KATAΔΕΣ ΣΑΜΟΥ

Η αφορμή για αυτή την συνταγή μου δόθηκε όταν είδα σε 2-3 σάιτ συνταγές για τους Σαμιώτικους κατάδες που ουδεμία σχέση είχαν  με την πραγματικότητα..

Οι Κατάδες  είναι ένα  απλό και μυρωδάτο γλυκάκι γεμισμένο  από τα υπολείμματα της γέμισης που οι Σαμιώτισες νοικοκυρές είχαν από τον μπακλαβά μαζί με μέλι και ανθόνερο.

Άντε το πολύ να αρωμάτιζαν  την ζύμη με λίγο Σαμιώτικο ούζο ..

Η συνταγή ήρθε στα χέρια μου  από την μητέρα μου και εκείνη την πήρε από την πεθερά της την Ειρήνη ( μητέρα του πατέρα μου) μικρασιάτισσα στην καταγωγή

(από το Bodrum της Μικράς Ασίας)..

Χωρίς καμμιά αλλαγή σας την παρουσιάζω εδώ με την βοήθεια της μαμάς μου ..

Το μόνο που χρειάστηκε να κάνω είναι να μετρήσω τα υλικά( όσο μπορούσα) γιατί οι παλιές καλονοικοκυράδες τάκαναν < όλα με το μάτι>..

 

Μορφία Κώστογλου 

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

1,1/2  ποτήρι καλό ελαιόλαδο

μισό ποτήρι βούτυρο λιωμένο

(χρησιμοποιήστε  το ίδιο ποτήρι για να μετρήσετε όλα σας τα υλικά)

1 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική

1 ποτήρι αλισίβα(Βάλτε ένα ποτήρι νερό σε ένα κατσαρολάκι μαζί με μια κουταλιά

της σούπας καθαρή στάχτη-από το τζάκι η από ξυλοσόμπα-

Μόλις κοχλάσει περάστε το από φίλτρο του γαλλικού καφέ και αφήστε να κρυώσει)

1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

800 γρ περίπου αλεύρι μαλακό

850 γρ περίπου αλεύρι σκληρό

ανθόνερο και ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

1,1/2 φλυτζάνι χοντροκομμένο καρύδι

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

μισό φλυτζάνι σουσάμι ελαφρά καβουρντισμένο

1/4 κουταλάκι κανέλα

1/4  κουταλάκι γαρύφαλλο

1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

μισό φλυτζάνι μέλι

4-5 κουταλιές ανθόνερο

 Βάλτε το λάδι, το βούτυρο,την αλισίβα  και την ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέστε το μπαίκιν και την σόδα..Ανακατέψτε με το χέρι να ενωθούν τα υλικά.

 

Αρχίστε να ρίχνετε εναλλάξ αλεύρι χρησιμοποιώντας ένα φλυτζάνι

(μια φορά μαλακό -μια φορά σκληρό).

 

Ανακατεύετε συνεχώς.

 

Συνεχίστε να προσθέτετε αλεύρι μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.

Αφήστε την στην άκρη και φτιάξτε την γέμιση..

Ανάψτε τον φούρνο σας στους 175 -180βαθμούς.

 

Βάλτε το καρύδι,το σουσάμι,την ζάχαρη και τα μπαχαρικά σε ένα μπολ.

Ρίξτε το μέλι και το ανθόνερο .

Ανακατέψτε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα σας..

Ανοίξτε με τον πλάστη την ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και κόψτε στρογγυλά κομμάτια με κουπάτ.

Βάλτε μισό κουταλάκι γέμισης στο καθένα.

 

Διπλώστε το φύλλο και βάλτε τα  σε ταψιά  που έχετε στρώσει με χαρτί ψησίματος.

Ψήστε για περίπου 20 λεπτά .

Μόλις βγούν αλείψτε τους με ένα πινέλο ανθόνερο (έτσι όπως είναι καυτοί από τον φούρνο ).

Πασπαλίστε από πάνω με άφθονη ζάχαρη άχνη.

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..


ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου-Μορφία Κώστογλου)

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου-Στέλιος Μυλιώτης)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2 Comments
    1. Μαγειρικη σοδα …αντι για ενα κουταλακι που γραφω βαλε 1 και μισο

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON