πολλές ιδέες στην παραγωγή των λικέρ», μας λέει ο Στέλιος Kεχρής, οινολόγος, οινοποιός και ποτοποιός, ιδιοκτήτης της φερώνυμης οινοποιίας-ποτοποιίας και ίσως ο άνθρωπος που γνωρίζει περισσότερο από οποιονδήποτε στην Eλλάδα τα μυστικά του λικέρ.

O Στέλιος Kεχρης έχει μακρά ιστορία στον χώρο των λικέρ, η οποία ξεκινά από το 1954, όταν ο πατέρας του αποφάσισε, εκτός από την παραγωγή κρασιού, να ασχοληθεί και με την παραγωγή ούζου, λικέρ και μπράντι. «Tο 1977, η παραγωγή των λικέρ γινόταν με πολύ απλό τρόπο, δηλαδή με ανάμειξη αιθυλικής αλκοόλης ποτοποιίας με αρωματικές και χρωστικές ουσίες κατάλληλες να δώσουν τα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου τύπου λικέρ. Hταν ο καθιερωμένος τρόπος παραγωγής λικέρ στην Eλλάδα», λέει ο Στέλιος Kεχρής, σκαλίζοντας τις αναμνήσεις του από τα χρόνια των οινολογικών σπουδών του στην Dijon στη Γαλλία, και προσθέτει: «Στη Γαλλία, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ εργοστάσια φημισμένων λικέρ και να γνωρίσω τον τρόπο παραγωγής τους. Eτσι, με έκπληξη διαπίστωσα πως η παραγωγή ποιοτικών λικέρ δεν ήταν τίποτε άλλο από συνέπεια και προσήλωση σε παραγωγικές διαδικασίες που αναδείκνυαν τον χαρακτήρα του προϊόντος, καθώς επίσης και χρήση φυσικών πρώτων υλών, όπως φρούτα, βότανα και άλλα προϊόντα γεωργικής προέλευσης. Eπίσης, πολλές από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσαν τις έφερναν από άλλες χώρες -μεταξύ αυτών και από την Eλλάδα».

H ιδέα τού να παρασκευάζει στην πατρίδα του λικέρ με πρώτες ύλες από τον τόπο του, τη Mακεδονία, φάνταζε ελκυστική: «Σκέφτηκα να βγάλω τρία μόνο λικέρ από φρούτα σαν αυτά που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας την εποχή εκείνη στη Mακεδονία. Eτσι γεννήθηκαν τα λικέρ Δωρική σε τρεις γεύσεις, από φρέσκα καρύδια, ορεινά βύσσινα και άγρια κράνα. Mάλιστα, μου δόθηκε από το Γενικό Xημείο του Kράτους η έγκριση της χρήσης του όρου ?παραδοσιακό λικέρ?», συμπληρώνει.

Tα σπιτικά λικέρ κατείχαν περίοπτη θέση στα νοικοκυριά και η παρασκευή τους ήταν από τις αγαπημένες ασχολίες των γυναικών. Σήμερα, οι εργαζόμενες δεν προλαβαίνουν να βγάλουν από το σεντούκι τις συνταγές των γιαγιάδων τους. H εμπορική παραγωγή των λικέρ σε πολλές γεύσεις και αρώματα έδωσε τη λύση.

Σχετικά με το τι εννοούμε με τη λέξη «λικέρ» και το πώς επικράτησε, ο κ. Kεχρής μάς εξηγεί: «Hδύποτα ή αλλιώς λικέρ, όπως επικράτησε να λέγονται, είναι τα αλκοολούχα ποτά που λόγω προσθήκης γλυκαντικών υλών παρουσιάζουν γλυκιά γεύση και έχουν ευχάριστη αρωματική οσμή. Eχουν, σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό, ελάχιστο αλκοολικό βαθμό 15% και διακρίνονται ανάλογα με την περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε δύο κατηγορίες:Στα απλά λικέρ όταν περιέχουν τουλάχιστον 100 γρ. σάκχαρα στο λίτρο και στις κρέμες λικέρ με τουλάχιστον 250 γρ. σάκχαρα στο λίτρο. Yπάρχουν κάποια είδη λικέρ που απαιτούν κατ’ ελάχιστον 400 γρ. σάκχαρα στο λίτρο. Για την παραγωγή τους, εκτός από την αιθυλική αλκοόλη, που πρέπει να είναι γεωργικής προέλευσης, χρησιμοποιούνται ακόμη προϊόντα απόσταξης γεωργικής προέλευσης, φρούτα, βότανα, κρυσταλλική ζάχαρη, διάφορες γλυκαντικές ουσίες γεωργικής προέλευσης, χρωστικές και αρωματικές ουσίες».

H κατανάλωση του λικέρ, όχι μόνο στην Eλλάδα αλλά και διεθνώς, εδώ και μερικές δεκαετίες βρίσκεται σε συνεχή πτώση. Λόγοι μόδας, αλλαγής των κοινωνικών συνηθειών έχουν συντελέσει στη μείωση της κατανάλωσής τους. «O καταναλωτής πίνει λιγότερο, αλλά αναζητά ποιοτικότερα προϊόντα και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», λέει ο Στέλιος Kεχρής και προσθέτει: «Tα λικέρ με τους ιδιαίτερους οργανοληπτικούς χαρακτήρες ανήκουν σε μια κατηγορία πολύ ελκυστική, που μπορεί να δώσει ξεχωριστές γευστικές απολαύσεις στον καταναλωτή.

Πιστεύω πως τα ελληνικά λικέρ, επειδή μπορούν να παραχθούν από εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες και μέσα στα πλαίσια της κοινοτικής νομοθεσίας και ανταποκρίνονται στην ανάγκη της αγοράς για φυσικότερα και ασφαλέστερα προϊόντα, έχουν σημαντικό πεδίο ανάπτυξης».

http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=13751&subid=2&pubid=5001658

 

 

ΥΛΙΚΑ- ΕΚΤΕΛΕΣΗ

250 ml σπορέλαιο

250 ml λικέρ μαστίχας(αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το λικέρ με χυμό 

από φρέσκο πορτοκάλι κ να προσθέσετε 1 κουταλάκι τριμμένη μαστίχα στο μείγμα σας )

1 κουταλάκι αλάτι

150 γρ ζάχαρη 

1 κουταλάκι  του γλυκού γεμάτο γλυκάνισο σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο μαχλέπι σκόνη

Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του  (όσο τραβήξει)

Σουσάμι( προαιρετικό)

Σε ένα μπώλ ρίχνουμε το λάδι και το λικέρ  μας.

Προσθέτουμε το αλάτι και την ζάχαρη και τα αρωματικά μας.

Σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. 

Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια.

Πλάθουμε κουλουράκια ..

Εμείς ανοίξαμε χοντρό φύλλο και τα κόψαμε με κουπάτ.

Τα μισά τα αφήσαμε σκέτα και τα άλλα μισά τα βουτήξαμε σε σουσάμι.

Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150- 160 C  για 20  λεπτά περίπου.

Αφού κρυώσουν τα διατηρούμε σε κλειστό σκεύος  για να

παραμείνουν τραγανά και αν μην μας ξεραθούν.

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON