ΜΙΛΦΕΙΓ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

Η φράουλα είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια που τα περιθώρια τους είναι πριονωτά. Τα άνθη της είναι λευκά, μονογενή ή και ερμαφρόδιτα και φύονται σε μικρές ταξιανθίες που ξεκινούν από τις μασχάλες των φύλλων. Όσο ο χρόνος περνάει οι ρίζες του φυτού γίνονται ξυλώδεις και αναπτύσσονται παραφυάδες που ριζώνουν αναπτύσσοντας νέα φυτά. Ο καρπός της φράουλας είναι σύνθετος και αποτελείται από μια ανθοδόχη που έχει στην επιφάνεια της πολλά μικρά σπόρια. Η καλλιέργεια της φράουλας είναι αρκετά εύκολη ακόμα και για τους πιο αρχάριους.

Η φράουλα αντέχει στις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες, όμως μία απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ή ένας παγετός την άνοιξη μπορεί να βλάψει το φυτό. Πολλές βροχές επίσης μπορούν να προκαλέσουν σάπισμα των καρπών. Η φράουλα μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα είδη χώματος. Δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου λίπασμα. Τη βλάπτει η ξηρασία ενώ το πότισμα είναι καλύτερα να γίνεται με ράντισμα όλου του φυτού ή με τεχνητή βροχή. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με παραφυάδες. Τα φυτά φυτεύονται το φθινόπωρο έτσι ώστε να υπάρχει παραγωγή τον επόμενο χρόνο.Ένα στρέμμα μπορεί να χωρέσει 5000 περίπου φράουλες.

Η εντατικότερη καλλιέργεια και οι μεγαλύτερες ανάγκες παραγωγής προέτρεψαν τους καλλιεργητές να μετατρέψουν τις φράουλες σε μονοετή φυτά έτσι ώστε ένα στρέμμα να μπορέσει να χωρέσει μέχρι 25000 φυτά. Όταν το ψύχος του χειμώνα είναι μεγάλο τότε οι φράουλες καλύπτονται για να προστατευτούν. Για το λόγο αυτό γίνονται και καλλιέργειες σε θερμοκήπια.Επειδή οι φράουλες είναι ευαίσθητες συνηθίζεται η καλλιέργεια τους να γίνεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στα κέντρα γενικής εμπορίας και κατανάλωσης. Η συγκομιδή γίνεται μόλις οι φράουλες αποκτήσουν κόκκινο χρώμα. Οι φράουλες καταναλώνονται ως νωπό φρούτο αλλά και επεξεργάζονται (κονσέρβες, χυμοί και άλλα ). Χρησιμοποιούνται επίσης στη ζαχαροπλαστική , γίνονται μαρμελάδες, λικέρ, κομπόστες. Η φράουλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C.Οι  Η.Π.Α έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο με 220,000 τόνους ετησίως. Ακολουθούν ο Καναδάς  , η Ιταλία , η Πολωνία και η Γαλλία.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%81%CE%AC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1

0203201312692

ΥΛΙΚΑ

0303201312719

1 φύλλο σφολιάτας

κρυσταλλική ζάχαρη για το πασπάλισμα των φύλλων(1-2 κουταλιές τής σούπας)

20 φράουλες περίπου καθαρισμένες, πλυμένες και κομμένες σε φετάκια

500 ml γάλα

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας Vefa’s House η 5 βανίλιες 

5 κρόκοι αυγού

125 γρ ζάχαρη

25 γρ μαλακό αλεύρι

35 γρ κόρν φλάουερ

1 κουταλάκι του γλυκού άρωμα φράουλα

1 κουταλάκι του γλυκού ροζ  χρώμα

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα στο τέλος 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ

Ζεστάνετε το γάλα με την εσάνς.

Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα
υποκίτρινο μείγμα και προσθέστε το αλεύρι και το κόρν φλάουερ.

Τραβήξτε την κατσαρόλα από την φωτιά να μείνει λίγο και προσθέστε το μείγμα
του μίξερ.

Βάλτε το σκεύος στην φωτιά και ζεστάνετε ελαφρά κτυπώντας συνεχώς
μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρρευστο και να κοχλάσει.
Βράζετε το μείγμα για ένα λεπτό και ανακατεύετε συνεχώς.

 

Προσθέστε το χρώμα  και το άρωμα φράουλας .

0303201312742

Βάλτε την στο ψυγείο με μεμβράνη να σφίξει.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ  ΤΟΥ ΜΙΛΦΕΙΓ

Ανοίξτε το φύλλο της σφολιάτας ..

Κόψτε το στην μέση και κάθε μισό σε 3 μέρη ..

 

Βάλτε τα σε ταψί με  χαρτί ψησίματος και πασπαλίστε τα με την κρυσταλλική ζάχαρη ..

0303201312736

Ψήστε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφρά ..

Αφήστε τα να κρυώσουν καλά προτού στρώσετε την κρέμα..

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 

0303201312766

Πάνω στο πρώτο φύλλο της σφολιάτας στρώστε την κρέμα .

Κόψτε τις φράουλες σε φετάκια ..

Απλώστε τις φράουλες γύρω γύρω στην κρέμα και στο κέντρο .

0303201312774

Βάλτε από πάνω το δεύτερο φύλλο και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο.

0303201312780

Τοποθετήστε το τελευταίο φύλλο από πάνω και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη .

0303201312777

Στολίστε με φετάκια φράουλας από πάνω και παγώστε στο ψυγείο ..

0303201312778

Απολαύστε το πρώτο δροσερό γλυκάκι για την άνοιξη από το Koykoycook.gr..

0303201312771

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON