Τα θαλασσινά είναι μια από τις μεγάλες μου αδυναμίες.
Τα καλαμαράκια ανήκουν σε μια μεγάλη κατηγορία θαλασσινών , τα κεφαλόποδα.
Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα καλαμάρια ,τα θράψαλα , οι σουπιές και τα χταπόδια.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα η κατεψυγμένα καλαμαράκια.
Απλά αφαιρείτε το εσωτερικό τους και πετάτε το διαφανές μακρόστενο κόκκαλο και το μάτι τους.
Στο γέμισμα θα χρησιμοποιήσουμε και τα πλοκάμια τους .
Τα πλένουμε με άφθονο νερό , για να μην μείνει άμμος.
Μπορείτε επίσης να αφαιρέστε τα πτερύγια που είναι κολλημένα στο σώμα ,
να τα ψιλοκόψετε και να τα προσθέσετε στην γέμιση.
Αν αποφασίσετε να τα τηγανίσετε, φοβού τα μάτια που ευθύνονται για το χοροπηδητό στο τηγάνι
( αφαιρέστε τα προτού μπουν για τηγάνισμα).
Μην τα παρατηγανήσετε γιατί σκληραίνουν και τινάξτε τα να φύγει το
έξτρα αλεύρι που θα σας τα μαυρίσει .
ΥΛΙΚΑ- ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
3-4 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα στο μούλτι
20 μεγάλα καλαμάρια
1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι τύπου μπάρμπα Μπεν
1/2 φλυτζανι τσαγιού λάδι
1 ποτήρι νερού γλυκό η ημίγλυκο κρασί( εμείς βάλαμε σαμιώτικο)
μισό κουτί ντοματάκια κονκασέ
αλάτι και πιπέρι
1 κύβο λαχανικών ( προαιρετικά)
Καθαρίζουμε , πλένουμε και αφήνουμε τα καλαμάρια σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια των καλαμαριών.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι.
Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ποδαράκια από τα καλαμάρια να σωταριστούν .
Σβήνουμε με το κρασί .
Προσθέτουμε τα ντοματάκια και λίγο νερό..
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ρίχνουμε το ρύζι ,το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε την γέμιση και σβήνουμε το μάτι αφήνοντας την να πιεί τα υγρά της και να κρυώσει.
Γεμίζουμε με ένα μικρο κουταλάκι προσεκτικά τα καλαμαράκια μας.
Τα κλείνουμε με 1 η 2 μυτερές οδοντογλυφίδες.
Μην τα στουπώσετε με γέμιση γιατί θα φουσκώσει το ρύζι και θα σας ανοίξουν.
ΥΛΙΚΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ
1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
5-6 κρεμμύδια ξερά χονδροκομένα
3-4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετούλες
1 ποτήρι κρασιού γλυκό η ημίγλυκο κρασί( εμείς βάλαμε Σαμιώτικο)
μισό κουτί ντοματάκια κονκασέ περασμένα στο μούλτι
1 κουταλιά σούπας γεμάτη τοματοπελτέ
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Σε μια κατσαρόλα που μπορούμε να την βάλουμε στον φούρνο βάζουμε το λάδι
και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις φετούλες του σκόρδου..
Σβήνουμε με το κρασί .
Ρίχνουμε τα ντοματάκια, τον τοματοπελτέ,αλάτι,
(όχι πολύ γιατί βάλαμε και στην γέμιση)και πιπέρι και ανακατεύουμε .
Αφήνουμε την σάλτσα να πάρει μια βράση.
Βάζουμε μέσα προσεκτικά τα καλαμαράκια.
Χαμηλώνουμε την φωτιά τα σκεπάζουμε ,τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση
και τα βάζουμε σκεπασμένα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς
για μια περίπου ώρα να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα τους
( μπορεί να χρειαστεί και παραπάνω, εξαρτάται από τα καλαμάρια)..
Υπέροχο φαγάκι που θέλει φρέσκο ψωμί( για παπάρα στην σαλτσούλα του )
και ένα καλό κρασάκι για συνοδεία.
Η νηστεία θέλει καλοπέραση….
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)