ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΥΔΑΤΟ

Ο Θρύλος για το θαλάσσιο τέρας της Σύρου…

 

«Μία μέρα, ο κυρ Στέφανος, που ήταν με τους συντοπίτες του, άρχισε την αφήγησή του: Είχα πάει για ψάρεμα εκεί που σβήνει ο Χαρασσώνας και τα βράχια της ακρογιαλιάς σχηματίζουν μια μεγάλη σπηλιά μέσα στην οποία σταλάζει γλυκό νερό. Ήξερα πως εκεί φωλιάζουν μεγάλα ψάρια. Νααα κάτι ψαρούκλες. Και άνοιγε φαρδιά-πλατειά τα χέρια του για να δείξει πόσο μεγάλα ήταν. Είχα πάρει μαζί μου το πιο μεγάλο αγκίστρι και την πιο χοντρή τρίχα. Μάζεψα κάμποσα σαλιγκαράκια για δόλωμα και άρχισα να ψερεύω. Ητζιμπούσανε καλά. Κανένα όμως δεν πιανότανε. Που και που έλεγα μέσα μου: θα σε πιάσω εγώ. Και ηξάνυα μπας και το δω στο αγκίστρι μου. Όλο και ηπήαινα άκρια-άκρια για να δω καλύτερα. Σε μια στιγμή ήνοιωσα σαν ένα χέρι νά’θελε να με σπρώξει από τη μέση. Θα τούλεγα κάνα διάολο μα ήξερα πως δεν ήταν κανείς κοντά μου. Το χέρι όμως όλο και μέσφιγγε που δεν ημπόρου να πάρω ανάσα.
»Το ψάρι τσιμπούσε όλο και πιο δυνατά. Ξάφνου μούδωσε μια τραβιξιά και ηβρέθηκα στη θάλασσα. Πάτησα τότες την τρίχα και είδα πως το χέρι που με τραβούσε δεν ήταν ανθρώπου. Ήταν το πλοκάμι ενός χταποδιού τόσοοο δα μεγάλου. Και ηάπλωσε τα χέρια του για να δείξει πόσο μεγάλο ήταν. Κι ύστερα ήντακανες; τον αρώτησε κάποιος που ανυπομονούσε να μάθει τη συνέχεια. Το χταπόδι όλο και με τραβούσε κάτω. Τότες εγώ ηάρπαξα το σουγιά και τούδωσα μια ανάμεσα στα δυο μάτια που με ξανύανε χαζά. Το χταπόδι παράλυσε και με άφησε ήσυχο. Σας τα λέω σα νάναι παραμύθι. Ηξέχασα μονάχα να σας πω πως την ώρα που το χταπόδι με τραβούσε, ησκέφθηκα τον ’η Στέφανο που ακούω για κείνονε και τον παρακάλεσα να με σώσει. Φαίνεται πως ηάκουσε την προσευχή μου και μ’έσωσε. Τότες εγώ του υποσχέθηκα να του χτίσω μια εκκλησίτζα μέσα στη μεγάλη σπηλιά του Χαρασσώνα. Τώρα πρέπει να κάνω το τάμα μου. Θέτε και σεις να με βοηθήσετε; Πες μας κυρ Στέφανε πότε θα βάλεις ομπρός.
»Όταν ήρθε η μέρα εκείνη, ο Στέφανος με την παρέα του πήγαν στη σπηλιά και ηάρχισαν τη δουλειά. Πάτωμα και ταβάνι δεν χρειαζόταν αφού ήταν η σπηλιά. Χτίστηκαν μόνο δυο ντουβαράκια δεξιά και αριστερά και το εκκλησάτζι του ’η Στέφανου ήταν έτοιμο. Σιγά σιγά ήρθε και η μέρα της εορτής του Αγίου. Ειδοποιήθηκε και ηπήγε ο παπάς του Γαλησσά για τη λειτουριά. Από τότες γίνεται κάθε χρόνο το πανηγύρι του. Την πρώτη φορά ο Στέφανος δεν ηάφησε κανένα να σερβίρει τη λειτουργιά. Ύστερα ηκερνούσε τη μαστίχα με το συριανό λουκούμι. Όλοι μαζεμμένοι γύρω του ζητούσαν ν’ακούσουν ακόμη μια φορά την ιστορία του χταποδιού που πάντα είχε πιο μεγάλη επιτυχία από το κύρηγμα του παπά. “Βρε παιδιά ήτανε ένα χταπόδι, μα τι χταπόδι. Ήτανε τόσοοο δα μεγάλο”. Και ηάνοιγε τα δυο του χέρια για να δείξει πόσο μεγάλο ήταν.» [1]

Η φαντασία, είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι είναι η υπεύθυνη δύναμη για τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μας. Λαϊκές παραδόσεις, αφημένες στου χρόνου του αθάνατου το αγέρι, σαν κι αυτή, του κυρ Στέφανου, φθάνουν αργά κάποια στιγμή απρόσμενη, αλλά με χάρη περίσσια στη φαντασία μας και την πυροδοτούν. Την ενεργοποιούν σα να ναι ένα παράξενο είδος μηχανής φτιαγμένο θα λεγες από χιλιάδες άγνωστα στη λογική μας κομμάτια και μη αναγνωρίσιμων χρωμάτων στους θνητούς μας οφθαλμούς καλώδια, άυλα σαφώς, που ίσως ποτέ εμείς να μην μάθουμε απόλυτα, παρά να γευτούμε, και να γνωρίσουμε την ομιχλώδη γοητευτική τους ιστορία.

http://www.explorers.gr/show.php?action=m&id=58

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

1 χταπόδι 2 κιλά περίπου

1 κρεμμύδι ολόκληρο

2 φύλλα δάφνης

μισό  φλυτζάνι ξύδι

ρίγανη

αλάτι

Ελαιόλαδο

άσπρο ξύδι (όσο θέλετε και ταιριάζει στην γεύση σας)  

Καθαρίστε το χταπόδι σας , πλύνετε το , βγάλτε την πέτσα από την κουκούλα,

αφαιρέστε το στόμα του και χωρίστε τα πλοκάμια του ..

Βάλτε  το χταπόδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να βγάλει τα υγρά του .. Χύστε τα…

Βάλτε μέσα στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και την  δάφνη..

Ρίξτε το ξύδι..Μην βάλετε καθόλου αλάτι ..

Προσθέστε τους κόκκους πιπεριού και σκεπάστε το με νερό .

Αφήστε το να βράσει και να μαλακώσει καλά για όση ώρα χρειαστεί ..

Στραγγίξτε το από τα νερά .. Αφαιρέστε το πιπέρι , το κρεμμύδι και την δάφνη..

Κόψτε το χταπόδι σας μικρά  κομματάκια ..

Βάλτε το σε μπώλ και προσθέστε την ρίγανη, αλάτι, ελαιόλαδο και ξύδι ξανά.

Ανακατέψτε καλά.. Διατηρείται στο ψυγείο ..

Μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο σαν μεζέ η σαν χταποδοσαλάτα αν το αναμείξετε με

ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, πολύχρωμες ψιλοκομμένες πιπεριές και  ντομάτα σε κυβάκια.

Ένα πολύ δροσερό πιάτο για το καλοκαίρι και ιδανικό συνοδευτικό για την μπύρα η το ούζο σας.

 

Καλή όρεξη!!!

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON