ΤΑΡΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΓΛΑΣΕ

Τα μήλα των Εσπερίδων ήταν σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι χρυσοί καρποί των δέντρων που βρίσκονταν στον κήπο τωνΕσπερίδων. Είναι κυρίως γνωστά μέσω του μύθου του Ηρακλή, καθώς η απόκτησή τους αποτέλεσε το αντικείμενο του ενδέκατου άθλου του.

Σύμφωνα με το Φερεκύδη, οι μηλιές που παρήγαγαν τους καρπούς αυτούς είχαν δοθεί από τη Γη στον Δία και την Ήρα σαν γαμήλιο δώρο. Η Ήρα φύτεψε τα δέντρα στον κήπο των θεών, ο οποίος βρισκόταν στη χώρα του Άτλαντα. Ο Άτλαντας βρισκόταν έξω από τον κήπο και σήκωνε στους ώμους του τον ουρανό, τιμωρία που του είχε επιβληθεί από το Δία. Οι κόρες του Άτλαντα έκλεβαν όμως τα μήλα, γι’αυτό και η Ήρα ανέθεσε τη φύλαξή τους στις νύμφες Εσπερίδες και στο Λάδωνα, δράκοντα με εκατό κεφάλια και γιο τουΤυφώνα και της Έχιδνας.

Ο Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή να μεταβεί στον κήπο των Εσπερίδων και να του προσκομίσει τα χρυσά μήλα. Στην πορεία του προς τον κήπο ο ήρωας αντιμετώπισε πολλές περιπέτειες. Σημαντικότερη από αυτές ήταν η απελευθέρωση του Προμηθέα από το βράχο στον οποίο ήταν δεμένος. Ο Ηρακλής απελευθέρωσε τον Προμηθέα και σκότωσε τοναετό που έτρωγε το συκώτι του, δίνοντας έτσι τέλος στο μαρτύριο του τιτάνα. Ο Προμηθέας συνόδευσε στη συνέχεια τον Ηρακλή στον κήπο των Εσπερίδων. Για το κυρίως μέρος του άθλου υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές.

Σύμφωνα με την πρώτη και πλέον διαδεδομένη ο Ηρακλής ακολούθησε τη συμβουλή του Προμηθέα να μην μπει ο ίδιος στον κήπο. Συμφώνησε λοιπόν με τον Άτλαντα να κρατήσει για λίγο εκείνος το φορτίο του, μέχρι ο Άτλας να του φέρει τα χρυσά μήλα. Ο Άτλας συμφώνησε με την πρόταση αυτή. Επιστρέφοντας όμως από τον κήπο, αρνήθηκε να παραδώσει τους καρπούς στον Ηρακλή. Δήλωσε ότι θα πήγαινε ο ίδιος τα μήλα στον Ευρυσθέα και ότι θα άφηνε τον Ηρακλή στη θέση του για πάντα. Ο Ηρακλής επιστράτευσε τότε όλη του την ευστροφία για να μπορέσει να ξεφύγει από την αιώνια καταδίκη στην οποία τον έριξε ο Άτλαντας. Άφησε τον Άτλαντα να πιστέψει ότι αποδέχτηκε τη μοίρα του, του ζήτησε όμως πρώτα να κρατήσει για λίγο τον ουρανό προκειμένου να φτιάξει ένα μαξιλάρι για το κεφάλι του. Ο Άτλας δέχτηκε, ο Ηρακλής όμως δραπέτευσε παίρνοντας μαζί του και τα μήλα. Η δεύτερη εκδοχή φέρει τον Ηρακλή να πηγαίνει ο ίδιος στον κήπο, να φονεύει το Λάδωνα και να παίρνει τα μήλα, ενώ η τρίτη τις Εσπερίδες να παραδίδουν τα μήλα στον Ηρακλή με τη θέλησή τους, αφού πρώτα αποκοίμισαν το δράκοντα.

Όταν ο Ηρακλής έφτασε στις Μυκήνες παρέδωσε τα μήλα στον Ευρυσθέα. Εκείνος τα έδωσε πίσω στον ήρωα σαν δώρο. Ούτε ο Ηρακλής όμως κράτησε τα μήλα. Τα παρέδωσε στην Αθηνά, η οποία τα επέστρεψε στον κήπο των Εσπερίδων, καθώς εκεί ήταν η θέση στην οποία έπρεπε να βρίσκονται.

 

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AE%CE%BB%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%95%CF%83%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CF%89%CE%BD

 

 

 ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

2501201310944

125 γρ βούτυρο η μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

60 γρ ζάχαρη

μια πρέζα αλάτι

1 αυγό

ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι

350 γρ περίπου κόκκινη φαρίνα 

0803201312996

Χτυπάτε στο μίξερ βούτυρο,ζάχαρη και αλάτι με το φτερό να ασπρίσουν.

Προσθέτετε το αυγό.

0803201312998

Ρίχνετε το ξύσμα.

0803201313000

Βγάζετε το φτερό και βάζετε το εξάρτημα για το ζύμωμα.

Προσθέτετε το αλεύρι.

0803201313016

Η ζύμη  είναι έτοιμη. 

Αφήνετε την ζύμη τυλιγμένη σε μεμβράνη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.

0803201313017

Ανοίγουμε φύλλο.Το βάζουμε σε βουτυρωμένο σκεύος για Τάρτα .

0803201313020

Το τρυπάμε με το πιρούνι κι το βάζουμε στον φούρνο να ψηθεί για 20 λεπτά

περίπου στους 175-180 βαθμούς .

Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

 

 

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΙΣΕΡΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

070620131387

μισό  λίτρο γάλα

βανίλια

2 κουταλάκια του γλυκού εσάνς πορτοκαλιού

ξύσμα από ένα πορτοκάλι 

1 βανίλια

5 κρόκοι αυγού

125 γρ ζάχαρη

25 γρ μαλακό αλεύρι

25 γρ κόρν φλάουερ

χυμό από ένα πορτοκάλι

πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

18-20 φέτες πορτοκάλι γλασέ 

120920123682

Ζεστάνετε το γάλα,την βανίλια ,την εσάνς και το ξύσμα  σε χαμηλή φωτιά .

Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα
υποκίτρινο μείγμα .

Προσθέστε το αλεύρι και το κόρν φλάουερ.

Τραβήξτε από το μάτι την κατσαρόλα με το γάλα .

Προσθέστε το μείγμα από το μίξερ.

120920123700

Βάλτε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά  ανακατεύοντας  συνεχώς με σύρμα
μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρρευστο και να κοχλάσει.

Ρίξτε τον χυμό πορτοκαλιού και το χρώμα (προαιρετικά)..

Βράστε το μείγμα για ένα λεπτό και ανακατεύετε συνεχώς.

Βάλτε την στο ψυγείο με μεμβράνη να σφίξει για 3-4 ώρες.

3101201311212

Όταν είναι να την χρησιμοποιήσετε αν θέλετε χτυπήστε λίγο με το σύρμα να αφρατέψει.

070620131392

Γεμίστε  την τάρτα με την κρέμα με ένα κουτάλι η με κορνέ .

0305201425626 (2)

Βάλτε από πάνω τα πορτοκάλια γλασέ ..

Διατηρήστε την στο ψυγείο..

 

ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΓΛΑΣΕ 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1,1/2 κιλό άσπρη ζάχαρη

5 κούπες νερό

3 κουταλιές χυμό λεμονιού

2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη

Φέτες απο λεπτόφλουδα πορτοκάλια

Κόψτε τα πορτοκάλια σε φέτες(οχι πολύ χονδρές).

Αφαιρέστε τυχόν κουκούτσια.Βράστε τα σε νερό για 5 λεπτα και επαναλάβετε την διαδιακασια 3-4 φορές χύνοντας το νερό και αντικαθιστώντας το με φρέσκο  ..Ετσι θα ξεπικρίσουν.Φτιάξτε ένα σιρόπι με τα υπόλοιπα υλικά..

 Αφού αρχίσει να κοχλάζει βάλτε μέσα τις φέτες και βράστε μέχρι να δέσει ελαφρά

το σιρόπι  (όπως στα γλυκά του κουταλιού) ..

Σβήστε την φωτιά και αφήστε τα πορτοκάλια μέσα στην κατσαρόλα (στο σιρόπι) για μια νύχτα..Το επόμενο πρωί δώστε ξανά μια βράση μέχρι να δέσει το σιρόπι..

(Να ειναι πιο δεμένο-όχι πολύ ρευστό).Ετσι θα έχετε πορτοκάλια που θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για στόλισμα η  να τα βουτηξετε σε σοκολάτα .Διατηρήστε τα σε βάζο σε ψυχρό μέρος ..

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ .. 

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON