ΡΩΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

Η πρωτότυπη συνταγή της σαλάτας επινοήθηκε το 1860 από τον Λυσιέν Ολιβιέ, σεφ στο εστιατόριο του Ερμιτάζ, ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια της Μόσχας. Η σαλάτα αυτή έγινε ταχύτατα παρά πολύ δημοφιλής στους τακτικούς θαμώνες του Ερμιτάζ, και εξελίχθηκε σε σπεσιαλιτέ του εστιατορίου.

Η ακριβής συνταγή — ιδιαίτερα αυτή του ντρέσινγκ — κρατήθηκε με επιμέλεια μυστική, αλλά είναι γνωστό ότι η σαλάτα περιείχε αγριόγαλο, γλώσσα μοσχαρίσια, χαβιάριμαρούλι, ουρές από καραβίδα,κάππαρη, γκέρκιν, αγγούρι, καλά βρασμένα αυγά και πιθανότατα σπόρους σόγιας. Άλλα αναφερόμενα υλικά περιελάμβαναν τρούφες, κύβους από τζελ και καπνιστή πάπια, αν και πιθανολογείται ότι η συνταγή τροποποιούνταν ανάλογα με την εποχή.

H γνήσια ντρέσινγκ του Ολιβιέ ήταν ένας τύπος μαγιονέζας, φτιαγμένος από Γαλλικό κρασί και ξύδιμουστάρδα και ελαιόλαδο από την Προβηγκία. Η ακριβής εντούτοις συνταγή του παραμένει άγνωστη.

Στο γύρισμα του 20ο αιώνα, ένας από τους βοηθούς σεφ του Ολιβιέ, ο Ιβάν Ιβάνοφ, αποπειράθηκε να κλέψει την συνταγή. Ενώ ετοίμαζε το ντρέσινγκ ένα απόγευμα, μόνος του όπως συνήθιζε ο Ολιβιέ, ξαφνικά τον κάλεσαν για κάτι επείγον. Αρπάζοντας την ευκαιρία ο Ιβάνοφ τρύπωσε την ιδιωτική κουζίνα του Ολιβιέ και είδε τα υλικά προετοιμασίας (mise en place), πράγμα που του επέτρεψε να κάνει λογικές υποθέσεις σχετικά με την συνταγή του περίφημου ντρέσινγκ του Ολιβιέ. Στην συνέχεια ο Ιβάνοφ έφυγε από το εστιατόριο του Ολιβιέ και πήγε να εργαστεί ως σεφ στο εστιατόριο Μοσκβά, κάπως κατώτερο σε φήμη, όπου άρχισε να σερβίρει μια κατ’υποψίαν παρόμοια σαλάτα με το όνομα “Σταλίτσνϊι” (ρωσικά:Столичный, σαλάτα της πρωτεύουσας). Αναφέρεται από του καλοφαγάδες της εποχής, εντούτοις, ότι το ντρέσινγκ της σαλάτας Σταλίτσνϊι ήταν χαμηλότερης ποιότητας από αυτό της Ολιβιέ, υπονοώντας ότι της “έλειπε κάτι”.

Αργότερα, ο Ιβάνωφ πούλησε την συνταγή για την σαλάτα σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι με την σειρά τους συνεισέφεραν στην εκλαϊκευσή της. Ένεκα του γεγονότος ότι το εστιατόριο Ερμιτάζ έκλεισε το 1905 και της αναχώρησης της οικογένειας Ολιβιέ από την Ρωσία, η σαλάτα μπορούσε να αναφέρεται τώρα ως “Ολιβιέ.”

Μια από τις πρώτες δημοσιευμένες συνταγές για την σαλάτα Ολιβιέ, από την Αλεξάνδροβα, εμφανίστηκε το 1894, χρειαζόταν μισή γαλοπούλα, δύο πατάτες, ένα μικρό αγγούρι, 3-4 φύλλα μαρουλιού, 3 μεγάλες ουρές από καραβίδες, 1/4 ζελέ ζωμού κρέατος, 1 μικρή κουταλιά κάπαρη , 3-5 ελιές και μαγιονέζα.

Όπως συμβαίνει αναπόφευκτα με συνταγές γκουρμέ που γίνονται δημοφιλείς, εκείνα τα υλικά της σαλάτας που είναι σπάνια, ακριβά, εποχικά ή δύσκολα στη προετοιμασία, αντικαταστάθηκαν σταδιακά με φτηνότερα και περισσότερο διαθέσιμα τρόφιμα, μέχρι που εξελίχθηκε σε αυτό το πιάτο που γνωρίζουμε σήμερα.

 

Πηγή : http://el.wikipedia.org/wiki/

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΑΤΑ 

5 πατάτες βρασμένες και ξεφλουδισμένες

1 φλυτζάνι αρακά βρασμένο

4 καρότα βρασμένα

2 αγγουράκια τουρσί

1 κουταλιά σούπας  κάπαρη από βάζο

1 φλυτζάνι καλαμπόκι από κονσέρβα

3 αυγά βρασμένα σφικτά

1 φλυτζάνι σπιτική μαγιονέζα και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί

ψιλοκομμένο μαιντανό για το γαρνίρισμα

Βράστε τις πατάτες, τα καρότα και τον αρακά σε αλατισμένο νερό  και βάλτε να στραγγίσουν ..

Ψιλοκόψτε τα αγγουράκια τουρσί, τις πατάτες και τα καρότα..

Βάλτε τα  σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τον αρακά..

Ψιλοκόψτε τα αυγά και προσθέστε τα στο μείγμα..

Ρίξτε την κάπαρη ..

..Και το καλαμπόκι καλά στραγγισμένο…

Προσθέστε την μαγιονέζα και ανακατέψτε καλά…

Ρίξτε από πάνω λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο..

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

(δίνει 700 γρ περίπου μαγιονέζα)

5 κρόκοι φρέσκων αυγών

1 φλυτζάνι ελαιόλαδο με γεύση μαύρου πιπεριού  από το Olive House

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα σκόνη

1 κουταλιά τής σούπας μουστάρδα του εμπορίου

2 κουταλάκια αλάτι

2 κουταλάκια ζάχαρη

3 κουταλιές σούπας  άσπρο ξύδι

χυμό από 1 λεμόνι

λίγο άσπρο πιπέρι

2-3 κουταλιές τής σούπας κρύο νερό

Ρίξτε μέσα στο μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το λάδι , το λεμόνι και το νερό .Χτυπήστε τα στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα..

Ενσωματώστε σιγά σιγά  το λάδι .. Εγώ το ρίχνω κουταλιά κουταλιά.

Ρίξτε με τον ίδιο τρόπο εναλλάξ  το λεμόνι  και το κρύο νερό..

Τα αυγά πρέπει να είναι φρέσκα(ημέρας αν γίνεται) ..

Όλα τα υλικά πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία..

Μπορείτε να φυλάξετε την μαγιονέζα σας σε καθαρό βάζο στο ψυγείο ..

Η μαγιονέζα γίνεται πιο ελαφριά αν αναμίξετε ελαιόλαδο και ηλιέλαιο μισό-μισό.

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ .. 

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON