CREME BRULEE(ΚΡΕΜ ΜΠΡΟΥΛΕ)

Η Kρεμ Mπρουλέ (crème brûlée) ήταν κλασικό επιδόρπιο σε καλέσματα για ντινέ στις δεκαετίες του 70 και 80 στη Βρετανία, αλλά η δημοτικότητά της αργότερα υποχώρησε μυστηριωδώς. Η προσωπική μου εξήγηση είναι ότι οι μοντέρνοι οικιακοί φούρνοι που αντικαθιστούσαν τις παλιές εγγλέζικες κουζίνες, δεν ανέβαζαν πια τόσο υψηλές θερμοκρασίες στο γκριλ, ώστε να μπορούν εύκολα να “κάψουν” την ζαχαρένια επικάλυψή τους δημιουργώντας την χαρακτηριστική σκληρή “κρυστάλλινη” καραμέλα.
Όπως συμβαίνει με τόσα φημισμένα πιάτα, δεν είμαστε ξεκάθαροι για την προέλευση της συνταγής, το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελεί άλλο ένα μήλο της έριδας μεταξύ των ιστορικών αντιπάλων, Αγγλίας και Γαλλίας. Ο περισσότερος κόσμος προεξοφλεί φυσικά ότι με το όνομα crème brûlée η καταγωγή της είναι γαλλική. Όμως, οι Εγγλέζοι  ισχυρίζονται πεισματικά ότι αυτοί την εφηύραν, παρότι και οι Ισπανοί διεκδικούν την πατρότητά της, ως απλή μετονομασία της δικιάς τους crema catalana, αλλά οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι απαξιούν να ασχοληθούν μαζί τους.

Η πρώτη της εμφάνιση σε βιβλίο μαγειρικής ήταν το 1691 όταν ο Γάλλος σεφ Φρανσουά Μασιαλό (François Massialot) έγραψε περί ‘crème brûlée’ (γαλλικά ήξερε ο άνθρωπος, πώς να το γράψει αλλιώς), αλλά λίγα χρόνια μετά, σε επόμενη έκδοση, την μετονόμασε σε ‘crème anglaise’, ήτοι αγγλική κρέμα, κάνοντας την αθώα γκάφα του υπέρ της αγγλικής θεωρίας.

 Οι Εγγλέζοι με τη σειρά τους, θέλουν να πιστεύουν ότι ο μαγικός αυτός συνδυασμός κρέμας, κρόκου αβγών, ζάχαρης, σπόρων βανίλιας και καραμελωμένης ζάχαρης ξεκίνησε στις κουζίνες του Κολεγίου Τρίνιτι (Trinity College) στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στα μέσα του 17ου αιώνα (πριν δηλαδή αναφερθεί σ’ αυτήν ο Μασιαλό). Εκεί η κρεμ μπρουλέ (ή καμένη κρέμα ή κρέμα του Κέιμπριτζ) ονομαζόταν τότε Τρίνιτι Κριμ και μάλιστα λέγεται ότι δημιουργούσαν την κρυσταλλωμένη ζαχαρένια της επικάλυψη, χρησιμοποιώντας ένα πυρωμένο σίδερο  με το οικόσημο του κολεγίου (κάτι σαν κι αυτό που μαρκάρουν τα γελάδια οι καουμπόηδες). Δυστυχώς το ίδιο το Τρίνιτυ  Κόλετζ σήμερα λέει ότι είναι μάλλον απίθανο η ιστορία αυτή να είναι αληθινή, παρόλο που με διαφορά προτιμώ αυτή την εκδοχή του μύθου.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το  όνομα κρεμ μπρουλέ, δηλαδή ο γαλλικός όρος για την καμένη κρέμα καθιερώθηκε μόνο στα τέλη του 19ου αιώνα και έτσι οι Εγγλέζοι ισχυρίζονται ότι οι Γάλλοι έκλεψαν τις εντυπώσεις για την προέλευση της συνταγής μόνο και μόνο επειδή γλωσσολογικά είχαν κυριαρχήσει στην ορολογία της γαστρονομίας. (Σημ. της μτφ: Είναι γνωστό ότι με δυο-τρία αξάν και λίγα γρυλισμένα «γ» αντί για «ρο» και ‘μουσουδιασμένα’ «υ» αντί για «ου», οποιαδήποτε συνταγή γίνεται πιο κυριλέ και παίρνει τα πάνω της σε νοστιμιά και στάτους).

Αυτή η πλούσια κρέμα βανίλιας είναι τόσο ηδονικά αμαρτωλή και παράλληλα τόσο απλή να παρασκευαστεί που αξίζει να επενδύσει κανείς σε ένα σχετικά οικονομικό φλόγιστρο, που καραμελώνει την ζάχαρη ενιαία και γρήγορα. 

Πηγή : http://www.pandespani.com/syntages/creme-brulee-i-parakmiaki-goiteia-tis-vanilias/

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(6 μερίδες)

5 κρόκοι αυγών

1/3 φλυτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη

1,1/2 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος

3 βανιλέτες

ξύσμα από μισό λεμόνι(μας αρέσει το άρωμα του-προαιρετικό)

Καστανή  ζάχαρη για να καραμελώσετε τις κρέμες σας στο τέλος

Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 160 βαθμούς.

Χτυπήστε μαζί τούς κρόκους ,την ζάχαρη και τις βανιλέτες  μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό κίτρινο.

Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα και χτυπήστε μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά.

Χτυπήστε το μπολ 4-5 φορές στον πάγκο της κουζίνας για να φύγει από μέσα ο αέρας.

Ισομοιράστε το μείγμα σε  σκεύη για σουφλέ(ράμκινς).

Βάλτε τα σκεύη σε βαθύ ταψί που θα γεμίσετε με  ζεστό νερό ( να φθάνει μέχρι την μέση των ράμκινς).

Ψήστε τις κρέμες σας  μέχρι να αποκτήσουν υφή ζελέ (περίπου για 45-50 λεπτά/εξαρτάται από τον φούρνο σας).

Βγάλτε τις από τον φούρνο και αφήστε τις να κρυώσουν για 20-30 λεπτά .

Βάλτε τις στο ψυγείο να σφίξουν  για μια ολόκληρη νύχτα.

Λίγο προτού τις σερβίρετε  πασπαλίστε με 2-3 κουταλάκια του γλυκού καστανή  ζάχαρη και <κάψτε > με φλόγιστρο μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να καραμελώσει.

Αν δεν έχετε φλόγιστρο μπορείτε να βάλετε τις κρέμες σας στο γκριλ του φούρνου στην τελευταία πάνω σχάρα.

Το κάψιμο της κρέμας πρέπει να γίνει λίγο πριν την σερβίρουμε .

Μπορείτε να αρωματίσετε τις κρέμες σας με ξύσμα λεμονιού η πορτοκαλιού η με λίγο τριμμένη μαστίχα.

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 
 
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2 Comments
  1. Μήπως λείπει και γάλα από τα υλικά; μου φαίνεται περίεργο να υπάρχει μόνο κρέμα γάλακτος.

    1. oxi δεν λειπει γαλα .. η συνταγη ειναι με κρεμα γαλακτος

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON