SCONES(ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ)

Τα σκόνς ή σκόυνς είναι Σκοτσέζικης προέλευσης αλλά έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή και στην Αμερική, την Νέα Ζηλανδία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, ως συνοδευτικό τσαγιού αλλά και πρωινού.
Μπορεί να είναι γλυκά ή αλμυρά και συχνά είναι γεμισμένα με σταφίδες, τυρί, ακόμη και κρεμμύδι και μπέικον.
Η συνήθης πρώτη ύλη είναι αλεύρι από σιτάρι ή και πλιγούρι βρώμης και πολλές φορές γίνονται από  άλευρο πατάτας. ( σε αυτή την περίπτωση τηγανίζονται).
Τα έφτιαξα σήμερα το απόγευμα , συνοδευμένα με  καφέ,μαρμελάδες και παρέα την καλή μου φίλη την Ιωάννα!
Σήμερα θα σας δείξω την βασική ζύμη για scones .Μπορείτε να κάνετε άπειρους συνδυασμούς προσθέτοντας ξύσμα λεμονιού , πορτοκαλιού,σταφίδες,κράνμπερις,χουρμάδες, κόντιτα,δάκρυα σοκολάτας  κτλ.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(10-12 ψωμάκια)

 

3 φλυτζάνια (450γρ)κοσκινισμένο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

μισό κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ

μισό φλυτζάνι(110 γρ) ζάχαρη άχνη

75 γρ βούτυρο κρύο κομμένο σε κομματάκια

1 φλυτζάνι(250 ml) γάλα και λίγο ακόμα για να αλείψουμε τα ψωμάκια πριν μπούν στο φούρνο

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175-180 βαθμούς.

Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπόλ. Προσθέστε την ζάχαρη, το αλάτι και το μπαίκιν πάουντερ.

Ρίξτε το βούτυρο και <ψιχουλιάστε> το μείγμα με τα δάκτυλα σας.

Κάντε μια λακούβα στην μέση και ρίξτε το γάλα ..

Με την λάμα ενός μαχαιριού ανακατέψτε μαλακά το μείγμα ίσα ίσα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Βγάλτε το ζυμάρι από το μπόλ και βάλτε το σε αλευρωμένη επιφάνεια ..

Προσπαθήστε να ζυμώσετε ελάχιστα γιατί αλλιώς  τα ψωμάκια σας θα βγούν σκληρά.

Φτιάξτε ένα ρολό διαμέτρου 4-5 εκ περίπου..

Κόψτε με το μαχαίρι φέτες πάχους 2 δακτύλων περίπου και βάλτε τις σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος .

Αλείψτε τα γάλα,με ένα πινέλο.

Ψήστε για περίπου 20 λεπτά.

Σερβίρονται με τσάι , καφέ, μαζί με μαρμελάδα η ότι άλλο άλειμμα θέλετε.

0801201421030

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ …
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON