ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ

– Είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού ψωμιού, της Λαμπροκουλούρας ή του Λαμπρόψωμου. Το όνομα «τσουρέκι» προέρχεται από την Τουρκική λέξη «corek» που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένομε ζύμη που περιέχει μαγιά. Υπάρχουν πολλά είδη corek, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά, που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή. Οι Αρμένιοι, καθώς και οι άνθρωποι στο Αζερμπαϊτζάν, φτιάχνουν ένα «churek» που είναι ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με σουσάμι. 
– Το όνομα «τσουρέκι» μάλλον υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής, και έκτοτε ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά. Βέβαια, σήμερα στην Ελλάδα το τσουρέκι καταναλώνεται όλο το χρόνο, όμως έχει μια μοναδική σημασία κατά την Πασχαλινή περίοδο.
– Το τσουρέκι είναι μόνο ένα από τα ποικίλα εορταστικά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης, όμως ίσως είναι το πιο γνωστό. Εκτός από το τσουρέκι, υπάρχουν και άλλες ποικιλίες Πασχαλινού ψωμιού γνωστές ως «λαμπροκούλουρα» ή «λαμπρόψωμο» ή με άλλες ονομασίες ανάλογα με την τοπική παράδοση. Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.Το ψωμί συμβόλιζε τη «ζωή» και στην ειδωλολατρική παράδοση και μπορούμε να βρούμε απομεινάρια της ακόμη και σήμερα, σε παραδόσεις όπως της προσφοράς Πασχαλινού ψωμιού και κόκκινων αβγών στους τάφους αγαπημένων προσώπων κατά το Πάσχα .
– Το σχήμα των Πασχαλινών ψωμιών ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις. Το πιο γνωστό είναι φυσικά η πλεξούδα, με ή χωρίς κόκκινο αβγό. Οι πλεξούδες και οι κόμποι προέρχονται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους ως σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων . 
– Πρωί-πρωί τη μεγάλη Πέμπτη, σε όλη την Ελλάδα, οι γυναίκες καταπιάνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν με μυρωδικά τις κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς. Ανάλογα με το σχήμα που τους έδιναν παλιότερα είχαν και διάφορα ονόματα. «Κοφίνια», «καλαθάκια», «δοξάρια», «αυγούλες», «κουτσούνες», «κουζουνάκια». Παρόμοιες κουλούρες έφτιαχναν και στα βυζαντινά χρόνια, τις «κολλυρίδες» και ήταν ειδικά ψωμιά για το Πάσχα, σε διάφορα σχήματα, που είχαν στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό.

http://www.asxetos.gr/pedia/giortes-epoxes/symvola-toy-pasxa/tsoureki-19625.html

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΒΕΡΤΟΖΑΧΑΡΗ

1304201633363 (2)

460 γρ ζάχαρη

360 γρ νερό

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μας.

Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 2 για τις κουζίνες που είναι το μάτι

από 1-3 και για τις κουζίνες από το 1-9 στο 6.

Φέρνουμε το σιρόπι μας σε θέση βρασμού.

Ανακατεύουμε μόνο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη..

Μόλις αρχίσει ο βρασμός  κατεβάζουμε στο 1 και αντίστοιχα στο 3.

Αν έχουμε θερμόμετρο ζάχαρης περιμένουμε μέχρι να ανεβεί στους 114 C.

Βράζουμε για 10 με 12 λεπτά.

Σε όλη τη διάρκεια του βρασμού  με ένα πινελάκι βουτηγμένο στο νερό

καθαρίζουμε τα τοιχώματα του σκεύους από τους κόκκους ζάχαρης που τυχόν έχουν κολλήσει.

Άλλος ένας τρόπος για να δούμε αν είναι έτοιμο :

Ρίχνουμε λίγο σιρόπι σε ένα πιατάκι και το πιάνουμε με τα δάκτυλα μας .

Αν ανοίγοντας τα δάκτυλα μας κάνει χορδή(κόρδες) τότε είναι έτοιμο.

Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο και το φυλάσσουμε στο ψυγείο για 6 μήνες ως 1 χρόνο.

Το χρησιμοποιούμε σε τσουρέκια, ψωμί, ψωμάκια, κέικ ,παγωτό.

Η αναλογία είναι 1 προς 3.

Δηλαδή όταν η συνταγή μας ζητάει 200 γρ ζάχαρη, βάζουμε 150 γρ και 50 ιμβερτοζάχαρη.

Η ζάχαρη αυτή έχει την ιδιότητα, να δίνει ελαστικότητα στις ζύμες,

υγρασία στα κέικ και αποφυγή κρυσταλλώματος στα παγωτά.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

1004201633309 (2)

200 ml γάλα εβαπορέ αραιωμένο με 80 ml χλιαρό νερό

3 αυγά

30 γρ ξηρή μαγιά  ή 50 γρ νωπή μαγιά

70 γρ βούτυρο μαλακό

150 γρ άχνη ζάχαρη

60 γρ ιμβερτοζάχαρη

Λίγο αλάτι

700 γρ αλεύρι για τσουρέκια μύλοι αγίου Γεωργίου στην κίτρινη συσκευασία

1 κουταλάκι του γλυκού  μαχλέπι

1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα αλεσμένη στο μούλτι μαζί με λίγη ζάχαρη

ξύσμα ενός πορτοκαλιού

(μπορείτε να αντικαταστήσετε την μαστίχα με ένα κουταλάκι του γλυκού

τριμμένο γλυκάνισο η με κακουλέ. Τα μπαχαρικά είναι δική σας επιλογή)

1 κρόκο αραιωμένο με λίγο γάλα για την επάλειψη

(Όλα τα υλικά σας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου-βούτυρο,αυγά,εβαπορέ)

1004201633277 (2)

Βάλτε τη μαγιά μαζί με την ιμβερτοζάχαρη και το αραιωμένο γάλα, ανακατέψτε

και αφήστε στην άκρη να ενεργοποιηθεί.

Ρίξτε στο μίξερ (γάντζο) τα αυγά, την άχνη , τα μυρωδικά, το βούτυρο και το αλάτι .

Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και  ρίξτε σταδιακά  το αλεύρι.

1004201633279 (2)

Χτυπήστε  στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του σκεύους.

Η ζύμη κολλάει (μην μπείτε στον πειρασμό να βάλετε και άλλο αλεύρι).

1004201633282 (2)

Βάλτε το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο στους 50 C μέχρι να φουσκώσει (περίπου 45-50 λεπτά).

Σβήστε τον φούρνο μόλις βάλετε μέσα την ζύμη.

Πατήστε  να ξεφουσκώσει η ζύμη .

Βουτυρώστε τα χέρια σας  γιατί η ζύμη κολλάει .

Πάρτε  ποσότητα ζυμαριού και πλάστε τα τσουρέκια σας.

1304201633353 (2)

Τοποθετήστε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος ελαφρά βουτυρωμένο.

2904201633514 (2)

Βάλτε τα  πάλι σε προθερμασμένο  φούρνο, στους 50 C ΜΟΝΟ για 15 λεπτά.

(Σβήνετε τον φούρνο μόλις τα βάλετε μέσα ).

Βγάλτε τα  από το φούρνο και ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 170 C.

Περιμένετε  να σβήσει το λαμπάκι.

1004201633294 (2)

Αλείψτε με τον κρόκο τα τσουρέκια και ψήστε  για 20 λεπτά.

(εγώ τα έψησα στους 150 c γιατί έχω δυνατό φούρνο)

 Για όσους έχουν αρτοπαρασκευαστή: Ριξτε όλα τα υλικά μέσα και αφήστε

να ζυμώσει και να φουσκώσει, μέχρι επάνω. Η υπόλοιπη διαδικασία είναι η ίδια.

Μπορείτε να τα πασπαλίσετε με φιλέ αμυγδάλου η παπαρουνόσπορο.

Η δόση βγάζει 3 μεσαία τσουρέκια .

1004201633305 (2)

Δείτε εδώ τρόπους να πλάσετε τα τσουρέκια σας :

http://lena-saltandpepper.blogspot.gr/2012/04/blog-post.html

2904201633522 (2)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ….

aleka marini

Την Αλέκα την γνωρίζω εδώ και 4 χρόνια περίπου.

Δεν είναι η μοναδική φορά που μου δίνει απλόχερα τις φοβερές συνταγές της …

Οι φανταστικοί λουκουμάδες της(ντόνατς) , τα μουστουκούλουρα της και τώρα τα τσουρέκια της.

Θα ήθελα να την ευχαριστήσω για τις πολύτιμες συμβουλές της που με βοήθησαν 

να βελτιώσω δικές μου συνταγές…

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

Επιμέλεια/Εκτέλεση συνταγής :Ρένα Κώστογλου
Πρωτότυπη συνταγή : Αλεξάνδρα Μαρίνη
Φωτογραφίες : Ρένα Κώστογλου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON