Κάποιοι αποφεύγουν τις μπανάνες γιατί κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί ως παχυντικές. Ωστόσο σύμφωνα με τον διάσημο διατροφολόγο Marco Borges, (και ιδρυτή του επιτυχημένου blog 22 Days Nutrition), οι μπανάνες έχουν πολύτιμες θρεπτικές ιδιότητες. Περιέχουν τρία φυσικά σάκχαρα (σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη) σε συνδυασμό με πολλές φυτικές ίνες, γι’ αυτό και δίνουν μια άμεση, διαρκή και ουσιαστική ενέργεια.
Το κάλιο είναι ένα ζωτικής σημασίας ορυκτό, το οποίο βοηθά στην ομαλοποίηση του καρδιακού παλμού, στέλνει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ρυθμίζει το υδατικό ισοζύγιο του οργανισμού μας… Όταν είμαστε αγχωμένοι, ο μεταβολικός ρυθμό μας αυξάνεται, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα καλίου μας. Αυτοί μπορούν να εξισορροπούνται με τη βοήθεια ενός σνακ μπανάνας υψηλού καλίου. Σύμφωνα, επίσης με πρόσφατη έρευνα, η μπανάνα βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, μια που περιέχει τρυπτοφάνη, ένα είδος πρωτεΐνης που το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη, γνωστή και ως την ουσία που μας βοηθάει να χαλαρώνουμεΒοηθάει στην αντιμετώπιση του PMS (Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο)
Η βιταμίνη B6 που περιέχει ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας. Βοηθάει στην καταπολέμηση της αναιμίας Υψηλή σε σίδηρο, η μπανάνα μπορεί να τονώσει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα και έτσι βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας. Αρτηριακή πίεση: Αυτό το μοναδικό τροπικό φρούτο έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, καθιστώντας το ιδανικό να κτυπήσει την αρτηριακή πίεση. Έτσι, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει επιτρέψει στον κλάδο της μπανάνας να κάνει επίσημες ανακοινώσεις για την ικανότητα της μπανάνας να μειώσει τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.Βοηθάει στην δυσκοιλιότητα
Η υψηλή περιεκτικότητα της μπανάνας σε φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσουν την αποκατάσταση της φυσιολογικής δράσης του εντέρου, βοηθώντας να ξεπεραστεί το πρόβλημα χωρίς την προσφυγή σε καθαρτικά.Καταπολεμάει το hangover
Ένας από τους ταχύτερους τρόπους για τη θεραπεία του Hangover είναι ένα milkshake μπανάνας με μέλι. Η μπανάνα ηρεμεί το στομάχι και με τη βοήθεια του μελιού, αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ καταπραΰνει και ενυδατώνει εκ νέου το σύστημά μας.Καταπολεμάει τις καούρες
Οι μπανάνες έχουν μια φυσική επίδραση αντιόξινου στο σώμα. Έτσι εάν πάσχετε από καούρα, δοκιμάστε να φάτε μια μπανάνα για ανακούφιση.
YΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ
375 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
170 γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ άσπρη ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
4 βανίλιες
4 ώριμες μεσαίες μπανάνες(1,1/2 φλιτζανιού πολτός μπανάνας)
360 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 160 C.
Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα σκεύος 22 επί 34 εκατοστά(μακρόστενο πυρέξ).
Βάλτε τα 4 πρώτα υλικά(στερεά)σε ένα μπώλ.
Λιώστε τις μπανάνες στο μούλτι .
Χτυπήστε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει.
Προσθεστε την ζάχαρη και χτυπήστε ξανά.
Ρίξτε μέσα στο μείγμα τα αυγά και τις βανίλιες.
Προσθεστε μέσα τον πολτό από τις μπανάνες..
Ρίξτε μέσα στο μίξερ( σε 3 δόσεις) τα στερεά υλικά εναλλάξ με την κρέμα γάλακτος.
Μην παραχτυπήσετε την ζύμη σας..
Βάλτε την ζύμη μέσα στο ταψί και ψήστε για 45 λεπτά περίπου .
Εάν η επιφάνεια στο κέικ σας παίρνει πολύ γρήγορα χρώμα,
βάλτε από πάνω ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Το κέικ είναι έτοιμο όταν το τρυπήσετε με οδοντογλυφίδα και βγαίνει καθαρή.
Αφήστε να κρυώσει καλά προτού το κόψετε..
Αναποδογυρίστε το κέικ σε μια πιατέλα.
Μπορείτε να το πασπαλίσετε με άχνη, να το απολαύσετε σκέτο,
να το καλύψετε με γκανάς η να το περιχύσετε με γλάσο κρέμας τυριού
(συνταγή θα βρείτε παρακάτω).
Αφράτο γεμάτο αρώματα και υπέροχη γεύση μπανάνας..
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΚΡΕΜΑΣ ΤΥΡΙΟΥ
240 γρ τυρί κρέμα (μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου)
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
3 κουταλιές γάλα
4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί.
Χτυπήστε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ …..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)