ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από σπέρματα διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης.
Το σησάμι είναι φυτό με ύψος 100-120cm, το οποίο αναπτύσσει απλά ή διακλαδισμένα στελέχη. Τα φύλλα του φύονται στους κόμβους εναλλάξ ή αντικριστά. Ένα σε κάθε τρία άνθη, μήκους 4-5 cm, γονιμοποιείται και αργότερα αναπτύσσεται ο υποδοχέας που φέρει τους σπόρους.
Το ταχίνι το παρασκευάζουν από φρυγμένα στο φούρνο σπόρια σουσαμιού. Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα, αλεσμένου σησαμιού. Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα και σημαίνει σησαμόπολτος.
Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και για τις ιδιαίτερες γεύσεις του προστίθεται  κακάο, πορτοκάλι ή μέλι. Περιέχει σημαντικές ποσότητες μικροστοιχείων απαραίτητων στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου.
Το ταχίνι καταφέρνει και συνδυάζει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Καταρχάς, αποτελείται από μία σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών, υψηλής βιολογικής αξίας. Θα μπορούσε να γίνει υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ειδικά αν συνδυαστεί με όσπρια ή ξηρούς καρπούς.
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, σίδηρος, ψευδάργυρος, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι μερικά από τα ευεργετικά του συστατικά.
Στην Ελλάδα, είμαστε τυχεροί γιατί διαθέτουμε ταχίνι εξαιρετικής ποιότητας και τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο τη θέση του στην καθημερινότητά μας.
Ταιριάζει και αναμιγνύεται υπέροχα, τόσο με το μέλι, το κακάο ή τη σοκολάτα, όσο και με το λεμόνι, το σκόρδο, το κόκκινο πιπέρι, τα όσπρια και τις σαλάτες. Τα αποτελέσματα είναι κρεμώδη και σούπερ γευστικά- το χούμους, σαν σάλτσα αλλά και σκέτο,  ντρέσινγκ για σαλάτες και λαχανικά, πικάντικα ντιπ, αλλά και ταχινόμελο αντί για βούτυρο πάνω σε ψωμί.
Αποτελεί βασικό συστατικό της γνωστής ταχινόσουπας, του χαλβά και νηστίσιμων αρτοσκευασμάτων, όπως οι ταχινόπιτες, το ταχινόψωμο, τα ταχινοκουλουράκια και διάφορα κέικ.

Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2015/02/tahini.html#ixzz46denopem

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2204201633474 (2)

150 γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

50 γρ κονιάκ

150 γρ ταχίνι

110 γρ καστανή  ζάχαρη

60 γρ μέλι

ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι

μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα

μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

460 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού καλά γεμάτο  μπαίκιν

λίγη φυτική μαργαρίνη λιωμένη

σουσάμι άσπρο

2204201633447 (2)

Βαλτε τα 8 πρώτα υλικά σε ένα μεγάλο μπώλ.

Ανακατέψτε  με ένα πιρούνι να ομογενοποιηθούν καλά.

2204201633449 (2)

Προσθεστε σιγά σιγά το αλεύρι(200 γρ πρώτα) και στο τέλος το μπαίκιν.

2204201633453 (2)

Η ζύμη μας είναι κολλώδης .

2204201633456 (2)

Πάρτε ένα κορνέ  μιας χρήσης και αλείψτε το εσωτερικό του με λιωμένη μαργαρίνη.

2204201633459 (2)

<Κόψτε> με την βοήθεια ενός μαχαιριού μπαστουνάκια πάχους ενός δάκτυλου..

Φουσκώνουν αρκετά κατά το ψήσιμο…

Εγώ τα έκανα πιο τροφαντά,έτσι είναι τραγανά απέξω και μαλακά από μέσα.

Στρώστε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και περάστε το ελαφρά με λίγο ηλιέλαιο.

2204201633462 (2)

Αλείψτε τα ταχινοκουλούρια σας  με ένα πινέλο με την λιωμένη μαργαρίνη και

βουτήξτε τα σε ένα πιατάκι  με σουσάμι να καλυφθούν περιμετρικά.

2204201633466 (2)

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους  150 βαθμούς αέρα-αντιστάσεις  για 20 λεπτά

περίπου μέχρι να κάνουν πάτο.

(Ο δικός μου φούρνος είναι δυνατός όποτε ίσως χρειαστεί να αυξήσετε

την θερμοκρασία στον δικό σας).

2204201633467 (2)

Τα αρώματα που βγάζουν καθώς ψήνονται είναι απίστευτα ..

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

Επιμέλεια/Εκτέλεση συνταγής :Ρένα Κώστογλου
Πρωτότυπη συνταγή : Μορφία Κώστογλου
Φωτογραφίες : Ρένα Κώστογλου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON