ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΡΕΜΑ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟΥ

Το ουράνιο τόξο είναι ένα πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά τo οποίο εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό.

Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα της Γης και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης, μετά από ανάκλαση. Το κάθε χρώμα (δηλαδή κάθε μήκος κύματος) διαθλάται υπό διαφορετική γωνία μέσα στα σταγονίδια (που δρουν σαν μικρά πρίσματα), παθαίνει διαφορετική εκτροπή κι έτσι το ορατό λευκό φως αναλύεται στα διάφορα χρώματα που το συνθέτουν, δηλαδή στο φάσμα του. Έτσι εμφανίζεται το φάσμα του ηλιακού φωτός ως ένα πολύχρωμο τόξο, με το κόκκινο χρώμα να κυριαρχεί στην εξωτερική του πλευρά, και το βιολετί στην εσωτερική. Η διαφορετικότητα της γωνίας του κάθε μήκους κύματος (χρώματος) και του σχήματος των σταγονιδίων εξηγεί και το τοξοειδές σχήμα του φαινομένου και όχι κάποιο άλλο.

Στα 578 π.χ., ο Αναξιμένης, Έλληνας φιλόσοφος, παρατήρησε τη σχέση μεταξύ του Ουράνιου Τόξου και του Ήλιου. Αντί να αποδώσει το Τόξο σε ουράνιες δυνάμεις, πρότεινε ότι τα σύννεφα αλλάζουν την πορεία του ηλιακού φωτός και παράγουν το Τόξο των χρωμάτων. Πρώτος ο Αριστοτέλης συνέλαβε την ιδέα ότι το ουράνιο τόξο δεν είναι υλικό αντικείμενο που κρέμεται από τον ουρανό, αλλά ένα φυσικό φαινόμενο. Χρησιμοποίησε προσεκτικά την τότε γεωμετρία, αλλά λάθος νόμους ανάκλασης, για να εξάγει το κυκλικό σχήμα του Τόξου. Σταδιακά, οι ενασχολούμενοι με αυτό λόγιοι και φιλόσοφοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι τόσο το φαινόμενο της ανάκλασης όσο και εκείνο της διάθλασης είχαν κάποιας μορφής σχέση με το φαινόμενο του Ουράνιου Τόξου. Την πρώτη ικανοποιητική εξήγηση έδωσε ο Καρτέσιος κατά τον 18ο αιώνα. Σύμφωνα με την θεωρία του το ουράνιο τόξο παράγεται από τις ακτίνες που πέφτουν πάνω στα σταγονίδια και που ανακλώνται στην εσωτερική τους επιφάνεια τουλάχιστον μια φορά. Κατά ένα γνωστό ευρωπαϊκό μύθο, στη βάση του ουράνιου τόξου ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσάφι περιμένει όποιον καταφέρει να φτάσει εκεί, πράγμα φυσικά αδύνατο καθώς το ουράνιο τόξο είναι οφθαλμαπάτη που δεν εντοπίζεται στο χώρο.

 

 ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

(Για  2 στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 17 cm)

6 μεγάλα αυγά

300 γρ ζάχαρη

2 βανιλέτες

140 γρ αλεύρι

120 γρ κακάο

2 κουταλάκια στιγμιαίο εσπρέσο σκόνη

1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ

130 γρ καλό κονιάκ 

Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη και τις βανιλέτες.

Βάλτε σε ένα μπώλ όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κονιάκ.

Προσθέστε μέσα στο μίξερ το μείγμα των αλεύρων κουταλιά-κουταλιά.

και στο τέλος  το κονιάκ.

 

Στρώστε  2 ταψάκια διαμέτρου 17 cm με χαρτί ψησίματος .

Βουτυρώστε ελαφρά το χαρτί.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 165- 170 C.

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.

 

Αφήνουμε να κρυώσουν και  κόβουμε  κάθε παντεσπάνι στα 2.

Είναι καλύτερα να τα φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα ..

Έτσι θα κοπούν καλύτερα.

Μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε τα σκεπάζουμε με πετσέτα για να μην

χάσουν την υγρασία τους .

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ 

Διαλύστε μέσα σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό 2 κουταλιές σοκολάτα σκόνη της Catboury

συν μια κουταλιά της σούπας κονιάκ και βρέξτε με αυτό το παντεσπάνι σας 

όταν αρχίσετε να στήνετε την τούρτα σας .

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ 

 

2 φάκελοι Βανίλια Γκαρνί γιώτης

2 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

1 κουταλάκι εσάνς καρύδας

5 κουταλιές σούπας τριμμένο ινδοκάρυδο

Χτυπήστε όλα τα 3 πρώτα υλικά μαζί στο μίξερ να γίνει μια σφικτή κρέμα.

 

Βρέξτε  την πρώτη βάση από το παντεσπάνι και στρώστε κρέμα..

Πασπαλίστε με ινδοκάρυδο..

Συνεχίστε με το δεύτερο παντεσπάνι και πασπαλίστε με το υπόλοιπο ινδοκάρυδο.

Βρέξτε και το τελευταίο παντεσπάνι από πάνω..

 

Καλύψτε όλη σας την τούρτα με την υπόλοιπη κρέμα…

Ισιώστε με μια σπάτουλα. Βάλτε την στο ψυγείο για 1 ώρα ..

Ετοιμάστε την βουτυρόκρεμα.

Συνταγή για βουτυρόκρεμα εδώ https://koykoycook.gr/?p=25640

Θα χρειαστείτε 1,1/2 δόση ..

 

Χωρίστε την σε 5 ίσα μέρη και χρωματίστε την με χρώματα ζαχαροπλαστικής.

(μώβ,πορτοκαλί,πράσινο,φούξια,θαλασσί)

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

 

 

Δείτε πως θα κάνετε την τεχνική petal εδώ..https://koykoycook.gr/?p=11956

Καλύψτε την τούρτα σας και στο πάνω μέρος..

 

Απόλαυση στο μάτι αλλά και στην γεύση.

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ …
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON