ΣΠΑΓΓΕΤΙΝΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΝΟΥ

Ως τόνος είναι γνωστά ωκέανια ψάρια της οικογένειας Scombridae, κυρίως του γένους θύννος (thunnus). Οι τόνοι έχουν σώμα υδροδυναμικό και συμπαγές και μπορούν να φτάσουν σε μεγάλες ταχύτητες, μέχρι 70 χιλιόμετρα την ώρα. Το κρέας του τόνου είναι κόκκινο, σε αντίθεση με άλλα ψάρια που έχουν λευκό κρέας. Αυτή η απόχρωση οφείλεται στη παρουσία μυοσφαιρίνης στους μύες του τόνου. Η μουσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που προσδένει οξυγόνο και οι τόνοι την υπερεκφράζουν. Κάποια από τα μεγαλύτερα είδη τόνου έχουν χαρακτηριστικά θερμόαιμων οργανισμών, καθώς μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους σε μεγαλύτερη τιμή από το νερό που τους περιβάλλει και με αυτό το τρόπο μπορούν να ζήσουν σε ψυχρές θάλασσες.

Τα ψάρια αυτά αλιεύονται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, με αποτέλεσμα αρκετά είδη να βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία. Ο κόκκινος τόνος, το μεγαλύτερο είδος τόνου, κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ο κόκκινος τόνος θεωρείται εκλεκτός μεζές στην Ιαπωνία, όπου καταναλώνεται ωμός ως σούσι. Στη Μεσόγειο η αλιεία τους γίνεται συνήθως με κυκλωτικά δίκτυα (γριγρι). Οι τόνοι που αιχμαλωτίζονται σε αυτά τα δίκτυα στη συνέχεια οδηγούνται σε φάρμες πάχυνσης ώστε να μεγαλώσουν και το κρέας του να αποκτήσει μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82_(%CF%88%CE%AC%CF%81%CE%B9)

 

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

1 κονσέρβα μανιτάρια ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετούλες 

ένα ποτηράκι κονιάκ για το σβήσιμο

1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα

1 κύβο λαχανικών

αλάτι-πιπέρι-κόκκινη πάπρικα

1 κουταλιά της σούπας καυτερή μπάρμπεκιου σος (προαιρετικά)

μισό φλυτζάνι ελιές ροδέλες (από βαζάκι)

3 κονσέρβες τόνου ( σε λάδι η νερό)

1 πακέτο σπαγγετίνι η ότι άλλο είδος θέλετε

1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο για το βράσιμο

αλάτι

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια , τα μανιτάρια και το σκόρδο.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και κόκκινη πάπρικα .

Σβήνουμε με το Κονιάκ.Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τα ντοματάκια και την μπάρμπεκιου σος ( προαιρετικά).

Βάζουμε λίγο νεράκι  και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα μας και να συμπυκνωθεί

πάντα σε χαμηλή φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα τις ελιές.

Στραγγίζουμε τον τόνο μας.

Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη ,σβήνουμε την φωτιά και ρίχνουμε τον τόνο μας μέσα στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει  μαζί με μια κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο ένα πακέτο σπαγγετίνι .

Στραγγίζουμε μετά από 5 -8 λεπτά( αναλόγως την μάρκα).

Καλά είναι να βράζετε τα ζυμαρικά σας al dente .

Τα παραβρασμένα ζυμαρικά χάνουν την γεύση και την νοστιμιά τους και δεν είναι τόσο εύπεπτα. 

Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και όχι με μεταλλική, γιατί ρίχνει την θερμοκρασία του βρασμού.  

Σερβίρετε τα σπαγγετίνι σας  μαζί με την σάλτσα.

Τα ζυμαρικά είναι το αγαπημένο φαγητό εκατομμυρίων ανθρώπων. Αποτελούν ένα από τους πιο βασικούς συντελεστές της Μεσογειακής διατροφής και είναι βασική τροφή στην διατροφική πυραμίδα.

Οι αθλητές το βράδυ πριν από κάθε αγώνα τρώνε μία μακαρονάδα με μία απλή σάλτσα ντομάτα μαγειρεμένη με λίγο ελαιόλαδο.; Είναι ένα εύπεπτο πιάτο που θα τους επιτρέψει να κοιμηθούν ήσυχα και παράλληλα θα τους δώσει την απαιτούμενη ενέργεια.

Η έκφραση «al dente» που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί που είναι οι πρώτοι που εισήγαγαν τα ζυμαρικά στην κουζίνα τους, αφορά στο βράσιμο των ζυμαρικών; Οι Ιταλοί συνηθίζουν να τρώνε τα ζυμαρικά τους σκληρά. «Al dente» σημαίνει να τα νιώθεις στο δόντι. Στην ελληνική κουζίνα, τα μακαρόνια τρώγονται καλοβρασμένα. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος βρασμού al dente είναι ο πιο υγιεινός. Σύμφωνα με διατροφολογικές έρευνες τα ελαφρώς βρασμένα ζυμαρικά είναι πιο εύπεπτα διότι απαιτούν περισσότερη μάσηση και ως εκ τούτου περισσότερη παραγωγή σάλιου που βοηθά στην πέψη.

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON