ΖΕΒΡΑ ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ – ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η ζέβρα είναι περισσοδάκτυλο θηλαστικό ζώο που ανήκει στις Ιππίδες, συγγενής του αλόγου. Το συνηθέστερο είδος Ζέβρας είναι η Ζέβρα η γνήσια (Equus zebra).

Γενικά, μοιάζει με το άλογο. Το τρίχωμά της είναι άσπρο ή πολύ ανοιχτό κίτρινο με λεπτές μαύρες ραβδώσεις, οι οποίες υπάρχουν και πάνω στην κοντή και όρθια χαίτη της. Έχει μήκος 2,2μ. και ζυγίζει γύρω στα 200 κιλά. Έχει μικρό κεφάλι, αλλά ευκίνητα αυτιά, που στρέφονται σε μεγάλες γωνίες.

Η εγκυμοσύνη της ζέβρας διαρκεί 11-13 μήνες. Τα θηλυκά γεννούν ένα συνήθως μικρό, του οποίου το τρίχωμα είναι κίτρινο, ενώ οι ραβδώσεις του καφετί. Σταδιακά αποκτά το μαυρόασπρο χρώμα των γονιών του. Θηλάζει για 7 μήνες, και απομακρύνεται από την οικογένειά του, μόλις η θηλυκή μείνει πάλι έγκυος.

Το είδος Equus Zebra ζει στην νότια και δυτική Αφρική. Τα άτομα δεν μένουν μόνα τους, αλλά σε αγέλες. Μερικές φορές μάλιστα βόσκουν μαζί με αντιλόπες ή στρουθοκαμήλους για να αντιμετωπίσουν τα σαρκοφάγα αποτελεσματικότερα. Άλλα είδη: Εquus burchelli, που τείνει να εξαφανιστεί τελείως, Equus quaga, που μοιάζει πιο πολύ με άλογο παρά με ζέβρα και Equus grevyi, η μεγαλύτερη απ’ όλες.

 Η ζαχαροπλαστική έχει πολλές φορές εμπνευστεί από τις υπέροχες  άσπρες

και μαύρες ραβδώσεις της…

 

 

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

1 φλυτζάνι βούτυρο μαλακό ( σε θερμοκρασία δωματίου)

2 φλυτζάνια ζάχαρη

4 αυγά

3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια κοφτά μπαίκιν πάουντερ

μισό κουταλάκι αλάτι

1 φλυτζάνι γάλα

3 βανιλέτες

4 κουταλιές σούπας κοσκινισμένο κακάο άγλυκο

3 κουταλιές τής σούπας γάλα χλιαρό

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι η ένα κουταλάκι εσάνς πορτοκαλιού

λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής orange της Wilton( προαιρετικό)

Χτυπήστε το βούτυρο με την  ζάχαρη να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.

Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180C .

Βουτυρώστε και αλευρώστε την φόρμα σας  η  βουτυρώστε, στρώστε χαρτί ψησίματος 

και βουτυρώστε το και αυτό.

Προσθέστε ένα ένα τα αυγά. Ρίξτε τις βανίλιες.

Ανακατέψτε το αλεύρι,το μπαίκιν και το αλάτι σε ένα σκεύος.

Αρχίστε να ρίχνετε διαδοχικά το μείγμα των αλεύρων με το γάλα μέσα

στον κάδο του μίξερ.

Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σας χωρίστε το μείγμα σας.

Στο 1/2 του μείγματος ( κρατήστε το μέσα στο μίξερ) προσθέστε το κακάο και το γάλα και χτυπήστε ξανά να αναμειχθούν.

Στο υπόλοιπο  1/2 του μείγματος προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού η την εσάνς( και το χρώμα -προαιρετικά).

Δείτε  βήμα βήμα στις φωτο πως θα κάνουμε τις ραβδώσεις για το κέικ..

  

  

Βάλτε 2 κουταλιές μείγμα σοκολάτας στο κέντρο του σκεύους σας .

Στον μέσον αυτής της κουταλιάς βάλτε 2 κουταλιές μείγμα πορτοκαλιού και συνεχίστε στο ίδιο μοτίβο.

Εναλλάξ τα μείγματα πάντα στο κέντρο της προηγούμενης κουταλιάς.

Ψήστε για περίπου 40-45 λεπτά η μέχρι ένα ξύλινο καλαμάκι να βγαίνει καθαρό αν το τρυπήσετε.

 

Αφήστε να κρυώσει  και απολαύστε το ..

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 
 
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON