ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΒΟΥΤΥΡΟΥ

Tα ”κρουασάν” είναι τα γνωστά ψωμάκια σε σχήμα ημικυκλικό,σαν μισοφέγγαρο,που τα πουλάνε οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία,είτε με ζάχαρη,είτε με μαρμελάδα,ή σοκολάτα κλπ,κλπ…Η προέλευση της λέξεως αυτής όμως κρύβει μια πολύ περίεργη ιστορία…
Κρουασάν είναι κατά κυριολεξία γαλλική λέξη,μετοχή του ρήματος κρουάτρ=αυξάνω. Με την λέξη αυτή εννοούν και την ημισέληνο. Όμως από την ημισέληνο μέχρι το ψωμάκι,υπάρχει απόσταση…Και την απόσταση αυτή καλείται να την καλύψει η Ιστορία με μια καταπληκτική λεπτομέρεια….
Όταν το 1529 οι Tούρκοι με τον αυτοκράτορα τους τον Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή πολιορκούσαν την Βιέννη, επειδή δεν μπορούσαν να καταλάβουν την Αυστριακή πρωτεύουσα με έφοδο,άρχισαν να σκάβουν ”λαγούμια” (υπονόμους),ώστε να περάσουν υπογείως τα ισχυρά τείχη και να μπούν μέσα στην πόλη. Ίσως η επιχείρηση να πετύχαινε,αλλά την εποχή εκείνη τα βιεννέζικα φουρνάρικα ήταν χτισμένα κοντά στα τείχη της πόλεως και οι φουρνάρηδες άκουσαν το υπόγειο σκάψιμο. Φυσικά έδωσαν αμέσως συναγερμό και ο στρατός επιτέθηκε και γλύτωσε την Βιέννη. Όταν οι Tούρκοι απομακρύνθηκαν,οι ψωμάδες της Βιέννης,για να πανηγυρίσουν το γεγονός της σωτηρίας τους,κατασκεύασαν ψωμιά στο σχήμα του εμβλήματος της τουρκικής σημαίας,την ημισέληνο..! Ήταν το σύμβολο της νίκης..! Το σχήμα αυτό άρεσε τόσο πολύ στους Βιεννέζους. Ετσι διαδόθηκε και επιβλήθηκε στην Αυστρία κι από εκεί σε όλον τον κόσμο.!
Πηγή : http://fcb.pblogs.gr

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(15-20 τεμ)

300 γρ γάλα φρέσκο κρύο
20 γρ νωπή μαγιά
50 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ βούτυρο ευρωπαϊκό(Lurpack)
500 γρ αλεύρι σκληρό(κοσκινισμένο)
12 γρ αλάτι ψιλό

200-250 γρ βούτυρο ειδικό για κρουασάν
(σκληρή μαργαρίνη είναι η καλύτερη)

2 κρόκοι αυγών – λίγο γάλα


Βάζουμε το γάλα,την μαγιά,την ζάχαρη
και το βούτυρο μέσα στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
Δουλεύουμε με τον γάντζο μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα .
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 30 λεπτά στο ψυγείο σκεπασμένη με
μεμβράνη(εγώ την άφησα όλη νύχτα).

Ανοίγουμε με τον πλάστη την ζύμη σε σχήμα παραλληλόγραμμο(όσο μπορούμε).

Αλευρώνουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος. Κόβουμε το βούτυρο σε
φέτες και το βάζουμε πάνω του (την μια φέτα δίπλα στην άλλη),
το αλευρώνουμε να μην κολλάει και το σκεπάζουμε παλιά με εν κομμάτι
χαρτί κουζίνας.

 

 

 

Βάζουμε το βούτυρο στην μέση της ανοιγμένης ζύμης και αρχίζουμε να διπλώνουμε.

Πρώτα από την μια μεριά,μετά από την άλλη ….

Μετά από το κάτω μέρος …

Κατόπιν από το πάνω μέρος σαν να κλείνουμε φάκελο….
Σκοπός είναι να εγκλωβίσουμε καλά μέσα του το βούτυρο..

Ξανανοίγουμε με τον πλάστη προσέχοντας να μην σπάσει η
ζύμη και μας βγει έξω το βούτυρο.

Διπλώνουμε ξανά…
Όπως βλέπετε στις φωτο.

 

Αλευρώνουμε ένα σκεύος,βάζουμε μέσα την ζύμη την σκεπάζουμε με μεμβράνη και
την βάζουμε στην ψύξη για 40 λεπτά περίπου.

Την βγάζουμε ξανά.Την ξανανοίγουμε ……και την ξαναδιπλώνουμε..

 Την βάζουμε πάλι στην ψύξη όπως πριν. Επαναλαμβάνουμε

αυτή την διαδικασία 3-4 φορές . Μετά το τελευταίο δίπλωμα
αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη να ξεκουραστεί για 3-4 ώρες

τουλάχιστον σε θερμοκρασία 0 ως 3 C. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει σκληρή
μαργαρίνη για τα κρουασάν μας ο χρόνος αυτός μειώνεται στο μισό.

Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο πάχους 3,5 mm σε καλά αλευρωμένο πάγκο.
Την κόβουμε στην μέση.

Κόβουμε σε τρίγωνα.

Kάνουμε ένα κόψιμο στην βάση του τριγώνου.

Βοηθάει το κρουασάν να διατηρήσει το σχήμα του.

Τυλίγουμε.

Στρώνουμε σε ταψί χαρτί ψησίματος και βάζουμε τα κρουασάν αραιά
το ένα από το άλλο γιατί όταν φουσκώσουν διαπλασιάζονται
σε όγκο..

 

 Τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος ..

  

Χτυπάμε 2 κρόκους με λίγο γάλα και τα αλείβουμε απαλά με πινέλο
για να μην χαλάσει το σχήμα τους και να μην μας ξεφουσκώσουν.
Τα αφήνουμε να στεγνώσουν λίγο (3-5 λεπτά) και τα ξαναλείφουμε..

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180C και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου.

Μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου σας τα πρώτα 10 λεπτά …

%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%b1%cf%83%ce%b1%ce%bd-%ce%b2%ce%bf%cf%85%cf%84%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%84%cf%83%ce%b1-2
Μπορείτε να τα γεμίσετε με ότι αγαπάτε
(σοκολάτα, μαρμελάδα, τυριά, ζαμπόν).κτλ.


Τα παραπάνω έχουν ήδη φαγωθεί.

 

Καλή επιτυχία!!

 

 

 

  ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι της Κας Βέρας Καλτσά
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2 Comments
  1. Μπράβο σου, μπράβο σου και πάλι μπράβο! Αυτή την συνταγή σίγουρα θα την δοκιμάσω.

Leave a Reply to Rena Cancel reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON