ΛΑΖΑΝΙΑ ΤΟΥ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥ

Μύθοι και αλήθειες για τη χορτοφαγία
Την 1η Νοεμβρίου του 1944, ο Άγγλος Ντόναλντ Γουότσον ιδρύει την «Εταιρεία Χορτοφαγίας» με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το αγγλικό κοινό σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής που επιτυγχάνεται αν σταματήσουμε να συμπεριλαμβάνουμε στην διατροφή μας ζωικά προϊόντα. Από το 1994 και μετά, η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί για τους απανταχού χορτοφάγους μέρα εορτασμού για την φιλοσοφία της χορτοφαγίας και της εταιρίας που την προήγαγε. Οι υπόλοιποι από εμάς, κάθε 1η Νοέμβρη, βρίσκουμε απλά μία καλή αφορμή για να αποφύγουμε το κρέας και να αυταπατηθούμε πως κάναμε μία καλή πράξη για το διαιτολόγιό μας.

Τι σημαίνει ο όρος «χορτοφαγική δίαιτα»;  Η χορτοφαγική δίαιτα είναι μία μέθοδος διατροφής που βασίζεται στα χορταρικά –όχι στο κρέας, το ψάρι ή τα πουλερικά. Οι δημοφιλέστεροι τύποι χορτοφάγων είναι οι εξής: * Μερικώς χορτοφάγος: Η διατροφή περιλαμβάνει ψάρι και πουλερικά αλλά όχι κόκκινο κρέας. * «Πεσκατάριαν» (Pescatarian): Η διατροφή περιλαμβάνει χορταρικά και ψάρια. * Ημι-χορτοφάγος: Το κρέας περιλαμβάνεται περιστασιακά στη διατροφή. Κάποιοι ημι-χορτοφάγοι ενδέχεται να μην τρώνε κρέας αλλά να τρώνε ψάρι, ίσως και κοτόπουλο. * Γαλακτο-οω-χορτοφάγοι: Η διατροφή περιλαμβάνει αυγά, γάλα και γαλακτομικά αλλά όχι κρέας ή ψάρι. * Αυστηρά χορτοφάγοι: Η διατροφή αποκλείει κάθε ψάρι και ζωικό προϊόν, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, του γάλακτος και των γαλακτομικών.

Οι χορτοφάγοι ζυγίζουν κατά κανόνα λιγότερο από τους μη χορτοφάγους. Έρευνα έδειξε ότι ενώ το πρόβλημα της παχυσαρκίας διογκώνεται παγκοσμίως, επηρεάζει μόνο το 0-6% των χορτοφάγων. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά-χορτοφάγοι τείνουν να είναι λεπτότερα από τα παιδιά που καταναλώνουν ζωικά προϊόντα. Το χαμηλό μέσο βάρος σώματος των χορτοφάγων μπορεί να συνδέεται με το γεγονός ότι οι τροφές που καταναλώνουν αυτά τα άτομα είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και χορταρικά. Οι ίνες των χορταρικών δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού και αυτό βοηθά στο να αποφεύγονται τα παχυντικά σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα.

http://www.in2life.gr/wellbeing/nutrition/article/145052/mythoi-kai-alhtheies-gia-th-hortofagia.html

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ

1,1/2 κονσέρβα μανιτάρια

1 κόκκινη + 1 κίτρινη πιπεριά

2 κολοκυθάκια σε κύβους

3 κρεμμύδια σε ροδέλες

4-5 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες

1 κονσέρβα ντοματάκια

ένα ποτηράκι γλυκό κρασί για το σβήσιμο

2 κύβους λαχανικών

αλάτι και άσπρο πιπέρι 

Ψιλοκόβουμε όλα μας τα υλικά.Τα σοτάρουμε,να μαραθούν καλά..

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Τα σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί καλά το αλκοόλ.

Περνάμε τα ντοματάκια από το μούλτι.

Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας και προσθέτουμε και 1-2 ποτήρια νερό. 

Αν θέλουμε προσθέτουμε και μια κουταλιά πελτέ..

Αφήνουμε να βράσει και να πιεί τα υγρά της( να στεγνώσει) σε σιγανή φωτιά .

Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

 

 

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ


2,5 κιλά γάλα (μπορεί να χρειαστείτε και λίγο παραπάνω)

3 κουταλιές βούτυρο γεμάτες 

9 κουταλιές γεμάτες κόρν φλάουερ 

αλάτι- πιπέρι άσπρο

6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο(περίπου μισό κεφάλι)

λίγη τριμμένη παρμεζάνα

 
Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι βάλτε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά να λιώσει .

Μόλις λιώσει ( όχι να κάψει) προσθέστε το κόρν φλάουερ και ανακατέψτε

μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μια άσπρη πηχτή κρέμα.

 

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό και προσθέστε την 

κρέμα του κόρν φλάουερ ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα η με σύρμα συνεχώς 

σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι.

Η μπεσαμέλ θα αρχίσει να πήζει και να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια της . 

Κατεβάστε την από την φωτιά και ανακατέψτε την να κρυώσει προτού προσθέσετε τα αυγά .

Σπάστε τα αυγά σε ένα μπώλ και χτυπήστε τα ελαφρώς . 

 

Προσθέστε το μείγμα των αυγών στην μπεσαμέλ και ανακατέψτε γρήγορα και δυνατά

( η κρέμα πρέπει να έχει κρυώσει αρκετά για να μην σας < καούν >τα αυγά σας ).

Στο τέλος τρίψτε το μοσχοκάρυδο και ρίξτε το στην σάλτσα σας.

TIPS: Αν η μπεσαμέλ σας σβολιάσει, κατεβάστε αμέσως από την φωτιά και 

προσθέστε κρύο γάλα η κρύο νερό η 2-3 παγάκια και ανακατέψτε δυνατά. 

Μπορείτε για να έχετε μια απαλή και ομοιογενή κρέμα αν την περάσετε από λεπτό τρυπητό.

Αν η μπεσαμέλ σας σφίξει πολύ, προσθέστε γάλα για να την αραιώσετε .

Η κρέμα σας πρέπει να είναι ρευστή για να γίνει αφράτη όταν ψηθεί.

 

ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΛΑΖΑΝΙΑ

Bουτυρώστε το σκεύος σας .

Ρίξτε λίγο μπεσαμέλ και στρώστε μια στρώση λαζάνια κόβοντας τα αν χρειαστεί 

ώστε να έρθουν ακριβώς να εφαρμόσουν στο σκεύος .

Στρώστε μια στρώση σάλτσας .

Σε κάθε στρώση μην καλύπτετε όλη την επιφάνεια .

( Εμείς εδώ το κάναμε γιατί είχαμε φτιάξει παραπάνω δόση).

Η σάλτσα  πρέπει να διαχέεται σποραδικά πάνω στα λαζάνια. 

 

Συνεχίστε με μπεσαμέλ -λαζάνια-σάλτσα -και ξανά μπεσαμέλ- λαζάνια-σάλτσα.

Τρεις στρώσεις είναι αρκετές .Μην κάνετε παραπάνω . Αποκτούν υπερβολικό όγκο .

Τελειώστε με  μπεσαμέλ ,τριμμένη παρμεζάνα και κομματάκια βούτυρο

απλωμένα σποραδικά για να κάνουν καλή κρούστα .

 Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά. 

Μόλις σχηματιστεί κρούστα στην επιφάνεια είναι έτοιμα.

Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο  προτού σερβίρετε.

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON