ΤΟΥΡΤΑ ΑΣΤΑΚΟΣ

Οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν μεγάλη αδυναμία στα θαλασσινά και στα όστρακα. Τα μπαρμπούνια και οι τσιπούρες στόλιζαν συχνά τα τραπέζια των πλουσίων Αθηναίων, ενώ οι σαρδέλες του Φαλήρου και οι αστακοί αποτελούσαν το συνηθισμένο πιάτο των φτωχότερων. Η τιμή της σαρδέλας, μάλιστα, λειτουργούσε ως βαρόμετρο για την αγορά τροφίμων της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, ο αστακός δεν θεωρούνταν το εξαιρετικό θαλασσινό έδεσμα που είναι σήμερα. Ορμώμενοι από την εμφάνισή του και το γεγονός ότι τρέφονταν στον πάτο της θάλασσας, οι άνθρωποι δεν τους ήθελαν στο πιάτο τους.

Ο πληθυσμός των αστακών δε, είχε φτάσει σε τόσο μεγάλα επίπεδα που οι ακτές της βορειοανατολικής Αμερικής γέμιζαν αστακούς.  Αν και στην αρχή ήταν τεράστια ευλογία για του αποίκους της Αμερικής, σύντομα τους βαρέθηκαν και οι ψαράδες τους πετούσαν πάλι στη θάλασσα αν τύχαινε να πιαστούν στα δίχτυα τους.

Η αφθονία του ήταν τόσο μεγάλη, που ένα αιώνα αργότερα, οι Αμερικάνοι κρατούμενοι δυσανασχετήσαν τόσο πολύ με το συνεχές σερβίρισμα αστακού και κατάφεραν να περάσουν νομοθεσία ώστε να σερβίρεται αστακός στις φυλακές το μέγιστο 3 φορές την εβδομάδα.

Σήμερα ο αστακός είναι ένα έδεσμα που έχει συνδυαστεί με ειδικές, εξαιρετικές περιστάσεις, στη ζωή μας. Εορταστικά δείπνα, ακριβά γεύματα ή απόλαυση στις καλοκαιρινές διακοπές (δοκιμάστε αστακομακαρονάδα ). Γενικά αποτελεί πια, μια σπάνια και ακριβή απόλαυση.

Η περίοδος αλίευσης του αστακού ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου και σταματά στις 31 Αυγούστου.

Eχουμε ανεβάσει πολλές τούρτες στο www.koykoycook.gr .Αποφασίσαμε λοιπόν να μην γράφουμε την διαδικασία πως να φτιάξετε και να διακοσμήσετε μια τούρτα αλλά να σας δείχνουμε με φωτογραφίες τις λεπτομέρειες της διακόσμησης..Μπορείτε από μόνοι σας να βρείτε μέσα από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας την τούρτα που σας αρέσει ( παντεσπάνι-γέμιση κτλ) και μετά να κάνετε την δική σας διακόσμηση. Κάποιες τούρτες είναι για αρχάριους  και άλλες για προχωρημένους και επαγγελματίες.

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση:Pastry Chef/Sugarpaste Artist Decorator  Ρένα Κώστογλου)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON