ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΓΚΑΝΑΣ

Μπορεί να πέρασαν οι γιορτές και εσύ να έχεις πάρει απόφαση να κόψεις ή να ελαττώσεις τα γλυκά, παρ’ όλα αυτά, μην πεις όχι στη μαύρη σοκολάτα, καθώς τα οφέλη της είναι πολλά και σημαντικά.
Λίγη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να μειώσει σε τεράστια ποσοστά τις πιθανότητες εμφράγματος, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης.
Η μελέτη αυτή, που έγινε σε 2.013 Αυστραλούς και τα αποτελέσματα της δημοσιεύονται στο British Medical Journal, επιβεβαιώνει τα σημαντικά οφέλη στην πρόληψη του εμφράγματος από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο.
Η σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες , δηλαδή σε ισχυρά, φυσικά αντιοξειδωτικά που μειώνουν το στρες και περιορίζουν τους κινδύνους για καρδιαγγειακές νόσους, καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες.
Η καθημερινή κατανάλωση, για μια περίοδο δέκα ετών, 100 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας η οποία έχει τουλάχιστον 70% κακάο, επέτρεψε την αποτροπή 70 θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων και 15 μη θανατηφόρων σε 10.000 ανθρώπους!
Η Έλα Ζόμερ, επικεφαλής της εν λόγω μελέτης αναφέρει ότι “Τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική ή ένα συμπλήρωμα στη φαρμακευτική αγωγή σε ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο”.

Τελευταία έχουν δημοσιευθεί ορισμένα συμπεράσματα μιας έρευνας ότι οι καταναλωτές σοκολάτας ζουν ένα χρόνο περισσότερο από τους μη καταναλωτές, και αυτό το αποδίδουν στις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη σοκολάτα. Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

http://www.cosmo.gr

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

070120139770

1 φλυτζάνι μαργαρίνη

μισό φλυτζάνι κακάο και λίγο ακόμα για το ταψί

2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

μισό κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ

μισό κουταλάκι μαγειρική σόδα

μισό κουταλάκι αλάτι

1,1/2 φλυτζανιού μαύρη ζάχαρη

2 αυγά και 2 κρόκοι σε θερμοκρασία δωματίου

170 γρ κουβερτούρα λιωμένη

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας

1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ

200520121026

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

3/4 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη

230 γρ κουβερτούρα

 

ΚΕΙΚ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

070120139711

Αλείψτε καλά  με βούτυρο ένα ταψί  (περίπου 30 x 40 ). Πασπαλίστε το με κακάο.

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.

Αναμείξτε σε ένα μπώλ το αλεύρι,το κακάο,το μπαίκιν, την σόδα και το αλάτι.

070120139706

Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο και την μαύρη ζάχαρη να αφρατέψουν.

070120139715

Λιώστε την σοκολάτα σε μπαίν μαρί. Αφήστε την να κρυώσει.

070120139726

Προσθέστε(δυνατή ταχύτητα) ένα ένα τα αυγά και τούς κρόκους και ενδιάμεσα την λιωμένη σοκολάτα.

Ρίξτε την εσάνς βανίλιας μέσα στην κρέμα γάλακτος. Χαμηλώστε την ταχύτητα στο μίξερ.

Αρχίστε να ρίχνετε εναλλάξ το μείγμα από το αλεύρι σε τρία μέρη

και την κρέμα  γάλακτος σε 2 μέρη.

070120139731

Βάλτε το μείγμα μέσα στο ταψί σας και στρώστε το με μια σπάτουλα..

Χτυπήστε το στον πάγκο και κουνήστε το να ισιώσει..

Βάλτε το στον φούρνο και ψήστε το για 20 λεπτά περίπου..

Βγάλτε  και αφήστε  να κρυώσει καλά .. Κόψτε με ένα κοφτερό μαχαίρι τις άκρες του.

Κόψτε το στην μέση ..

Αν θέλετε διαλύστε λίγο από το αγαπημένο σας λικέρ και ραντίστε   το .

Εμείς το ραντίσαμε  με γαλλικό δυνατό καφέ + 2 σφηνάκια κονιάκ..

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

070120139737

Βάλτε σε ένα κατσαρόλι την κρέμα γάλακτος, την άχνη και το αλάτι..

Αφήστε τα να έρθουν σε βρασμό.

Τραβήξτε τα από την φωτιά και ρίξτε μέσα την σοκολάτα κομμένη

σε κομμάτια ..

Αφήστε να μείνει για ένα λεπτό και μετά ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί

το μείγμα και λιώσει η σοκολάτα.

Αφήστε την  να κρυώσει .

Ανακατεύετε περιοδικά μέχρι να σφίξει για να μπορέσετε να την αλείψετε στο κέικ.

 070120139754

Στρώστε στο πρώτο κομμάτι κέικ την  γκανάς.

Αφήστε το λίγο να καθίσει προσθέστε το δεύτερο κομμάτι του κέικ.

Ραντίστε  το και αυτό με καφέ η με λικέρ.

070120139763

Περιχύστε με την γκανάς από απάνω και στα πλάγια ..

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

070120139750

Μπορείτε να το αφήσετε σκέτο η να το πασπαλίσετε με φλέικς λευκής σοκολάτας.

Εμείς το διακοσμήσαμε κάπως ιδιαίτερα.

Λιώστε 200 γρ περίπου άσπρη σοκολάτα σε μπαίν μαρί σε χαμηλή φωτιά.

Βάλτε την σε κορνέ μιας χρήσης.

Κόψτε (όταν είναι να το χρησιμοποιήσετε )ελάχιστα την μύτη του..

Αφήστε  να κρυώσει ..

Πάνω σε χαρτί ψησίματος < γράψτε >με το κορνέ σας γράμματα..

070120139749

Εμείς επειδή αυτό το γλυκάκι είναι αφιερωμένο σε Ιωάννα γράψαμε τα γράμματα που αποτελούν το όνομα της

και μικρά και κεφαλαία και στα αγγλικά αλλά και σε υποκοριστικό..

Αφήστε τα να κρυώσουν και να σφίξουν στο ψυγείο ..

Κολλήστε τα πάνω στην Γκανάς άναρχα και χωρίς κανένα σχέδιο …

070120139786

Χρόνια πολλά!!

070120139780

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON