Το ταχίνι είναι απολύτως φυσικό προϊόν που παράγεται από τα σπέρματα προσεκτικά διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού, όπου μετά την διαδικασία της αποφλοίωσης, της ξήρανσης και της πολτοποίησης, λαμβάνεται ο πολτός ή αλλιώς η ελαιώδης κρέμα του αλεσμένου σησαμιού που συσκευάζεται και διατίθεται στο εμπόριο.
Το φυσικό προϊόν που δεν έχει προσμίξεις γλυκαντικών ουσιών και είναι σκέτος πολτός σησαμιού, όταν αφήνεται στο βαζάκι ή την συσκευασία του χωρίς να αναταραχθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, απογαλακτωματοποιείται, διαχωρίζεται δηλαδή το έλαιο του σησαμιού από τον πολτό. Αυτό είναι ένδειξη καθαρότητας του προϊόντος. Με απλή ανατάραξη μπορούμε να το επαναφέρουμε στην αρχική του κατάσταση.
Στο ταχίνι είναι δυνατόν να προστεθεί μέλι, κακάο, πολτός πορτοκαλιού και φυσικές γλυκαντικές ουσίες, ενώ ο κύριος λόγος γι αυτό είναι η στυφή γεύση του σκέτου πολτού σησαμιού, που σε αρκετούς ανθρώπους δεν είναι ευχάριστη.
Το ταχίνι είναι τρόφιμο με μεγάλη θερμιδική αξία ακριβώς γιατί περιέχει μεγάλα ποσά λιπαρών, «καλών» λιπαρών για την υγεία, που αποδίδουν όμως πολλές θερμίδες στον οργανισμό : 100 γραμμάρια ταχινιού προσφέρουν 607 θερμίδες, ενώ μια γεμάτη κουταλιά σούπας (30 γραμμάρια) έχει 201 θερμίδες και ένα κουταλάκι του γλυκού 15 (γραμμάρια) έχει 90 θερμίδες. Χρειάζεται προσοχή λοιπόν στην κατανάλωση του!
http://www.diaitologia.gr/taxini/
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
250 γρ ταχίνι
50 ml καλό κονιάκ
250 ml χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
280 γρ κρυσταλλική λευκή ζάχαρη
μισό κουταλάκι αλάτι
250 γρ σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπαίν μαρί
300 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
λίγο σπορέλαιο η φυτική μαργαρίνη για το ταψί..
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 170-175 βαθμούς.
Λαδώστε και στρώστε μια αντικολλητική φόρμα με αποσπώμενο
τσέρκι(28εκ) και στρώστε την με χαρτί ψησίματος..(Δείτε φωτο).
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το ταχίνι, το κονιάκ,το αλάτι και τον χυμό πορτοκαλιού.
Λιώστε την κουβερτούρα σε μπαίν μαρί και αφήστε την να κρυώσει.
Προσθέστε την ζάχαρη.
Ρίξτε το μείγμα του ταχινιού στο μείγμα της σοκολάτας.
Ανακατέψτε να ομογενοποιηθούν καλά.
Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι και το μπαίκιν.
Βάλτε το μείγμα στο σκεύος σας και ψήστε περίπου για 25-30 λεπτά.
Αφήστε το να κρυώσει και πασπαλίστε με κακάο η ζάχαρη άχνη..
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)