ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΕΣΠΡΕΣΣΟ ΜΕ 4 ΥΛΙΚΑ

Η σοκολάτα δεν ήταν ποτέ ίδια πριν φτάσει στην Ελβετία

Όταν ακούει κανείς σοκολάτα, σκέφτεται απαλή υφή, ένα θαύμα που λιώνει στο στόμα και προκαλεί εκρήξεις ευτυχίας και αγαλλίασης. Μπορεί το μαγικό τροπικό δέντρο της Αμερικής να είναι η πηγή αυτής της ευτυχίας, η σοκολάτα όμως δεν θα ήταν ποτέ όπως τη γνωρίζουμε σήμερα αν δεν υπήρχε η Ελβετία.

Το 1879 ο Ροδόλφος Lindt ήθελε να φτιάξει πιο μαλακή, απολαυστική στο στόμα και απαλή σοκολάτα. Η κοινωνία που τον έβλεπε να παλεύει χωρίς αποτέλεσμα αρχικά, είχε αρχίσει να “γελά πίσω από την πλάτη του”. Ό, τι και να έκανε ο Lindt στις μπάρες εμφανιζόταν ένα παχύ λευκό στρώμα, το οποίο φυσικά δεν θα βοηθούσε να γίνει “ευπώλητο” το προϊόν του. Ο αδερφός του Αύγουστος, φαρμακοποιός, ανάλυσε τη λευκή αυτή επίστρωση και διαπίστωσε πως επρόκειτο απλώς για παγωμένα λιπαρά. Ακόμη κι έτσι, ο στόχος του Lindt δεν μπορούσε να επιτευχθεί.

Ο νεαρός Ελβετός άφησε το εργοστάσιο, όπου έκανε τα πειράματά του και κατά τα φαινόμενα ξέχασε τη μηχανή ανάδευσης και θέρμανσης της σοκολάτας ανοικτή. Η μηχανή λειτουργούσε για περισσότερο από μια βδομάδα και έκανε το… θαύμα. Όταν ο Ελβετός επέστρεψε στο εργοστάσιο, είχε το προνόμιο να είναι ο πρώτος που δοκίμαζε τη σοκολάτα, βελούδινη και ακαταμάχητη, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η επεξεργασία του κονσαρίσματος, που μας δίνει τη σοκολάτα όπως την ξέρουμε. Μην περιμένετε να σας την περιγράψουμε, διότι κάθε σοκολατοποιός που σέβεται τον εαυτό του την κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό.

Η ανακάλυψη της σοκολάτας γάλακτος

Η Ελβετία όμως δεν είναι απλά η γενέτειρα της βελούδινης, απολαυστικής μαύρης σοκολάτας που όλοι γνωρίζουμε. Είναι και η χώρα που ανακάλυψε την πιο γλυκιά και σαγηνευτική εκδοχή της, τη σοκολάτα γάλακτος. Ο Daniel Peter, σοκολατοποιός του 19ου αιώνα, σκέφτηκε να προσθέσει στις μπάρες σοκολάτας, γάλα σε σκόνη.

Ο Peter ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως κηροποιός, σύντομα όμως μεταπήδησε στη σοκολατοποιία. Το αρχικό πρόβλημα του Ελβετού πρωτοπόρου ήταν πως δεν μπορούσε να αφαιρέσει την παραπάνω υγρασία από το γάλα και έτσι οι σοκολάτες δεν αποκτούσαν στέρεη και σταθερή μορφή. Στο πρόβλημά του τον βοήθησε ο Henri Nestle (πατέρας της γνωστής ελβετικής εταιρίας), αφού είχε ήδη εξελίξει την τέχνη του συμπυκωμένου γάλακτος, αλλά και του γάλακτος σε σκόνη.

Οι δύο Ελβετοί έφεραν στον “κόσμο” την πιο αγαπημένη σοκολάτα από όλες, τη σοκολάτα γάλακτος. Μάλιστα ο Peter έδωσε στο δημιούργημά του το όνομα Gala/Γάλα, από την ελληνική ονομασία του γάλακτος.

http://news247.gr/eidiseis/afieromata/pws-egine-h-elvetia-h-mama-patrida-ths-sokolatas-opws-th-gnwrizoyme.3678809.html

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ( 20-25 τρουφάκια)

3103201633141 (2)

60 γρ βούτυρο λιωμένο

2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα  

80 γρ κακάο σκόνη άγλυκο κοσκινισμένο

2 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα καφέ εσπρέσσο στιγμιαίο  σκόνη 

3103201633103 (2)

Σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε μέσα σε ένα σκεύος το βούτυρο.

Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και ανακατεύουμε .

3103201633109 (2)

Ρίχνουμε το κακάο και το καφέ ..

3103201633121 (2) 3103201633122 (2)

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρώς το μείγμα.

Το βάζουμε σε βουτυρωμένο σκεύος  και κατόπιν στο ψυγείο για

2 ώρες.

3103201633132 (2)

Κόβουμε και πλάθουμε μπαλάκια ..

Τα κυλάμε μέσα  σε τρούφα..

3103201633134 (2)

Έτοιμα..

Φυλάσσονται στο ψυγείο ( αν μείνουν)…

3103201633144 (2)

Αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε τον καφέ (αν δεν είστε φαν).

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON