ΥΓΡΟ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ( ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ)

Το ταχίνι είναι απολύτως φυσικό προϊόν που παράγεται από τα σπέρματα προσεκτικά διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού, όπου μετά την διαδικασία της αποφλοίωσης, της ξήρανσης και της πολτοποίησης, λαμβάνεται ο πολτός ή αλλιώς η ελαιώδης κρέμα του αλεσμένου σησαμιού που συσκευάζεται και διατίθεται στο εμπόριο.

Το φυσικό προϊόν που δεν έχει προσμίξεις γλυκαντικών ουσιών και είναι σκέτος πολτός σησαμιού, όταν αφήνεται στο βαζάκι ή την συσκευασία του χωρίς να αναταραχθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, απογαλακτωματοποιείται, διαχωρίζεται δηλαδή το έλαιο του σησαμιού από τον πολτό. Αυτό είναι ένδειξη καθαρότητας του προϊόντος. Με απλή ανατάραξη μπορούμε να το επαναφέρουμε στην αρχική του κατάσταση.

Στο ταχίνι είναι δυνατόν να προστεθεί μέλι, κακάο, πολτός πορτοκαλιού και φυσικές γλυκαντικές ουσίες, ενώ ο κύριος λόγος γι αυτό είναι η στυφή γεύση του σκέτου πολτού σησαμιού, που σε αρκετούς ανθρώπους δεν είναι ευχάριστη.

Το ταχίνι είναι τρόφιμο με μεγάλη θερμιδική αξία ακριβώς γιατί περιέχει μεγάλα ποσά λιπαρών, «καλών» λιπαρών για την υγεία, που αποδίδουν όμως πολλές θερμίδες στον οργανισμό : 100 γραμμάρια ταχινιού προσφέρουν 607 θερμίδες, ενώ μια γεμάτη κουταλιά σούπας (30 γραμμάρια) έχει 201 θερμίδες και ένα κουταλάκι του γλυκού 15 (γραμμάρια) έχει 90 θερμίδες. Χρειάζεται προσοχή λοιπόν στην κατανάλωση του!

 

http://www.diaitologia.gr/taxini/

 

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2203201423801 (2)

250 γρ ταχίνι

50 ml  καλό κονιάκ 

250 ml χυμό από φρέσκο πορτοκάλι

280 γρ κρυσταλλική λευκή  ζάχαρη

μισό κουταλάκι αλάτι

250 γρ  σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπαίν μαρί

300 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

λίγο σπορέλαιο η φυτική μαργαρίνη  για το ταψί..

 

 

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 170-175 βαθμούς.

Λαδώστε και στρώστε μια αντικολλητική φόρμα με αποσπώμενο

τσέρκι(28εκ) και στρώστε την με χαρτί ψησίματος..(Δείτε φωτο).

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το ταχίνι, το κονιάκ,το αλάτι και τον χυμό πορτοκαλιού.

Λιώστε την κουβερτούρα σε μπαίν μαρί και αφήστε την να κρυώσει.

Προσθέστε την ζάχαρη.

Ρίξτε  το μείγμα του ταχινιού στο μείγμα της  σοκολάτας.

Ανακατέψτε να ομογενοποιηθούν καλά.

Προσθέστε  σταδιακά το αλεύρι και το μπαίκιν.

Βάλτε  το μείγμα στο σκεύος σας και ψήστε περίπου για 25-30 λεπτά.

2103201423713 (2)

Αφήστε το να κρυώσει και πασπαλίστε με κακάο η ζάχαρη άχνη..

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON