SOFT ΚΟΥΚΙΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Το ταχίνι χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική και την μεσανατολική κουζίνα, αλλά και σε πιάτα των χωρών της Βόρειας Αφρικής.

Ταχίνι: Διατροφική αξία

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων USDA National Nutrient, μία μερίδα ταχίνι (2 κουταλιές της σούπας) από καβουρδισμένο σουσάμι περιέχει:

  • 178 θερμίδες
  • 16 γραμμάρια λίπους
  • 6 γραμμάρια υδατανθράκων (3 γραμμάρια ινών και 0 γραμμάρια ζάχαρη) και
  • 5 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • Παρέχει επίσης το:
  • 30% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπου σε θειαμίνη
  • 24% σε μαγνήσιο
  • 22% σε φώσφορο
  • 14% σε σίδηρο και
  • 12% σε ασβέστιο

Μην σας ανησυχεί η ποσότητα λίπους στο ταχίνι, αφού μόνο 2 από τα 16 γραμμάρια είναι κορεσμένα, τα υπόλοιπα είναι μονο- και πολυ-ακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικά για την καρδιά και τη γενική υγεία.

Τα 30 γραμμάρια σουσάμι περιέχουν τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από την ίδια ποσότητα συκωτιού από βόειο κρέας. Το σουσάμι περιέχει επίσης περισσότερες φυτοστερόλες από όλους τους άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους, κάτι που το καθιστά πολύ ευεργετικό για την μείωση της χοληστερόλης και την καταπολέμηση/πρόληψη του καρκίνου.

Το σουσάμι παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι δύσκολο για το σώμα να τα απορροφήσει, λόγω του σκληρού εξωτερικό τοιχώματος (κύτος του σπόρου). Η κατανάλωση σουσαμιού σε μορφή πάστας (ταχίνι) επιτρέπει στο σώμα να απορροφήσει καλύτερα αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

85 γρ ταχίνι

100 γρ καλό ελαιόλαδο(χαμηλή οξύτητα)

180 γρ καστανή ζάχαρη

1,1/2 κουταλάκι υγρή βανίλια

Μισό κουταλάκι κανέλα σκόνη

1/4 κουταλάκι εσπρέσο καφέ σκόνη Αζέρα Νεσκαφέ

1/4 κουταλάκι αλάτι ψιλό

1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου

1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική Σόδα

200 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ

125 γρ σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια

Βάλτε τα 7 πρώτα υλικά σε ένα μπώλ και χτυπήστε τα καλά με σύρμα

μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να διαλυθεί η ζάχαρη..

 

Προσθέστε το αυγό και συνεχίστε το χτύπημα..

Προσθέστε το αλεύρι και την σόδα και ανακατέψτε με το χέρι μέχρι να

έχετε μια μαλακή ζύμη.(Μην προσθέσετε άλλο αλεύρι)..

Προσθέστε τα κομματάκια σοκολάτας.

Κρατήστε από την σοκολάτα 3 κομματάκια για κάθε κούκι..

Χωρίστε την ζύμη σε 12 ίσια κομμάτια  και πλάστε τα μπαλάκια.

Όταν τα πλάθετε θα βγάλουν στα χέρια σας λάδι .. Μην  ανησυχείτε

όταν ψηθούν κανένας δεν θα καταλάβει ότι τα κούκις σας έχουν λάδι αντί για βούτυρο .

Βάλτε τα σε 2 ταψιά  στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί (6 μπαλάκια στο καθένα)

σε απόσταση γιατί θα απλώσουν.

Μπήξτε τα κομματάκια σοκολάτας σε κάθε μπαλάκι ..

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 12-14 λεπτά ..

Μόλις πάρουν χρώμα γύρω γύρω είναι έτοιμα..

 

Ο δικός μου φούρνος είναι δυνατός οπότε ίσως χρειαστεί να ανεβάσετε την θερμοκρασία

στον δικό σας φούρνο..

 

Η έμπνευση για αυτά τα κούκις ήρθε όταν ψάχνοντας σε ένα ντουλάπι της κουζίνας

είδα πόσα <μισά> βαζάκια είχα από ταχίνι ..

 

Έχω κάνει αυτά τα μπισκότα από εχθές 2 φορές .. Και στις 2 φορές χρησιμοποίησα

ξεραμένο ταχίνι που είχε καθίσει κάτω κάτω στο βάζο …

 

Enjoy !! Δεν θα μείνει ψίχουλο και πρέπει σοβαρά να σκεφτείτε να κάνετε κατευθείαν 2 δόσεις ..

Είναι Μαστιχωτά μέσα και τραγανά απέξω γεμάτα αρώματα …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON