ΑΦΡΑΤΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Ώριμα, νόστιμα και ζουμερά φρούτα, ζάχαρη και λίγη υπομονή επάνω από την κατσαρόλα που σκορπίζει γλυκιές μυρωδιές…Το φτιάξιμο της μαρμελάδας είναι ήδη μια απόλαυση και πανεύκολο. Η καλύτερη εποχή της τώρα, με τα άφθονα καλοκαιρινά φρούτα. Ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, πεπόνι, κεράσια, βανίλιες και λίγο αργότερα σταφύλι -το φτιάχνουν πολλοί, αν και δεν το έχω δοκιμάσει- και το υπέροχο σύκο. Πειραματιστείτε με κάτι έξω από τα συνηθισμένα, όπως η υπέροχη μαρμελάδα ντομάτα -που ταιριάζει και με λευκά κρεατικά και τυριά- ή τα γλυκά μπαχαρικά (κανελογαρύφαλα, αστεροειδής γλυκάνισος) και η γνήσια βανίλια, που θα κάνουν μοναδική τη μαρμελάδα σας.  “Φευγάτα” αρώματα δίνουν το τζίντζερ, η αρμπαρόριζα, η λουίζα, το λικέρ πικραμύγδαλο.

Καθώς τη μαρμελάδα τη συντηρούμε για καιρό ή και τη δωρίζουμε, να ένας τρόπος διατήρησης σε βαζάκια:
Αρχικά αποστειρώνουμε τα βαζάκια μας και τα καπάκια τους, βάζοντάς τα σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 100 βαθμούς, για 10′ ή βυθίζοντας τα σε νερό που βράζει για 5′. Στην τελευταία περίπτωση, τα αναποδογυρίζουμε να στραγγίξουν σε καθαρή πετσέτα, αποφεύγοντας να τα σκουπίσουμε εσωτερικά. Τα γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα, βιδώνουμε σφιχτά τα καπάκια και γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα κενό αέρα, που βοηθάει τη συντήρηση.
Ένας τρόπος να ελέγξουμε αν έγινε η μαρμελάδα μας είναι ο εξής: ενώ βράζει η μαρμελάδα βάζουμε ένα μικρό πιατάκι στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Όταν θεωρούμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, ρίχνουμε στο πιατάκι 1-2 κουταλιές και ελέγχουμε την υφή της. Η μαρμελάδα πρέπει να κυλάει στο πιατάκι αργά και να μην είναι πολύ ρευστή.

Τελευταία και βασική συμβουλή, τα ώριμα και νόστιμα φρούτα!

Ντίνα Γκρουμούτη

http://www.athinorama.gr/umami/choices/default.aspx?id=2004208&sec=Umamidessert

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

2911201634500-2

6 αυγά( χωρισμένα κρόκοι και ασπράδια)

100 γρ λευκή ζάχαρη

50 γρ καστανή ζάχαρη

50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

3 βανίλιες 

2911201634459-2

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 160-170 c.

Αλείψτε με  βούτυρο ένα ταψί (39χ46).

Στρώστε χαρτί ψησίματος έτσι ώστε να είναι καλυμμένα και τα τοιχώματα. 

Αλείψτε και το χαρτί ελαφρά με βούτυρο.

Χτυπήστε τα ασπράδια σε δυνατή ταχύτητα και προσθέστε την καστανή ζάχαρη(50γρ).

Αφήστε τα στην άκρη ..Μην τα πήξετε πάρα πολύ..

2911201634461-2

Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους, την λευκή  ζάχαρη(100 γρ) και τις βανιλέτες.

να αφρατέψουν και να πάρουν κρεμώδη υφή..

Προσθέστε  το αλεύρι.

2911201634465-2

Βγάλτε το μπώλ από το μίξερ και με μια κουτάλα προσθέστε σιγά σιγά τα ασπράδια .

Ανακατεύετε απαλά από κάτω προς τα πάνω ..

Δεν θέλουμε να χαθεί ο αέρας που μας δίνει η μαρέγκα ..

2911201634466-2

Βάλτε το μείγμα στο ταψί .

Στρώστε το μείγμα με μια σπάτουλα .

Ψήστε  για 15- 20 λεπτά περίπου.

2911201634471-2

Αναποδογυρίστε το αφού ψηθεί σε μια πετσέτα που έχετε πασπαλίσει με άχνη ζάχαρη.

2911201634472-2

Αρχίστε να τυλίγετε  το παντεσπάνι σας ταυτόχρονα  με την πετσέτα απέξω…

Αφήστε το να κρυώσει καλά.

 

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

2911201634490-2

1 βάζο μαρμελάδα φράουλα,κεράσι η ότι άλλη μαρμελάδα θέλετε (300 γρ).

2911201634475-2

Ξετυλίξτε το παντεσπάνι ..

Κόψτε με κοφτερό μαχαίρι τις άκρες  κατά μήκος από το παντεσπάνι..

2911201634478-2

Αλείψτε την μαρμελάδα .Εμείς βάλαμε μαρμελάδα βύσσινο.

Τυλίξτε ξανά αλλά από την αντίθετη μεριά .

2911201634501-2

Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη..

2911201634499-2

Για  το πρωινό, για τον καφέ, για το τσάι…

2911201634498-2

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON