Για να μάθεις την ιστορία του red velvet, πρέπει να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο. Συγκεκριμένα στην βικτοριανή εποχή. Γύρω στα 1800 αρχίσαν οι ζαχαροπλάστες να χρησιμοποιούν κακάο στις συνταγές τους για να δημιουργήσουν πιο εκλεπτυσμένα γλυκά.
Αποκαλούσαν αυτά τα γλυκά βελούδο (velvet) για να μπορούν να τα σερβίρουν σε πάρτυ πλουσίων. Η χρήση της λέξης βελούδο έδινε την εντύπωση στους καλεσμένους ότι το γλυκό θα έχει μια απαλή και λεία υφή. Το κακάο βοηθάει να κάνει το αλεύρι λιγότερο τραχύ και συνεπώς δίνει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα που θυμίζει την υφή του βελούδου.
Φήμες λένε ότι το κόκκινο χρώμα του γλυκού προέρχεται από μια χημική αλληλεπίδραση. Μεταξύ του κακάο και ένα οξύ. Αυτό είναι που δίνει αυτό το κόκκινο χρώμα στο κέικ. Το οργανικό κακάο διαθέτει πολλά φυσικά οξέα που ταιριάζουν απόλυτα με την μαγειρική σόδα και το γάλα βουτύρου.
Γύρω στα 1900 οι συνταγές με κακάο άρχισαν να εξαπλώνονται στον χώρο της ζαχαροπλαστικής. Υπήρχε πληθώρα από συνταγές με κακάο που πολύ συχνά χαρακτηριζόντουσαν ως “velvet cakes”. Το 1943 ήταν η πρώτη επίσημη φορά όπου η ονομασία red velvet εμφανίστηκε σε ένα γνωστό βιβλίο μαγειρικής “The Joy of cooking” ένα βιβλίο της Irma S. Rombauer.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου, οι στρατιώτες και οι απλοί άνθρωποι έπρεπε να μεριδοποιήσουν τα φαγητά και άλλες προμήθειες. Μέρος των προμηθειών ήταν προϊόντα όπως η ζάχαρη και το βούτυρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι ζαχαροπλάστες να χρησιμοποιούν χυμό από παντζάρι στα κέικ τους.
Αυτές οι συνταγές υπάρχουν μέχρι και σήμερα και το παντζάρι όχι μόνο χαρίζει αυτό το πολύ όμορφο κόκκινο χρώμα αλλά κάνει το κέικ πιο αφράτο και λιγότερο στεγνό. Το κόκκινο χρώμα είναι αυτό που κάνει αυτό το γλυκό να ξεχωρίζει και να εντυπωσιάζει τους καλεσμένους.
Eχουμε ανεβάσει πολλές τούρτες στο www.koykoycook.gr .Αποφασίσαμε λοιπόν να μην γράφουμε την διαδικασία πως να φτιάξετε και να διακοσμήσετε μια τούρτα αλλά να σας δείχνουμε με φωτογραφίες τις λεπτομέρειες της διακόσμησης..Μπορείτε από μόνοι σας να βρείτε μέσα από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας την τούρτα που σας αρέσει ( παντεσπάνι-γέμιση κτλ) και μετά να κάνετε την δική σας διακόσμηση. Κάποιες τούρτες είναι για αρχάριους και άλλες για προχωρημένους και επαγγελματίες.
ΛΙΝΚ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ RED VELVET CAKE : https://koykoycook.gr/?p=31953
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση:Pastry Chef/Sugarpaste Artist –Decorator Ρένα Κώστογλου)