Η µοτσαρέλα (ιταλ. mozzarella) είναι μαλακό τυρί ιταλικής προέλευσης. Παρασκευάζεται στη νότια Ιταλία και στην αυθεντική της μορφή φτιάχνεται αποκλειστικά από γάλα του τοπικού νεροβουβάλου, αποτελώντας τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Μπορεί να φτιαχτεί όμως και από γάλα αγελάδας για την ευρεία κατανάλωση. Το χρώμα της είναι συνήθως κρεμώδες λευκό και έχει απαλή γεύση γάλακτος και χαρακτηριστική μυρωδιά, ενώ είναι αρκετά εύπλαστη. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, κυρίως ως υλικό πίτσας.
Η Capreze είναι μια πολύ απλή και δροσερή σαλάτα που μας έρχεται από το Κάπρι της Νοτίου Ιταλίας .
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1-2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε φέτες
1-2 μπάλες φρέσκια βουβαλίσια μοτσαρέλα σε φέτες
Αλάτι
Πέστο έτοιμο ή σπιτικό
Ρόκα
Μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού για διακόσμηση.
Σε πιατέλα απλώνουμε τα φύλλα ρόκας.
Πάνω βάζουμε σε φέτες τις ντομάτες και τις αλατίζουμε.
Ανάμεσα στις ντομάτες βάζουμε τις φέτες μοτσαρέλας.
Περιχύνουμε τη σαλάτα με τo pesto και σερβίρουμε αμέσως.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΕΣΤΟ
3 φλιτζάνια ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 φλιτζάνι κουκουναρόσπορο
3/4 φλιτζανιού καλό ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα η πεκορινο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη σος.
Φυλάξτε την στο ψυγείο και σερβίρετέ την κατευθείαν πάνω σε ζυμαρικά,
για να συνοδέψετε σολομό, σαν ντιπ για τσιπς και πάνω σε αλμυρά κράκερ κτλ.
Αν είστε πιο παραδοσιακή φτιάξτε την στο γουδί που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας .
Για να διατηρήσετε το πέστο πολύ καιρό βάλτε το σε βάζο και ρίξτε από πάνω λίγο
ελαιόλαδο ώστε να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό στρώμα.
Το λάδι δρα ως φυσικό “συντηρητικό” και θα διατηρήσει άθικτο το pesto σας μέχρι και 10 μέρες.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)