ΑΛΕΙΜΜΑ ΚΑΚΑΟ

Το κακάο είναι ο ξηρός και μερικώς ζυμωμένος λιπαρός σπόρος του κακαόδεντρου από το οποίο γίνεται η σοκολάτα. Συχνά πωλείται ως σκόνη κακάο, μια ξηρή σκόνη που γίνεται με την άλεση των σπόρων κακάο και την αφαίρεση του βούτυρου κακάο από τα σκούρα, πικρά στερεά κομμάτια. Το ίδιο το κακάο έχει μια εξαιρετικά πικρή γεύση. Υπάρχει άφθονο κακάο στην τροπική Αφρική. Αυτό συλλέγεται και στέλνεται σε άλλες χώρες για να το επεξεργαστούν.

Το κακάο φαίνεται να είναι αφέψημα με ευεργετικές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου. Σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών παρουσιάζουν το κακάο να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδινών, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, παρεμποδίζοντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία του ήπατος.

Ρόφηµα κακάο
Σε ένα φλιτζάνι νερό ρίχνετε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο και βράζετε µέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Αν θέλετε, προσθέτετε ζάχαρη και, όταν βάλετε το κακάο στο φλιτζάνι, και γάλα. Οι ερευνητές σηµειώνουν πως η ζεστή σοκολάτα είναι πιο υγιεινή από το κρύο ρόφηµα γιατί απελευθερώνει µεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Επίσης αναφέρουν πως είναι ωφελιµότερη από την πλάκα σοκολάτα, που ναι µεν περιέχει τα αντιοξειδωτικά του κακάο, έχει όµως υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσµένα λίπη.

Στην κουζίνα
Εκτός από ρόφηµα το κακάο «συµµετέχει» ενεργά στη ζαχαροπλαστική, αφού οι συνταγές στις οποίες µπορούµε να το χρησιµοποιήσουµε είναι αναρίθµητες. Από σιρόπια και σοκολατάκια µέχρι κέικ, τούρτες, ρολά, παγωτά, κορµούς, τρούφες, πάστες, σοκολατένια παντεσπάνια, γλάσα κ.λπ., οι χρήσεις του κακάο είναι πραγµατικά αµέτρητες. Χρησιµοποιείται όµως και στην παρασκευή φαγητών – αν και προορίζεται µάλλον για πιο εκλεπτυσµένους ουρανίσκους, αφού µε σάλτσα σοκολάτας συνοδεύονται και αρκετά κρεατικά κ.λπ.

Tip 
Όσο ωφέλιµο και αν είναι το κακάο, καλό είναι να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωσή του, καθώς έχει σχετικά υψηλή θερµιδική αξία, αφού τα 100 γρ. περιέχουν 350 θερµίδες.

 

 Η συνταγή που θα δείτε παρακάτω μας  την παραχώρησε η φίλη μας Ελισάβετ( και δεν  είναι η μοναδική  που θα δείτε  εδώ στο Koykoycook)..

Την ευχαριστούμε  πολύ  για  το θησαυρό των συνταγών και των συμβουλών  που μοιράστηκε μαζί μου όλο το καλοκαίρι.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

500 γρ μαργαρίνη λιωμένη(όχι ζεστή)

2 ζαχαρούχα

1,1/2 φλιτζανιού κακάο άγλυκο κοσκινισμένο

Λιώστε την μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι η στον φούρνο μικροκυμάτων.

Βάλτε την στο μίξερ.

Προσθέστε τα 2 ζαχαρούχα και χτυπήστε μέχρι το μείγμα να γίνει ελαφρά κρεμώδες(2-3 λεπτά).

Προσθέστε κουταλιά κουταλιά το κακάο..

Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί,  βάλτε το σε βάζα και διατηρήστε το στο ψυγείο.

Μπορείτε να το αλείψετε στο ψωμί η  να καλύψετε τούρτες και κέικ..

Βάλτε λιγότερο κακάο αν θέλετε .

Μπορείτε να προσθέσετε μισό φλυτζάνι φουντούκι περασμένο από το multi πολύ ψιλό και ελαφρώς καβουρντισμένο.

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Πρωτότυπη Συνταγή  από την καλή μας φίλη Ελισάβετ)
 
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 

 

 

 

 

 


No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON