Τα μήλα των Εσπερίδων ήταν σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι χρυσοί καρποί των δέντρων που βρίσκονταν στον κήπο τωνΕσπερίδων. Είναι κυρίως γνωστά μέσω του μύθου του Ηρακλή, καθώς η απόκτησή τους αποτέλεσε το αντικείμενο του ενδέκατου άθλου του.
Σύμφωνα με το Φερεκύδη, οι μηλιές που παρήγαγαν τους καρπούς αυτούς είχαν δοθεί από τη Γη στον Δία και την Ήρα σαν γαμήλιο δώρο. Η Ήρα φύτεψε τα δέντρα στον κήπο των θεών, ο οποίος βρισκόταν στη χώρα του Άτλαντα. Ο Άτλαντας βρισκόταν έξω από τον κήπο και σήκωνε στους ώμους του τον ουρανό, τιμωρία που του είχε επιβληθεί από το Δία. Οι κόρες του Άτλαντα έκλεβαν όμως τα μήλα, γι’αυτό και η Ήρα ανέθεσε τη φύλαξή τους στις νύμφες Εσπερίδες και στο Λάδωνα, δράκοντα με εκατό κεφάλια και γιο τουΤυφώνα και της Έχιδνας.
Ο Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή να μεταβεί στον κήπο των Εσπερίδων και να του προσκομίσει τα χρυσά μήλα. Στην πορεία του προς τον κήπο ο ήρωας αντιμετώπισε πολλές περιπέτειες. Σημαντικότερη από αυτές ήταν η απελευθέρωση του Προμηθέα από το βράχο στον οποίο ήταν δεμένος. Ο Ηρακλής απελευθέρωσε τον Προμηθέα και σκότωσε τοναετό που έτρωγε το συκώτι του, δίνοντας έτσι τέλος στο μαρτύριο του τιτάνα. Ο Προμηθέας συνόδευσε στη συνέχεια τον Ηρακλή στον κήπο των Εσπερίδων. Για το κυρίως μέρος του άθλου υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές.
Σύμφωνα με την πρώτη και πλέον διαδεδομένη ο Ηρακλής ακολούθησε τη συμβουλή του Προμηθέα να μην μπει ο ίδιος στον κήπο. Συμφώνησε λοιπόν με τον Άτλαντα να κρατήσει για λίγο εκείνος το φορτίο του, μέχρι ο Άτλας να του φέρει τα χρυσά μήλα. Ο Άτλας συμφώνησε με την πρόταση αυτή. Επιστρέφοντας όμως από τον κήπο, αρνήθηκε να παραδώσει τους καρπούς στον Ηρακλή. Δήλωσε ότι θα πήγαινε ο ίδιος τα μήλα στον Ευρυσθέα και ότι θα άφηνε τον Ηρακλή στη θέση του για πάντα. Ο Ηρακλής επιστράτευσε τότε όλη του την ευστροφία για να μπορέσει να ξεφύγει από την αιώνια καταδίκη στην οποία τον έριξε ο Άτλαντας. Άφησε τον Άτλαντα να πιστέψει ότι αποδέχτηκε τη μοίρα του, του ζήτησε όμως πρώτα να κρατήσει για λίγο τον ουρανό προκειμένου να φτιάξει ένα μαξιλάρι για το κεφάλι του. Ο Άτλας δέχτηκε, ο Ηρακλής όμως δραπέτευσε παίρνοντας μαζί του και τα μήλα. Η δεύτερη εκδοχή φέρει τον Ηρακλή να πηγαίνει ο ίδιος στον κήπο, να φονεύει το Λάδωνα και να παίρνει τα μήλα, ενώ η τρίτη τις Εσπερίδες να παραδίδουν τα μήλα στον Ηρακλή με τη θέλησή τους, αφού πρώτα αποκοίμισαν το δράκοντα.
Όταν ο Ηρακλής έφτασε στις Μυκήνες παρέδωσε τα μήλα στον Ευρυσθέα. Εκείνος τα έδωσε πίσω στον ήρωα σαν δώρο. Ούτε ο Ηρακλής όμως κράτησε τα μήλα. Τα παρέδωσε στην Αθηνά, η οποία τα επέστρεψε στον κήπο των Εσπερίδων, καθώς εκεί ήταν η θέση στην οποία έπρεπε να βρίσκονται.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
125 γρ βούτυρο η μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
60 γρ ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
1 αυγό
ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
350 γρ περίπου κόκκινη φαρίνα
Χτυπάτε στο μίξερ βούτυρο,ζάχαρη και αλάτι με το φτερό να ασπρίσουν.
Προσθέτετε το αυγό.
Ρίχνετε το ξύσμα.
Βγάζετε το φτερό και βάζετε το εξάρτημα για το ζύμωμα.
Προσθέτετε το αλεύρι.
Η ζύμη είναι έτοιμη.
Αφήνετε την ζύμη τυλιγμένη σε μεμβράνη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.
Ανοίγουμε φύλλο.Το βάζουμε σε βουτυρωμένο σκεύος για Τάρτα .
Το τρυπάμε με το πιρούνι κι το βάζουμε στον φούρνο να ψηθεί για 20 λεπτά
περίπου στους 175-180 βαθμούς .
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΙΣΕΡΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
μισό λίτρο γάλα
1 βανίλια
2 κουταλάκια του γλυκού εσάνς πορτοκαλιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 βανίλια
5 κρόκοι αυγού
125 γρ ζάχαρη
25 γρ μαλακό αλεύρι
25 γρ κόρν φλάουερ
χυμό από ένα πορτοκάλι
πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
18-20 φέτες πορτοκάλι γλασέ
Ζεστάνετε το γάλα,την βανίλια ,την εσάνς και το ξύσμα σε χαμηλή φωτιά .
Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα
υποκίτρινο μείγμα .
Προσθέστε το αλεύρι και το κόρν φλάουερ.
Τραβήξτε από το μάτι την κατσαρόλα με το γάλα .
Προσθέστε το μείγμα από το μίξερ.
Βάλτε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα
μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρρευστο και να κοχλάσει.
Ρίξτε τον χυμό πορτοκαλιού και το χρώμα (προαιρετικά)..
Βράστε το μείγμα για ένα λεπτό και ανακατεύετε συνεχώς.
Βάλτε την στο ψυγείο με μεμβράνη να σφίξει για 3-4 ώρες.
Όταν είναι να την χρησιμοποιήσετε αν θέλετε χτυπήστε λίγο με το σύρμα να αφρατέψει.
Γεμίστε την τάρτα με την κρέμα με ένα κουτάλι η με κορνέ .
Βάλτε από πάνω τα πορτοκάλια γλασέ ..
Διατηρήστε την στο ψυγείο..
ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΓΛΑΣΕ
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1,1/2 κιλό άσπρη ζάχαρη
5 κούπες νερό
3 κουταλιές χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
Φέτες απο λεπτόφλουδα πορτοκάλια
Κόψτε τα πορτοκάλια σε φέτες(οχι πολύ χονδρές).
Αφαιρέστε τυχόν κουκούτσια.Βράστε τα σε νερό για 5 λεπτα και επαναλάβετε την διαδιακασια 3-4 φορές χύνοντας το νερό και αντικαθιστώντας το με φρέσκο ..Ετσι θα ξεπικρίσουν.Φτιάξτε ένα σιρόπι με τα υπόλοιπα υλικά..
Αφού αρχίσει να κοχλάζει βάλτε μέσα τις φέτες και βράστε μέχρι να δέσει ελαφρά
το σιρόπι (όπως στα γλυκά του κουταλιού) ..
Σβήστε την φωτιά και αφήστε τα πορτοκάλια μέσα στην κατσαρόλα (στο σιρόπι) για μια νύχτα..Το επόμενο πρωί δώστε ξανά μια βράση μέχρι να δέσει το σιρόπι..
(Να ειναι πιο δεμένο-όχι πολύ ρευστό).Ετσι θα έχετε πορτοκάλια που θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για στόλισμα η να τα βουτηξετε σε σοκολάτα .Διατηρήστε τα σε βάζο σε ψυχρό μέρος ..
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)