ΣΦΗΝΑΚΙΑ ΤΣΙΖΚΕΙΚ

Οι μπομπονιέρες αποτελούν το γλυκό ενθύμιο και το πιο χαρακτηριστικό δώρο που κρατούν οι καλεσμένοι για να έχουν να θυμούνται τις όμορφες στιγμές που έζησαν σε έναν γάμο ή μίαβάπτιση. Ποια είναι όμως η ιστορία τους και πως εξελίχθηκε το συγκεκριμένο έθιμο στο πέρασμα των χρόνων;

Ο όρος «μπομπονιέρα» έχεις τις ρίζες του στην Γαλλική λέξη «bon bon» που σημαίνει καραμέλα. Η μπομπονιέρα σίγουρα δεν αποτελεί χαρακτηριστικό και έθιμο της σημερινής εποχής. Θα μπορούσε να ειπωθεί πως αποτελεί μια Ελληνική και Ιταλική παράδοση που έχει διαδοθεί ανά τον κόσμο. Το αμύγδαλο εμφανίζεται για πρώτη φορά σε γάμους και βαπτίσεις ως ένα σύμβολο ευημερίας από την ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Επίσης, το έθιμο έχει τις ρίζες του και στην αρχαία Ελλάδα, όπου προσέφεραν στους καλεσμένους αμύγδαλα και καρύδια ανακατεμένα με μέλι.

Συνεχίζοντας την ιστορική αναδρομή, η μπομπονιέρα αρκετούς αιώνες πίσω στο παρελθόν προσφερόταν σαν δώρο από τον βασιλιά Λουδοβίκου προς τους επίτιμους καλεσμένους του. Ένα τέτοιου είδους δώρο συνηθίζονταν στις γαμήλιες τελετές της υψηλής κοινωνίας και των ευγενών της Ευρώπης εκείνης της εποχής, κυρίως όμως σε χώρες όπως η Γαλλίας και η Ιταλία όπου και υπήρχε η οικονομική άνεση για την προσφορά δώρων. Οι πρώτες μπομπονιέρες ήταν μικρά περίτεχνα κουτιά φτιαγμένα από πορσελάνη ή και χρυσό και διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους. Τα πολυτελή κουτάκια περιείχαν μέσα ζαχαρωτά και καραμέλες, σε εποχές που αξίζει να σημειωθεί πως η ζάχαρη ήταν τόσο πολύ ακριβή όσο σχεδόν και τα υλικά του κουτιού που ήταν μέσα.

Στην πάροδο του χρόνου και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων γάμου πρόσφεραν γλυκά με καρύδια, μέλι ή και γλυκά του κουταλιού με συμβολισμό την γλυκιά ζωή, την ευτυχία και την γονιμότητα. Μετά την εισαγωγή του ζαχαροκάλαμου στις κουζίνες της Ευρώπης κατά την διάρκεια του 15ου αιώνα, τα αμύγδαλα απέκτησαν σταδιακά την μορφή που έχουν σήμερα με τα λεπτά στρώματα ζάχαρης που τα περιβάλουν. Ο συνδυασμός του αμύγδαλου με τη ζάχαρη έφερε τα κουφέτα τα οποία και με την πάροδο του χρόνου καθιερώθηκαν ως το παραδοσιακό περιεχόμενο σε μια μπομπονιέρα. Η εκδοχή της μπομπονιέρας με το ύφασμα και δαντέλα έκανε την εμφάνιση της αρχικά στην Αγγλία.

Στις μέρες μας η κλασσική μπομπονιέρα έχει αντικατασταθεί και με άλλα γλυκά, παραδοσιακά η μοντέρνα σαν και αυτό που θα δείτε παρακάτω…

http://blog.vaza.gr/%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CE%AC%CF%80%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B7/

 

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(για 20 σφηνάκια)

1904201633399 (2)

400 γρ  τυρί Φιλαδέλφεια σε θερμοκρασία δωματίου

2/3 από ένα ζαχαρούχο

230 ml κρέμα γάλακτος 35%

2 βανίλιες

1/3 κουταλιά της σούπας κρεμόριο

λίγα τριμμένα μπισκότα στο μούλτι  (digestives η Μιράντα)

πολτό φράουλας η καλή μαρμελάδα με κομμάτια φράουλας 

1904201633377 (2)

Χτυπήστε τα 5 πρώτα υλικά μαζί μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες .

1904201633384 (2)

Βάλτε με ένα κορνέ κρέμα μέχρι την μέση από τα σφηνάκια σας .

1904201633386 (2)

Ρίξτε λίγο τριμμένο μπισκότο.

1904201633390 (2)

Συμπληρώστε από πάνω πάλι με κρέμα.

1904201633391 (2)

Διακοσμήστε με λίγο πολτό φράουλας η μαρμελάδα που θα την 

έχετε ζεστάνει λίγο να γίνει πιο ρευστή..

1904201633395 (2)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μικρές ολόκληρες φράουλες .

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON