ΚΟΥΚΙΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ

Η ιστορία της καραμέλας χρονολογείται κατά την περίοδο της εμφάνισης του πρώτου ανθρώπου. Η ιδέα της καραμέλας ξεκίνησε από τον άνθρωπο των σπηλαίων ο οποίος έτρωγε μέλι. Η πρώτη καραμέλα χρησιμοποιήθηκε από τους Αρχαίους Αιγυπτίους για λατρευτικούς σκοπούς. Κατά τους αρχαίους χρόνους, οι Αιγύπτιοι,οι Άραβες και οι Κινέζοι ετοίμαζαν ζαχαρώδη από φρούτα και ξηρούς καρπούς τα οποία καραμελοποιούσαν με μέλι. Τα δύο παλαιότερα είδη καραμέλας είναι η γλυκόριζα και το τζίντζερ.

Οι ιστορικές ρίζες της γλυκόριζας βρίσκονται στα πρώτα χρόνια εμφάνισης του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, γλυκόριζα έτρωγαν πολλοί Φαραώ και Προφήτες. Η γλυκόριζα προέρχεται από ένα φυτό που ονομάζεται “Glycyrrhiza” που στα Ελληνικά σημαίνει «γλυκιά ρίζα».
Η πιο αγαπημένη γεύση καραμέλας είναι η μέντα. Οι ιστορικές ρίζες της μέντας, όπως και αυτές της γλυκόριζας, βρίσκονται στα πρώτα χρόνια εμφάνισης του ανθρώπου. Οι αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν φύλλα μέντας γύρω από τους νεκρούς για να καλύψουν την μυρωδιά και να υπενθυμίσουν στον Άδη τι έκανε. Επίσης, πίστευαν ότι σταματούσε τον λόξυγγα. Άλλοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν την μέντα για άλλους λόγους όπως για μαγειρική και ιατρική θεραπεία.
Οι βρασμένες καραμέλες άρχισαν να καταναλώνονται τον δέκατο έβδομο αιώνα στην Αγγλία και στις αμερικανικές αποικίες. Οι σπιτικές σκληρές καραμέλες, ιδίως με γεύση δυόσμου και λεμονιού, έγιναν δημοφιλείς κατά τον δέκατο ένατο αιώνα. Μέχρι τα μέσα του 1800, πάνω από 380 αμερικανικά εργοστάσια παρήγαν καραμέλες οι οποίες πωλούνταν σε γυάλινα δοχεία από καταστήματα γενικών ειδών.

Πηγή :  http://beebbc.blogspot.gr/2010/12/blog-post_21.html

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(16 κομμάτια)

60 γρ βούτυρο

115 γρ μέλι (όχι πολύ πηκτό) η golden sirup

60 γρ καστανή ζάχαρη

225 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

8 μαλακές καραμέλες γάλακτος(αγελαδίτσες) κομμένες στα δύο

Προθερμάνετε τον φούρνο σας  στους 175-180 βαθμούς.

Βάλτε το βούτυρο,το μέλι και την ζάχαρη μέσα σε μια αντικολλητική κατσαρόλα,

πάνω σε σιγανή φωτιά και ανακατέψτε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Αφήστε το μείγμα να κρυώσει ..

Προσθέστε το αλεύρι και ανακατώστε με το χέρι σας μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη.

Στρώστε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.

Κόψτε μικρά κομματάκια ζύμης και πλάστε μπαλάκια ..

Βάλτε τα μέσα στο ταψί σας.

Μπήξτε σε κάθε μπαλάκι από μια καραμέλα στο μέσον  και πατήστε γύρω γύρω με το δάκτυλο σας να <καθίσει λίγο>.

Ψήστε για 10 λεπτά .Μην τα αφήσετε παραπάνω ..

Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα μέσα στο ταψί να κρυώσουν καλά ..

Μπορεί να σας φαίνονται πολύ μαλακά και να φοβάστε ότι θέλουν και άλλο

ψήσιμο αλλά μην μπείτε στον πειρασμό να τα ξαναβάλετε στον φούρνο ..

Όταν θα κρυώσουν θα σφίξουν..

Απολαύστε τα με τον καφέ η το τσάι σας…

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ …
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON