CHOCOLATE FUDGE CAKE ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΥΡΙ(GLUTEN FREE)

Κοιλιοκάκη: Η ζωή… χωρίς γλουτένη

Ένας στους εκατό περίπου ανθρώπους νοσεί από κοιλιοκάκη. Το ξέρουμε, μόλις σας αναφέραμε μια άγνωστη, σπάνια λέξη. Η ασθένεια, ωστόσο, στην οποία αναφέρεται δεν είναι τόσο σπάνια. Από αυτήν πιθανότατα υπέφερε χωρίς να το γνωρίζει το ένα εκατοστό της ανθρωπότητας από την αρχαιότητα ακόμα – τα συμπτώματά της περιγράφηκαν για πρώτη φορά τον 1ο αιώνα μ.Χ.- αλλά έπρεπε να έρθει ένας… Παγκόσμιος Πόλεμος για να αντιληφθεί η ιατρική κοινότητα την πηγή της. Κατά την διάρκεια της Κατοχής, και ενώ εξαφανίστηκαν από αρκετές χώρες υπό τον γερμανικό ζυγό τα δημητριακά και τρόφιμα όπως το ψωμί από αλεύρι σιταριού, το κριθάρι, η βρώμη και η σίκαλη, ορισμένα παιδιά έδειξαν να αποκτούν… περισσότερη ευεξία. Με την λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου και την είσοδο και πάλι αυτών των τροφίμων στο καθημερινό «μενού», ένας Ολλανδός επιστήμονας παρατήρησε ότι περιπτώσεις παιδιών σαν τις παραπάνω, επιδεινώθηκαν. Και κάπως έτσι, οι επιστήμονες έπιασαν την άκρη του κουβαριού που λέγεται κοιλιοκάκη: Την γλουτένη, στην οποία ένα μικρό (αλλά όχι αμελητέο) ποσοστό του πληθυσμού είναι αλλεργικό. 

Σύμφωνα με την Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης, πρόκειται για μία από τις συνηθέστερες, συνδεδεμένες γενετικά, ασθένειες στην Ευρώπη, η οποία προκαλείται από δυνανεξία στην γλουτένη. Η τελευταία είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη – για μερικούς συμπεριλαμβάνεται επίσης και το δημητριακό της βρώμης. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Εταιρεία για τη Νόσο, η κοιλιοκάκη είναι εφ’ όρου ζωής πάθηση, με πιθανές επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα: «Η γλουτένη προκαλεί αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, προκαλώντας μεταξύ άλλων και μερική ή ολική ατροφία των λαχνών, εμποδίζοντας τη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση του φαγητού. Σε περίπτωση που καθυστερήσει η διάγνωσή της, επειδή το σώμα δεν απορροφά σωστά τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών (ή τις τροφές) μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων σε αναιμία, οστικά προβλήματα και απώλεια βάρους». 

http://www.in2life.gr/wellbeing/health/article/263291/koiliokakh-h-zoh-horis-gloytenh.html

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

70 γρ σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια

1 φλυτζάνι βούτυρο η μαργαρίνη

1,1/2 φλυτζάνι ζάχαρη

1 φλυτζάνι κακάο κοσκινισμένο

6 καλά χτυπημένα αυγά

4 βανίλιες

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170-175 βαθμούς.

Βουτυρώστε ένα ταψάκι 20 εκ και πασπαλίστε το με κακάο.

Σε μπαίν μαρί σε σιγανή φωτιά λιώστε την σοκολάτα και το βούτυρο.

 

Τραβήξτε το σκεύος από την φωτιά και ρίξτε την ζάχαρη και μετά το κακάο.

Προσθέστε τα χτυπημένα αυγά και τις βανίλιες .

Βάλτε το μείγμα στο ταψάκι και σκεπάστε το με ένα αλουμινόχαρτο(σαν φούσκα)

για να ψηθεί ομοιόμορφα..

Ψήστε για 35-40 λεπτά …

Ξεσκεπάστε και αφήστε το να κρυώσει καλά μέσα στο ταψί ..

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON