ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΜΕ ΜΠΥΡΑ,ΜΕΛΙ,ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ & ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ

Κάθε τόπος έχει και τα δικά του μαγειρέματα. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων οι Ελληνικές διατροφικές αξίες των Χριστουγέννων παραμένουν σταθερές αλλά και οι νεωτερισμοί δεν λείπουν!…

Κάθε γιορτή είναι ευκαιρία για οικογενειακές στιγμές χαράς γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Τα εδέσματα πολλά και λαχταριστά…και σαφώς η κρεατοφαγία επιβεβλημένη. Κάποιες δεκαετίες πριν, το χοιρινό κρέας είχε αρχηγική θέση στο Ελληνικό τραπέζι, ειδικά ανήμερα των Χριστουγέννων, το οποίο οι νοικοκυρές το μαγείρευαν με άπειρες συνταγές σύμφωνα με τις τοπικές συνήθειες.

Φτάνει να αναφέρουμε το χοιρινό με λάχανο ή κουνουπίδι στα Επτάνησα, το χοιρινό λεμονάτο στα Δωδεκάνησα, το χοιρινό με σέλινο στην Πελοπόννησο ή απλούστατα το τρυφερό χοιρινό σε μπουκιές ψημένο στη θράκα στην Ήπειρο, όπως και τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γεμιστά λουκάνικα στην Στερεά Ελλάδα και αλλού.

Και ύστερα…ήρθε η γαλοπούλα. Η οποία εκτιμήθηκε δεόντως από την Ελληνίδα νοικοκυρά και τράβηξε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων με αμέτρητες τοπικές συνταγές ανά την Ελλάδα.

Αλλά εμείς εδώ στο Koykoycook προτιμάμε χοιρινό μπουτάκι με την πετσούλα  και τα τρυφερά του λιπάκια…

251220129027

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

251220129029

1 χοιρινό μπούτι 3-4 κιλά

6 κουταλιές μέλι

2 κουταλιές ζάχαρη ακατέργαστη

6 κουταλιές μουστάρδα

1 κουταλιά σκόνη μουστάρδα

μισή κουταλιά αλάτι

πιπέρι

1 κουτάκι μπύρα μαύρη 330 ml

γαρύφαλλα για το πικάρισμα

χαρτί ψησίματος –αλουμινόχαρτο

241220128935

Βάλτε τον χασάπη σας να χαρακώσει σε σχήμα ρόμβων την επιφάνεια

(σκληρή πέτσα) από το μπουτάκι.

Καρφώστε πάνω στους ρόμβους η και ενδιάμεσα με την βοήθεια ενός μαχαιριού

η με ένα σουβλί(πρώτα τρυπάμε και μετά μπήχνουμε το γαρύφαλλο) τα γαρύφαλλα.

241220128938

Βράστε σε σιγανή φωτιά  όλα τα υλικά της σάλτσας σας να συμπυκνωθούν..

Περιχύστε το μπούτι και αν είναι δυνατόν αφήστε το μέσα σε αυτή την σάλτσα όλη νύχτα.

Βάλτε το να ψηθεί στους 200c σκεπασμένο με ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και

από πάνω αλουμινόχαρτο  πιασμένο γύρω γύρω στο ταψί σας για 3 ώρες περίπου..

251220129006

Όταν μπήξετε την μεγάλη πηρούνα της κουζίνας σας και μπει εύκολα μέχρι κάτω,

ξεσκεπάστε και αφήστε το στους 250 c να πάρει χρώμα..

251220129005

Βάλτε το σε πιατέλα.. Περάστε όλα του τα υγρά που έχουν μείνει στο ταψί από τρυπητό

και σερβίρετε μαζί με το κρέας. 

Μπορείτε να δέσετε την σάλτσα ακόμα περισσότερο .

Βάλτε την σε ένα κατσαρολάκι σε σιγανή φωτιά  και ρίξτε μια κοφτή κουταλιά

κόρν φλάουερ(ρίξτε το βροχηδόν στην σάλτσα με ένα μικρο τρυπητό-έτσι δεν θα σβολιάσει)..

Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι  πήξει η σάλτσα σας.

251220128998

Καλή σας όρεξη!!

Συνοδέψτε το με πατάτες ντουσέζ (https://koykoycook.gr/?p=4680)

και  πολλές σαλάτες (https://koykoycook.gr/?cat=38)..

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

Καλές γιορτές!!!

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON