Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός.Ο ξινός τραχανάς ζυμώνεται με γιαούρτι.
Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Ο χρόνος μαγειρέματος του τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 15-20 λεπτά. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα.
Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του. Για να γίνει αυτό ο τραχανάς απλώνεται ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή, το άπλωμα του τραχανά, έχει παραμείνει και ως λαϊκή έκφραση, που αναφέρεται σε κάποιον που αργοπορεί χαρακτηριστικά.
Στην Κύπρο ο τραχανάς φτιάχνεται από ψιλοαλεσμένο σιτάρι (λέγεται και κονάρι κατά την Κυπριακή διάλεκτο) και ζυμώνεται σε κυλινδρική μορφή με, περίπου, λιγότερο από ένα εκατοστό διάμετρο και “απλώνεται” στον ήλιο για να ξεραθεί. Φτιάχνεται επίσης σε σούπα, συνήθως πιο πηχτή από άλλες σούπες. Δεν χρησιμοποιείται ντομάτα αλλά αυγολέμονο και, συνήθως, περιέχει κάποιο είδος κρέατος.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%82
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φιλέτο κοτόπουλο γύρω στα 700 γρ
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
ένα ποτηράκι κονιάκ για το σβήσιμο
βούτυρο για το σωτάρισμα
5 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη
( για να τις ξεφλουδίσετε εύκολα βουτήξτε τις στιγμιαία σε καυτό νερό )
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σπιτική σάλτσα ντομάτας αν έχετε.
200 γρ τραχανάς γλυκός σταρένιος
2 κύβοι λαχανικών η κοτόπουλου για νοστιμιά
αλάτι-πιπέρι-γλυκιά κόκκινη πάπρικα
Κόψτε σε κυβάκια το κοτόπουλο.
Σοτάρετε τα κυβάκια με λίγο βούτυρο ..
Προσθέστε τα κρεμμύδια . Ρίξτε αλάτι και πιπέρι.
Σβήστε με το κονιάκ.
Ρίξτε τις ντομάτες.
Ανακατέψτε και αφήστε να πάρει μια βράση .
Προσθέστε τούς κύβους και την πάπρικα.
Ρίξτε τον τραχανά και ανακατέψτε ..
Αφήστε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να χυλώσει ..
Σερβίρετε με σπιτικό ψωμί ..(https://koykoycook.gr/?cat=37)
Η καλύτερη επιλογή για τις κρύες μέρες του χειμώνα.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)