ΤΥΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ

Σήμερα είχα αποφασίσει να ανεβάσω κάτι γλυκό … Σοκολατένιο κατά προτίμηση ..
Αλλά είχα τάξει σε μια αγαπημένη φίλη να γράψω μια εύκολη συνταγή για τυροκροκέτες..
Λατρεύω όλων των ειδών τα τυριά και ειδικά τα κίτρινα αλμυρά!!
Καταναλώνω κάθε είδους έδεσμα που περιέχει τυρί, είτε μέσα είτε απέξω!!
Απολαμβάνω το λιώσιμο του τυριού σε πίτσες, τυροκροκέτες,σαγανάκια,τυροπιτάκια.
Ακόμα και στο ταπεινό τοστ!!
Η πρώτη φορά που αναφέρεται το τυρί είναι στην Οδύσσεια του Ομήρου. Ο Κύκλωπας Πολύφημος έφτιαχνε τυρί από κατσικίσιο γάλα.
Αλλά η πρώτη αναφορά για σκληρό τυρί βρίσκεται σε μια επιστολή του Επίκουρου
(Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος 341 – 270 π.χ.)που απευθύνεται στον μέντορα του και
του ζητάει ένα κεφάλι κίτρινο τυρί για την γιορτή του.
Στην αρχαία Ρώμη το τυρί ήταν καθημερινό φαγητό και ο Πλίνιος καταγράφει ότι ο
Ζαρατούστρα(ιδρυτής της θρησκείας τού Ζωροαστρισμού) ζούσε μόνο με τυρί.

 

Τυροκροκέτες από την φίλη μας Ναταλία Μουρατίδου.

(μια από τις φωτογραφίες που κέρδισαν στον φωτογραφικό διαγωνισμό που κάναμε

με έπαθλο vouchers των εστιατορίων TG’S FRIDAYS για γεύμα αξίας 60 ευρώ ).

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

3,3/4 φλυτζάνια αλμυρό σκληρό τυρί τριμμένο
6 αυγά
1 φλυτζάνι και λίγο ακόμα αλεύρι
πιπέρι
καλαμποκέλαιο για το πλάσιμο
λίγο αλάτι(δοκιμάστε το μείγμα πρώτα)
Γίνονται 25-30 περίπου.

Βάλτε το τριμμένο τυρί σε ένα μπώλ.Ρίξτε τα αυγά και το πιπέρι.

Ανακατέψτε το μείγμα να ενσωματωθούν τα υλικά.

Προσθέστε το αλεύρι.

Ζυμώστε μέχρι να γίνει ένα μείγμα απαλό και όχι πολύ σφικτό που να
κολλάει στα χέρια..

Αλείψτε τα χέρια σας με το λάδι και πλάστε μικρά μπαλάκια.
Βάλτε τα σε λαδωμένο ταψάκι. Αφήστε τα στο ψυγείο να σφίξουν.


Όταν τις βγάζω από το ψυγείο τις ξαναδουλεύω λίγο !
Είναι σφικτές ,δεν κολλάνε στα χέρια, και έτσι γίνονται λείες.

 
Βάλτε σε κατσαρόλα άφθονο λάδι να ζεσταθεί καλά(όχι να κάψει)
και τηγανίστε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Φτιάξτε μικρές στρογγυλές τυροκροκέτες-μπουκίτσες για να τηγανιστούν πιο εύκολα
μέχρι μέσα.

Απολαύστε τις τυροκροκέτες σας ζεστές!!Μπορείτε να τις φτιάξετε
από την προηγούμενη μέρα και να τις έχετε στο ψυγείο έτοιμες για
τηγάνισμα.

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου-Στέλιος Μυλιώτης)
 
 
6 Comments
    1. εγω προσωπικα προτιμω τα σπορελαια! ηλιελαιο-καλαμποκελαιο…

  1. Ειλικρινά το site είναι πρωτόγνωρο, το να σας πω συγχαρητήρια είναι μικρή πολύ κουβέντα για να περιγράψεις το μεγαλείο και τον κόπο και τη συνολική παρουσίαση σας….Μπράβο ομορφαίνεται τη ζωή μας με την προσπάθεια σας….

  2. Σας επισκέπτομαι συχνά,δεν έχω ξαναγράψει σχόλιο, αλλά εδώ αξίζει ένα μπράβο!Μου αρέσουν τόσο,που μόλις κλείσω το σχόλιο θα φύγω για s/m και θα επανέλθω με feedback.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON