Μπορεί να πέρασαν οι γιορτές και εσύ να έχεις πάρει απόφαση να κόψεις ή να ελαττώσεις τα γλυκά, παρ’ όλα αυτά, μην πεις όχι στη μαύρη σοκολάτα, καθώς τα οφέλη της είναι πολλά και σημαντικά.
Λίγη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να μειώσει σε τεράστια ποσοστά τις πιθανότητες εμφράγματος, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης.
Η μελέτη αυτή, που έγινε σε 2.013 Αυστραλούς και τα αποτελέσματα της δημοσιεύονται στο British Medical Journal, επιβεβαιώνει τα σημαντικά οφέλη στην πρόληψη του εμφράγματος από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο.
Η σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες , δηλαδή σε ισχυρά, φυσικά αντιοξειδωτικά που μειώνουν το στρες και περιορίζουν τους κινδύνους για καρδιαγγειακές νόσους, καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες.
Η καθημερινή κατανάλωση, για μια περίοδο δέκα ετών, 100 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας η οποία έχει τουλάχιστον 70% κακάο, επέτρεψε την αποτροπή 70 θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων και 15 μη θανατηφόρων σε 10.000 ανθρώπους!
Η Έλα Ζόμερ, επικεφαλής της εν λόγω μελέτης αναφέρει ότι “Τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική ή ένα συμπλήρωμα στη φαρμακευτική αγωγή σε ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο”.
Τελευταία έχουν δημοσιευθεί ορισμένα συμπεράσματα μιας έρευνας ότι οι καταναλωτές σοκολάτας ζουν ένα χρόνο περισσότερο από τους μη καταναλωτές, και αυτό το αποδίδουν στις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη σοκολάτα. Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 φλυτζάνι μαργαρίνη
μισό φλυτζάνι κακάο και λίγο ακόμα για το ταψί
2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισό κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
μισό κουταλάκι μαγειρική σόδα
μισό κουταλάκι αλάτι
1,1/2 φλυτζανιού μαύρη ζάχαρη
2 αυγά και 2 κρόκοι σε θερμοκρασία δωματίου
170 γρ κουβερτούρα λιωμένη
1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
230 γρ κουβερτούρα
ΚΕΙΚ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλείψτε καλά με βούτυρο ένα ταψί (περίπου 30 x 40 ). Πασπαλίστε το με κακάο.
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.
Αναμείξτε σε ένα μπώλ το αλεύρι,το κακάο,το μπαίκιν, την σόδα και το αλάτι.
Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο και την μαύρη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Λιώστε την σοκολάτα σε μπαίν μαρί. Αφήστε την να κρυώσει.
Προσθέστε(δυνατή ταχύτητα) ένα ένα τα αυγά και τούς κρόκους και ενδιάμεσα την λιωμένη σοκολάτα.
Ρίξτε την εσάνς βανίλιας μέσα στην κρέμα γάλακτος. Χαμηλώστε την ταχύτητα στο μίξερ.
Αρχίστε να ρίχνετε εναλλάξ το μείγμα από το αλεύρι σε τρία μέρη
και την κρέμα γάλακτος σε 2 μέρη.
Βάλτε το μείγμα μέσα στο ταψί σας και στρώστε το με μια σπάτουλα..
Χτυπήστε το στον πάγκο και κουνήστε το να ισιώσει..
Βάλτε το στον φούρνο και ψήστε το για 20 λεπτά περίπου..
Βγάλτε και αφήστε να κρυώσει καλά .. Κόψτε με ένα κοφτερό μαχαίρι τις άκρες του.
Κόψτε το στην μέση ..
Αν θέλετε διαλύστε λίγο από το αγαπημένο σας λικέρ και ραντίστε το .
Εμείς το ραντίσαμε με γαλλικό δυνατό καφέ + 2 σφηνάκια κονιάκ..
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε σε ένα κατσαρόλι την κρέμα γάλακτος, την άχνη και το αλάτι..
Αφήστε τα να έρθουν σε βρασμό.
Τραβήξτε τα από την φωτιά και ρίξτε μέσα την σοκολάτα κομμένη
σε κομμάτια ..
Αφήστε να μείνει για ένα λεπτό και μετά ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί
το μείγμα και λιώσει η σοκολάτα.
Αφήστε την να κρυώσει .
Ανακατεύετε περιοδικά μέχρι να σφίξει για να μπορέσετε να την αλείψετε στο κέικ.
Στρώστε στο πρώτο κομμάτι κέικ την γκανάς.
Αφήστε το λίγο να καθίσει προσθέστε το δεύτερο κομμάτι του κέικ.
Ραντίστε το και αυτό με καφέ η με λικέρ.
Περιχύστε με την γκανάς από απάνω και στα πλάγια ..
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
Μπορείτε να το αφήσετε σκέτο η να το πασπαλίσετε με φλέικς λευκής σοκολάτας.
Εμείς το διακοσμήσαμε κάπως ιδιαίτερα.
Λιώστε 200 γρ περίπου άσπρη σοκολάτα σε μπαίν μαρί σε χαμηλή φωτιά.
Βάλτε την σε κορνέ μιας χρήσης.
Κόψτε (όταν είναι να το χρησιμοποιήσετε )ελάχιστα την μύτη του..
Αφήστε να κρυώσει ..
Πάνω σε χαρτί ψησίματος < γράψτε >με το κορνέ σας γράμματα..
Εμείς επειδή αυτό το γλυκάκι είναι αφιερωμένο σε Ιωάννα γράψαμε τα γράμματα που αποτελούν το όνομα της
και μικρά και κεφαλαία και στα αγγλικά αλλά και σε υποκοριστικό..
Αφήστε τα να κρυώσουν και να σφίξουν στο ψυγείο ..
Κολλήστε τα πάνω στην Γκανάς άναρχα και χωρίς κανένα σχέδιο …
Χρόνια πολλά!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)