ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΜΑΣΤΕΛΟ

«Ή φύση δεν κάνει τίποτα άχρηστο»
Αριστοτέλης

Οι ρίζες της τυροκομίας χάνονται στα βάθη των αιώνων… και έτσι είναι πολλοί οι διάφοροι τοπικοί μύθοι που «διεκδικούν» την «ανακάλυψή» της.

Το σίγουρο είναι πάντως, πως από την εποχή που τα μηρυκαστικά (πρόβατα, κατσίκια, αγελάδες) εξημερώθηκαν και έγιναν οικόσιτα, πριν από περίπου 10.000 χρόνια, ο άνθρωπος έμαθε να χρησιμοποιεί εκτός από το δέρμα και το κρέας, και το γάλα τους.

Το αποθήκευαν είτε σε πήλινα είτε σε δερμάτινα δοχεία, αλλά τόσο η συντήρησή του, όσο και ο τακτικός καθαρισμός των δοχείων ήταν εξίσου αδύνατος. Έτσι το γάλα ξίνιζε και έπηζε με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ξινό τυρί, χωρίς να το ξέρουν, και να μην το θεωρούν φαγώσιμο ώσπου κάποιος….. το δοκίμασε.

Έκτοτε, το τυρί αποτελεί ένα από τα πιο βασικά, πλούσια σε διατροφική αξία και γεύση, είδη διατροφής. Πλέον, παράγεται και καταναλώνεται, αν όχι σε όλες, στις περισσότερες χώρες του σύγχρονου κόσμου.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές, έχουν φέρει στο φως αντικείμενα που μαρτυρούν την τυροκομία χιλιάδες χρόνια πριν, όπως κιούπια, όπου αποθηκεύονταν τυρί και χρονολογούνται περίπου το 6000 π.Χ. και τοιχογραφίες αιγυπτιακών τάφων του 2000 π.Χ., που αναπαριστούν την παραγωγή βουτύρου και γάλακτος.

Ωστόσο, γραπτές αναφορές σχετικά με την παραγωγή τυριού, υπάρχουν στην «Οδύσσεια»  του Ομήρου (περίπου 9ος αι. π.Χ.) όπου ο βοσκός και τυροκόμος, Κύκλωπας Πολύφημος, περιγράφεται αναλυτικά καθώς και τα τυριά που ωρίμαζαν στη σπηλιά του.
Ο Αριστοτέλης (4ος αι. π.Χ.), ήταν ο πρώτος που περιέγραψε την ακριβή σύσταση του γάλακτος, «η καζεϊνη, το λίπος και το νερό είναι τα μέχρι τώρα γνωστά συστατικά του γάλακτος», και μαζί με το Διοσκουρίδη έδωσαν τις πρώτες καταγεγραμμένες συνταγές για την παραγωγή του τυριού.
Στην αγορά της αρχαίας Αθήνας περιγράφεται ειδικός χώρος αφιερωμένος στα τυριά, αλλά και σε όλη την αρχαία Ελλάδα η τυροκομία ήταν πολύ αναπτυγμένη.
Αργότερα, σπουδαίοι τυροκόμοι και λάτρεις του τυριού, υπήρξαν οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί.

Η εξέλιξη της τυροκομίας στη χώρα μας, συνεχίστηκε στη διάρκεια των αιώνων με αποτέλεσμα να διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία τυριών, τεράστια παραγωγή και 20 τύποι ελληνικών τυριών, από τους 126 της Ευρώπης, να έχουν πάρει το χαρακτηρισμό Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).
Φαίνεται λοιπόν ότι δεν είναι τυχαίο που στη χώρα μας μέχρι σήμερα, είμαστε λάτρεις και φανατικοί καταναλωτές του τυριού καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τους Γάλλους είμαστε πρώτοι στην κατανάλωση τυριού στον κόσμο! (καταναλώνουμε περίπου 25 κιλά το χρόνο ανά άτομο).
Γι΄ αυτό λοιπόν, παρά τη σημαντική παραγωγή που έχουμε, εισάγουμε και σημαντικές ποσότητες – ποικιλίες τυριού από τις χώρες της Ε.Ε.

 http://www.leaderfoods.gr/default.asp?pid=11&la=1&pr=2

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

μισό φλυτζάνι ηλιέλαιο η άλλο σπορέλαιο

μισό  φλυτζάνι γιαούρτι

1 ολόκληρο αυγό

1/2 φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική

ξύσμα από ένα λεμόνι

περίπου 500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

 

Σε ένα μπολ ανακατέψτε  το σπορέλαιο, το αυγό,το ξύσμα και την ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας ταυτόχρονα  μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια σας.

Αφήστε την να ξεκουραστεί και φτιάξτε την γέμιση.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

400 γρ ανθότυρο Μαστέλο

1 αυγό 

βανίλιες

μισό φλυτζανι  ζάχαρη κρυσταλλική

μισή κουταλιά της σούπας  βούτυρο

ξύσμα από ένα λεμόνι

1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 

3/4 φλιτζανιού ψιλό σιμιγδάλι

κρόκο αυγού για το άλειμμα

 

Λιώστε  το ανθότυρο σε μικρά κομματάκια και τη ζυμώστε το με τα χέρια μέχρι να διαλυθεί εντελώς.

Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα .. .

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.

Ανοίξτε  λεπτό φύλλο με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.

Κόψτε με κουπάτ  το φύλλο σας σε δίσκους  περίπου 7 εκατοστά διάμετρο.

 

Μ’ ένα κουταλάκι γεμίστε τους δίσκους με το μείγμα του τυριού αφήνοντας  άδειο ένα πόντο στο φύλλο του ζυμαριού περιμετρικά.

Με τα δάκτυλά σας ανασηκώστε το ζυμάρι και κάντε τσιμπήματα ενώνοντας το ζυμάρι .

Αλείψτε από πάνω  κρόκο αυγού.

Ψήστε τα λυχναράκια  σε  ταψί που έχετε στρώσει με χαρτί ψησίματος 

μέχρι να ροδίσουν και να κάνουν πάτο .

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON