Η πρώτη συμπληρωμένη συνταγή ζυμαρικών καταγράφεται στα μέσα του 15ου αιώνα στο βιβλίο του μάγειρα Martino da Como και αργότερα συναντάμε τα ζυμαρικά στα κείμενα του Bartolomeo Sacchi, ο οποίος μας λέει ότι τα μακαρόνια πρέπει να βράζονται για όσο διαρκούν τρία “Πάτερ Ημών”. Αναφορές στα μακαρόνια γίνονται και στα κείμενα του Βοκκάκιου, ο οποίος στο “Δεκαήμερο” περιγράφει μία φανταστική χώρα με βουνά από τριμμένη παρμεζάνα όπου ζεί ένας λαός που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να φτιάχνει μακαρόνια και ραβιόλι, αποδεικνύοντας ότι τα μακαρόνια αποτελούσαν πιά μέρος της ζωής στην Ιταλία.
Από τον 15ο αιώνα και μετά τα μακαρόνια αρχίζουν να κατασκευάζονται και σε εμπορική βάση αλλά είναι τον 18ο αιώνα που τα μακαρόνια γνώρισαν την μεγάλη τους άνθηση. Το 1700 υπήρχαν στην Νάπολη κάπου 60 καταστήματα που πουλούσαν ζυμαρικά, τα οποία έφτασαν τα 280 το 1785. Το κλίμα της Νάπολης ήταν ιδανικό για την σωστή αποξήρανση των μακαρονιών τα οποία άπλωναν σε ξύλινες βέργες στον ήλιο να στεγνώσουν σε κάθε γωνιά της πόλης.
Η όλη διαδικασία παραγωγής των ζυμαρικών αρχίζει περί τα τέλη του 19ου αιώνα να αυτοματοποιείται και να απλώνεται όχι μόνο σε ολόκληρη την Ιταλία αλλά και σε όλο τον κόσμο γενικότερα, και αρχίζουμε πλέον να μιλούμε για την Βιομηχανία Ζυμαρικών.
Σήμερα, τα ζυμαρικά αποτελούν ένα από τα βασικά διατροφικά προϊόντα πολλών λαών και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής, άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες απολαμβάνουν τις φημισμένες παραδοσιακές Ιταλικές συνταγές αλλά και χιλιάδες παραλλαγές, προσαρμοσμένες στις ιδιομορφίες και τα γούστα της κάθε χώρας.
http://www.mitsidesgroup.com/lang/el/about-pasta-flour/about-pasta/pasta-beginnings/
ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ(5-6 μερίδες)
4 κονσέρβες μανιταριών( 2 με ολόκληρα μανιτάρια και 2 με κομμένα)
1 ποτήρι λευκό κρασί (Ψηλές κορφές -Σαμιώτικο λευκό) για το σβήσιμο
2 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος η πλήρες γάλα
1 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας κόρν φλάουερ
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο μαιντανό
1 κύβο λαχανικών
150 γρ τυρί Φιλαδέλφεια
αλάτι-άσπρο πιπέρι
Πένες βρασμένες al dente η βίδες η ότι άλλο ζυμαρικό θέλετε
Πλένετε τα μανιτάρια , τα στραγγίζετε και κόβετε τα ολόκληρα στην μέση.
Σωτάρετε με λίγο καλαμποκέλαιο και μισή κουταλιά βούτυρο να μαλακώσουν καλά
και να πάρουν χρώμα.
Σβήστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ..
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος η το γάλα , αλάτι, πιπέρι άσπρο,το σκόρδο και τον κύβο..
Αφήστε να πάρουν μια βράση..
Ρίξτε το κόρν φλάουερ < βροχηδόν > στην κατσαρόλα σας ανακατεύοντας συνεχώς..
Η σάλτσα αρχίζει να δένει και να παίρνει μια ωραία κρεμώδη υφή.
Προσθέστε τον μαιντανό και ανακατέψτε.
Ρίξτε το τυρί και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί και να λιώσει.
Βράστε τις πένες σε βραστό νερό με λίγο αλάτι και λίγο καλαμποκέλαιο.
Στραγγίστε και σερβίρετε μαζί με την σάλτσα.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)