ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡΜΠΡΕΝΤ(Gingerbread)

Ποια είναι η καλύτερη δικαιολογία για να τρώμε ασταμάτητα κάθε λογής γλυκά και καλούδια; Φυσικά τα Χριστούγεννα! ΜελομακάρονακουραμπιέδεςΧριστόψωμαδίπλεςμπισκότα και η λίστα δεν έχει τέλος. Τι καλό φτιάχνουν όμως κάθε Χριστούγεννα οι υπόλοιποι καλοφαγάδες στον κόσμο; Από σοκολατένιες πανδαισίες μέχρι λαχταριστά γλυκά ψωμάκια και μπισκότα, οι πειρασμοί και φέτος είναι αμέτρητοι, είτε γιορτάσετε στα πάτρια εδάφη είτε στο εξωτερικό.

Από την Ιταλία μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία και από τη Γαλλία μέχρι τη Σουηδία, τα Χριστούγεννα μπορεί να έχουν διαφορετική… «γεύση», αλλά είναι παντού νόστιμα. 

Σας ευχόμαστε με το δικό μας <γλυκό> τρόπο Καλές Γιορτές!!

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

975 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 240 γρ ακόμα

3 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα

2 κουταλάκια του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη

3 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ σκόνη

μισό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

375 γρ βούτυρο ευρωπαϊκό (Lurpak κτλ) η μαργαρίνη

300 γρ μαύρη ζάχαρη

6 κουταλιές της σούπας γεμάτες μέλι

2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη

 

Βάλτε όλα τα στερεά σε ένα μπώλ (5 πρώτα υλικά-εκτός από τα 240 γρ αλεύρι).

Βάλτε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει ( σε χαμηλή φωτιά).

Ρίξτε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα να

ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

 

Τραβήξτε από την φωτιά και ρίξτε μέσα σταδιακά τα στερεά υλικά

ανακατεύοντας στην αρχή με την κουτάλα και μετά με το χέρι σας,

μέχρι να έχετε μια σφικτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.(προσθέστε και  τα 240 γρ αλεύρι).

 

Χρησιμοποίησα την φόρμα από σιλικόνη της Wilton για τζίντζερμπρεντ σπιτάκι.

Γεμίστε λοιπόν τα καλούπια σας με την ζύμη  και ψήστε τα μέχρι να αλλάξει το χρώμα τους

10 με 12 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-175 βαθμούς .

Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο αφήστε τα να κρυώσουν λίγο και κόψτε με ένα μαχαιράκι 

ότι τυχόν προεξέχει από τα μέρη του σπιτιού σας.

 

Αφήστε τα να κρυώσουν καλά μέσα σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος.

Πάμε τώρα να φτιάξουμε γλάσο ρουαγιάλ η αλλιώς την συγκολλητική ύλη για το σπιτάκι σας.

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΡΟΥΑΓΙΑΛ

 

Η δόση είναι αρκετή για να κάνετε την κατασκευή που κάναμε εμείς ..

Επίσης να σας πω ότι όταν το γλάσο σας στεγνώσει εντελώς ( περίπου μετά από ένα

24ωρο) γίνεται πολυ σκληρό (κυριολεκτικά πέτρα)..

Θα χρειαστείτε :

4 ασπράδια αυγών(μεγάλα αυγά) σε θερμοκρασία δωματίου

5 φλυτζάνια +1/3 φλιτζανιού άχνη ζάχαρη

χυμό από ένα λεμόνι

Χτυπήστε τα ασπράδια στο μίξερ  και όταν αρχίσουν να πήζουν ρίξτε σταδιακά 

μέσα την άχνη και τον χυμό. Έτοιμο!!

 

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ -ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

 

Αρχίστε την συναρμολόγηση και απλά χρησιμοποιήστε την δική σας φαντασία όσο αφορά την διακόσμηση ..

Πρώτα βέβαια πρέπει να <κτίσετε> το σπιτάκι σας ..

Αν του κάνετε αυλή πάρτε μια σκληρή βάση για τούρτες και αρχίστε την <οικοδομή>σας

πάνω της .. Πρώτα το σπιτάκι .. Περιμένετε να σταθεροποιηθεί και να στεγνώσει αρκετά

και μετά αρχίστε να φτιάχνετε τα εξωτερικά στοιχεία..

 

Κάντε το περίγραμμα από την πόρτα και τα παράθυρα και προτού στεγνώσει το γλάσο

κολλήστε τα καραμελάκια σας…

Προσπαθήστε να μην μπλέξετε πολλα χρώματα ..

Το κόκκινο, το πράσινο είναι τα χρώματα των χριστουγέννων .

Εγώ κάλυψα όλη την < αυλή> του σπιτιού με γλάσο.

 

Ο φράκτης είναι φτιαγμένος με κομμένα πουράκια σοκολάτας.

Εδώ θα δείτε ένα βιντεάκι πως θα στήσετε το σπιτάκι σας..

Καλή επιτυχία !!

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON