Το βύσσινο είναι φρούτο αγαπημένο και στην κυριολεξία συνυφασμένο με τη μυρωδιά της μαστίχας και τη γλύκα της παγωμένης βανίλιας. Όσοι πρόλαβαν, θυμούνται τη σπιτική, νόστιμη, παγωμένη βυσσινάδα που πρόσφερε η οικοδέσποινα το κατακαλόκαιρο στους επισκέπτες της. Δεν ξεχνούν επίσης ότι το γυάλινο βαζάκι με το γλυκό βύσσινο γινόταν ανάρπαστο σε όλα σχεδόν τα μέλη της οικογένειας, γι’ αυτό και κρυβόταν επιμελώς σε κάποιο μυστικό ντουλάπι, ώστε να μην αδειάσει σε απρόβλεπτο χρόνο. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που η ιδιαίτερη γεύση και το άρωμά του χρησιμοποιούνται συχνά σε φαρμακευτικά σιρόπια και σκευάσματα.
Δεν το τρώνε όμως όλοι οι λαοί ως γλύκισμα. Όσοι αντέχουν την ξινή αλλά αρωματική γεύση του, απολαμβάνουν το φρούτο στη φυσική του κατάσταση ή αποξηραμένο, οπότε είναι εξαιρετικό για δίαιτα. Θεωρείται δυναμωτικός καρπός, ωφέλιμος για την αναιμία, το άσθμα, τις νόσους των νεφρών και του ήπατος, καθώς και για τις αρθρίτιδες, αφού μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος.Περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες από βιταμίνη C (ωμό) και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, όπως ανθοκυανίνες (περισσότερες από ό,τι στα κεράσια), που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τα βλαβερά επακόλουθά τους στον οργανισμό. Επομένως αποτρέπει την ανάπτυξη όγκων, τις φλεγμονές και ενδείκνυται για όσους έχουν καρδιοαγγειακά προβλήματα. Οι αθλητές με καταπονημένους μυς πίνουν τον χυμό του ως παραδοσιακή παυσίπονη συνταγή. Οι 17 ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει του προσδίδουν επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες, ενώ δύο από αυτές (καμπφερόλη, κουερσετίνη) βελτιώνουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την όραση. Η δε βιταμίνη Α που εμπεριέχει, είναι δεκαπλάσια από ό,τι στα κεράσια.
http://www.diadrastika.com/2012/08/blog-post_2408.html
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
Συνταγή εδώ https://koykoycook.gr/?p=5430
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
4 φάκελοι Γκαρνί ζαχαροπλαστικής βανίλια
2 φλυτζάνια γάλα φρέσκο
1 κονσέρβα κομπόστα βύσσινα σε σιρόπι Κύκνος 427 γρ
Χτυπήστε όλα τα υλικά στο μίξερ και βάλτε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει..
Στραγγίξτε τα βύσσινα και κρατήστε το ζουμί τους.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ
το ζουμί από την κονσέρβα βύσσινο
1 σφηνάκι λικέρ κεράσι
Αναμείξτε τα 2 υλικά και ποτίστε τα παντεσπάνια με ένα πινέλο.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ
200 γρ σοκολάτα πραλίνα Nestle
170 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
μια κουταλιά βούτυρο
Βάλτε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί και ρίξτε μέσα τις σοκολάτες.
Τραβήξτε από την φωτιά και αφήστε το στην άκρη για λίγο.
Ανακατέψτε να λιώσουν οι σοκολάτες και ρίξτε μέσα το βούτυρο να λιώσει.
Αφήστε να κρυώσει.
ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Ποτίστε το πρώτο παντεσπάνι και στρώστε ένα στρώμα κρέμα .
Στρώστε τα βύσσινα πάνω στην κρέμα.
Συνεχίστε με τα υπόλοιπα.
Ποτίστε ελαφρά το τελευταίο παντεσπάνι με πινέλο.
Ρίξτε προσεκτικά την γκανάς ..
Με μια σπάτουλα αλείψτε την τούρτα στα πλαϊνά( αφού έχει κρυώσει εντελώς).
Βάλτε την υπόλοιπη γκανάς σε κορνέ και διακοσμήστε τη τούρτα …
Δεν πρόλαβα να την φωτογραφίσω ολόκληρη …
Μπήκε στο ψυγείο το βράδυ ολόκληρη αλλά έτσι την βρήκα το πρωί….χα χα χα χα!!!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)