ΚΡΙΘΑΡΟΨΩΜΟ ΤΟΥ ΤΑΒΑ

Το κριθάρι ήταν ένα από τα πρώτα δημητριακά που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο στην «Εύφορη Ημισέληνο» (αλλιώς ονομαζόμενη η Εγγύς Ανατολή − γη η οποία σήμερα εκτείνεται στο Ιράκ, τηΣυρία, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και το Λίβανο) και για χιλιάδες χρόνια αποτελούσε μια από τις κύριες τροφές του. Ο σπόρος εμφανίστηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα όπως το μονόκοκκο και δίκοκκο σιτάρι (Triticum monococcumTriticum boeoticum ή αλλιώς baeoticum και Triticum dicoccum, αντιστοίχως). Οι σημερινές ποικιλίες φαίνεται να προέρχονται από το άγριο κριθάρι (Hordeum vulgare,υποείδος Spontaneum), το οποίο φυτρώνει από την Κασπία Θάλασσα και τον Καύκασο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και από τη Βόρεια Αφρική και την Κρήτη στα δυτικά μέχρι το Θιβέτ στα ανατολικά. Τα αρχαιότερα ευρήματα σπόρων άγριου κριθαριού προέρχονται από το Ohalo ΙΙ, οικισμό στο νότιο άκρο της Θάλασσας της Γαλιλαίας, τα υπολείμματα χρονολογούνται από τηνεπιπαλαιολιθική περίοδο, περίπου από το 8500 π.Χ. Το πρώτο εξημερωμένο κριθάρι εμφανίζεται σε στρώμα της Ακεραμικής Νεολιθικής στην Εγγύς Ανατολή, όπως τα στρώματα Προκεραμικής Νεολιθικής Β′ στο Τελ Αμπού Huraira (αραβتل أبو هريرة ) στη Συρία. Η μπύρα από κριθάρι ήταν πιθανώς το πρώτο ποτό που αναπτύχθηκε από νεολιθικό άνθρωπο. Κριθάρι έχει καλλιεργηθεί στην κορεατική χερσόνησο από την Πρώιμη Περίοδο Αγγειοπλαστικής Mumun (περ. 1500-850 π.Χ.) μαζί με κεχρίσιτάριόσπρια κ.α.

 Το κριθάρι παραγόταν ευκολότερα από άλλα δημητριακά, αλλά γινόταν πιο δύσκολα ψωμί. Παρείχε ένα θρεπτικό, αλλά πολύ βαρύ ψωμί, ώστε έπρεπε συχνά να ψήνεται πριν το άλεσμα, παράγοντας ένα χοντρό αλεύρι (ἄλφιτα) που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τη μᾶζα. Είναι γνωστές πολλές συνταγές για τη μᾶζα, ονομασία αρχαίων ελληνικών πιάτων τα οποία σερβίρονταν ωμά ή μαγειρεμένα, σαν ζωμός, με ζυμαρικά ή πίτες. Όπως και τα ψωμιά από σιτάρι, θα μπορούσε να γίνεται πιο πολυτελής με τυρί ή μέλι.Σύμφωνα με το Δευτερονόμιο 8:08, το κριθάρι είναι ένα από τα «επτά είδη» καλλιεργειών που χαρακτηρίζουν τη γονιμότητα της Χαναάν, το κριθάρι έχει εξέχοντα ρόλο στις θυσίες που περιγράφονται στην Πεντάτευχο (π.χ. βιβλίο των Αριθμών 5:15). Η θρησκευτική σημασία επεκτάθηκε κατά το Μεσαίωνα στην Ευρώπη με το κριθάρι να χρησιμοποιείται και στον τομέα της δικαιοσύνης.Στο βιβλίο «Όπλα, μικρόβια και ατσάλι», το οποίο κέρδισε Βραβείο Πούλιτζερ, ο Jared Diamond υποστηρίζει ότι η διαθεσιμότητα του κριθαριού μαζί με άλλα εξημερωμένα είδη φυτών και ζώων στη νοτιοδυτική Ευρασία συνέβαλε σημαντικά σε γενικά μοτίβα στην ιστορία της ανθρωπότητας, τα οποία έχει ακολουθήσει τα τελευταία περίπου 13.000 χρόνια, συγκεκριμένα, ότι πρόκειται έναν από τους λόγους που οι πολιτισμοί της Ευρασίας, ως σύνολο, έχουν επιβιώσει και κατακτήσει άλλους. Το 16ο αιώνα η επέκταση της καλλιέργειας του σιταριού στην ηπειρωτική Ευρώπη και η εισαγωγή της πατάτας οδήγησαν σε ανάπτυξη ποικίλων τύπων ζυμαρικών από σιμιγδάλι και ελάττωση της χρήσης κριθαριού στη μαγειρική. 

 

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%AC%CF%81%CE%B9

 

 

 

YΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

3 κουταλάκια του γλυκού μαγιά ξηρά

1 φλυτζάνι χλιαρό νερό

λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

μισή κουταλιά σούπας αλάτι

μισή κουταλιά σούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

2 φλυτζάνια χλιαρό νερό

1 φλυτζάνι χωριάτικο αλεύρι

κριθαρένιο αλεύρι όσο πάρει

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

μισή κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι για από πάνω

Αναμειγνύουμε τα 3 πρώτα υλικά  μέχρι να έχουμε ένα χυλό .

Τον αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για μια ώρα .

Κατόπιν προσθέτουμε το αλάτι ,την ζάχαρη,το μπαίκιν πάουντερ, το υπόλοιπο νερό και το χωριάτικο αλεύρι .

 

Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.

Αρχίζουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το κριθαρένιο αλεύρι 

ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη .

Ρίχνουμε το λάδι και ζυμώνουμε να απορροφηθεί.

Αφήνουμε το ζυμάρι μας σκεπασμένο να <ανεβεί> για 1,1/2 ώρες.

Λαδώνουμε  ένα στρογγυλό ταβά.

Βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και το ανοίγουμε τα δάκτυλα μας.

Κάνουμε δακτυλιές(όπως στην φοκάτσια και την λαγάνα) και ρίχνουμε από πάνω το χονδρό αλάτι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.

Αφήνουμε να < ανεβεί> σε ζεστό μέρος  άλλη μισή ώρα .

Πριν το βάλουμε στον φούρνο περάστε με ένα πινέλο  την επιφάνεια του ψωμιού  με νερό.

Ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου .

Βγάλτε το και βάλτε το κατευθείαν σε πετσέτα γιατί αν μείνει στον ταβά θα ιδρώσει και θα μαλακώσει η κόρα του .

Αφού κρυώσει καλά μπορείτε να το φυλάξετε στην κατάψυξη τυλιγμένο σε πλαστική σακούλα.

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON