ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΨΩΜΟ

Tο ψωμί είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία της διατροφής μας. Bρίσκεται εξάλλου στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, μαζί με άλλα αμυλούχα προϊόντα.
Παρέχει στον οργανισμό ενέργεια, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος B και ειδικά φυλλικό οξύ, πρωτεΐνες και σίδηρο, συστατικά απαραίτητα για τις λειτουργίες του οργανισμού μας.

  Οι Iνδιάνοι της Aμερικής χρησιμοποιούσαν το καλαμποκάλευρο ως πρώτη ύλη για το ψωμί τους και έφτιαχναν το γνωστό καλαμποκόψωμο, δηλαδή την «μπομπότα», που αποτελούσε το σημαντικότερο είδος ψωμιού που κατανάλωνε και ο λαός μας στην Kατοχή.

Το ψωμάκι που θα σας δείξουμε εμείς σήμερα δεν θα σας φέρει στον νου την κατοχή αλλά αλείματα με βούτυρο και παπάρες σε σαλτσούλες από φαγάκια και ζουμάκια από σαλάτες.

Όλη η παρασκευή γίνεται μέσα στο μίξερ με το αναδευτήρα.

Μόνο για να το βάλετε στις φόρμες θα λερώσετε τα χέρια σας.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

500 γρ αλεύρι καλαμποκιού

500 γρ αλεύρι Αγίου Γεωργίου 1

10 γρ μέλι(μια κουταλιά της σούπας)

18 γρ ξηρή μαγιά(2 φακελάκια)

2,5 φλυτζάνια χλιαρό νερό

μισό φλιτζάνι ηλιέλαιο

1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

250 γρ καλαμπόκι από κονσέρβα

 

Βάζουμε στο μίξερ τα 2 αλεύρια .

 

Στο ένα φλιτζάνι νερό διαλύουμε την μαγιά.

Στο άλλο φλιτζάνι νερό διαλύουμε το μέλι.

 

Ρίχνουμε μέσα στο μίξερ πρώτα την μαγιά μετά το μέλι και το άλλο μισό φλυτζάνι νερό.

Μετά το ηλιέλαιο και το αλάτι.

Δουλεύουμε  το ζυμάρι στο μίξερ να ενωθούν τα υλικά μας.

 

Προσθέτουμε το καλαμπόκι.

Λαδώνουμε με ηλιέλαιο τα σκεύη μας καλά.

Η ζύμη είναι μαλακή και κολλάει στα χέρια …

 

Τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αποπάνω με πετσέτα .

Τα βάζουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα περίπου να ανεβεί το ζυμάρι.

 

Τα βάζουμε να ψηθούν για μια ώρα περίπου στην μεσαία θέση του φούρνου..

 

Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν .

Μετά αναποδογυρίζουμε τις φόρμες μας και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε αντικολλητικές φόρμες για να ψήσετε το ψωμάκι σας .

Το κεραμικό πυρέξ με παίδεψε λίγο για να βγάλω το καρβέλι μου.

 

 

Μπορείτε επίσης να κάνετε το καλαμποκόψωμο σας Μαργαρίτα ..

Λαδώστε καλά τα χέρια σας για να κάνετε την Μαργαρίτα..


Καλή σας όρεξη!!

Σας εγγυώμαι ότι θα φαγωθεί αμέσως .

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ 
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου-Στέλιος Μυλιώτης)

 

 

 

 

 

 

 


No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON