ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Αν ένας Αζτέκος σας πρόσφερε μια ντομάτα, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας την έδινε για φρούτο. Βλέπετε στη γλώσσα των Αζτέκων η λέξη που χρησιμοποιούνταν για την ντομάτα σήμαινε«σαρκώδες φρούτο».

Πολλά χρόνια κύλησαν από την εποχή των Αζτέκων και η συμπαθής ντομάτα ταξίδεψε από την Κεντρική Αμερική σε όλα τα μέρη του κόσμου και καλλιεργήθηκε όπου το επέτρεπαν οι συνθήκες. Κι ενώ οι ντοματοκαλλιεργητές τη φύτευαν για λαχανικό, οι βοτανολόγοι επέμεναν ότι πρόκειται για φρούτο.
Όμως, για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η ντομάτα είναι λαχανικό και …με τον νόμο, αφού έτσι αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο το 1893.

Θέλετε να μάθετε πώς πήραν την απόφαση αυτή; Πρώτα διάβασαν μέσα από τρία έγκυρα λεξικά τους ορισμούς των λέξεων φρούτο και λαχανικό. Σύμφωνα με τους ορισμούς η ντομάτα ανήκε στην κατηγορία των φρούτων, αφού ήταν το χυμώδες μέρος του φυτού που περιείχε τους σπόρους και προέκυπτε από το άνθος του φυτού. Μετά, όμως κάλεσαν και δυο μάρτυρες! Δύο άτομα που ασχολούνταν με το εμπόριο φρούτων και λαχανικών για 30 χρόνια.
Σίγουρα θα είστε περίεργοι τι είπαν αυτοί οι μάρτυρες. Μέσες-άκρες,ο ένας απ” αυτούς είπε ότι τα λεξικά δεν μπορούν να συμπεριλαμβάνουν στους ορισμούς τους όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ ο άλλος δε διαφώνησε με το περιεχόμενο των ορισμών.
Μετά, οι αντίπαλοι συνήγοροι συνέχισαν να διαβάζουν από τα λεξικά τις ερμηνείες των λέξεων ντομάτα, πατάτα, μελιτζάνα και ούτω καθεξής, προσπαθώντας ο καθένας να αποδείξει το δίκιο του.
Τελικά ο δικαστής, αν και αναγνώρισε ότι στη Βοτανική η ντομάτα μπορεί να είναι φρούτο αλλά στο εμπόριο δεν παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο αν το προϊόν αυτό πουλιέται ως φρούτο ή λαχανικό, κατέληξε να αποφασίσει υπέρ της ιδιότητας του λαχανικού, γιατί όπως είπε, η ντομάτα συνηθίζεται να καταναλώνεται περισσότερο ως κύριο γεύμα παρά ως επιδόρπιο.
Όταν λοιπόν κάνετε μια ντοματοσαλάτα, κατά τους Αζτέκους πρόκειται για φρουτοσαλάτα ενώ για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για κυρίως γεύμα! Το πώς θα χρησιμοποιήσετε αυτήν την πληροφορία, εξαρτάται από …το πόσο πεινάτε!

ΠΗΓΗ: http://blogs.sch.gr/165dimath/2013/08/07/%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B1-%CF%86%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF-%CE%AE-%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C/

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ(για ένα βάζο)

2802201423026 (2)

5 μεγάλες ντομάτες  

2 φλυτζάνια καστανή ζάχαρη

3 κουταλιές τής σούπας χυμό λεμονιού

1 κουταλάκι αλάτι

2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο τζίντζερ

1 κουταλάκι κανέλα

Κόψτε τις ντομάτες σε κυβάκια..

 

Βάλτε τις ντομάτες σας σε μια αντικολλητική κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά ( χωρίς τον χυμό και τα σπόρια).

Προσθέστε την ζάχαρη .

Ρίξτε μέσα τον χυμό λεμονιού,το αλάτι,το τζίντζερ και την κανέλα μόλις το μείγμα πάρει την πρώτη βράση..

Χαμηλώστε το μάτι σε μέτρια φωτιά και αφήστε  το  μείγμα σας να βράσει και να συμπυκνωθεί..

Το χρώμα σταδιακά θα γίνει έντονο βαθύ κόκκινο..

Βάλτε την μαρμελάδα σας σε βάζο και αφήστε να κρυώσει καλά προτού το κλείσετε ..

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON