ΤΟΥΡΤΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

Γεωγραφικά η χώρα χωρίζεται σε 4 μεγάλες περιοχές, την καρδιά της Ισπανίας στο εσωτερικό, την περιοχή των ακτών του Ατλαντικού, την περιοχή της Μεσογείου και την περιοχή των Πυρηναίων.

Οι Ρωμαίοι έβαλαν τις βάσεις για να χτιστεί η γαστρονομική της ιστορία πάνω στα τρία στοιχεία: το στάρι (ψωμί), τους αμπελώνες (κρασί) και τους ελαιώνες (ελαιόλαδο) και άφησαν τη σφραγίδα τους όχι μόνο στα φαγητά, αλλά και στην κατασκευή των σκευών σε φόρμες και σχήματα που ακόμη υπάρχουν στις κουζίνες των Ισπανών. Αργότερα οι Μαυριτανοί μουσουλμάνοι από τη βόρεια Αφρική που έμειναν στην Ισπανία από τον 8ο μέχρι τον 13οαι., άφησαν έντονα τα ίχνη τους στην τέχνη, την αρχιτεκτονική (ψηφιδωτά, πλακάκια) και τη μαγειρική.

Οι Μαυριτανοί έφεραν στην Ισπανία τις αμυγδαλιές, τις βερικοκιές, τις ροδακινιές, τις συκιές και τις πορτοκαλιές.Έφεραν μαζί τους και το ρύζι και ήταν αυτοί που έμαθαν τους Ισπανούς να το μαγειρεύουν με διάφορους τρόπους και να κυριαρχεί στο Ισπανικό τραπέζι.

ΛΙΝΚ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΠΑΕΓΙΑ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ : https://koykoycook.gr/?p=17312

Η παέγια, για παράδειγμα, είναι δικό τους φαγητό (pae-πίτα, ya-ρύζι, στα αραβικά).

Οι Ισπανοί μεγάλοι θαλασσοπόροι και εξερευνητές έφερναν πολύτιμα δώρα στην πατρίδα τους, όταν γύριζαν πίσω από τα υπερπόντια ταξίδια τους.

Έτσι εκτός από τις ντομάτες, τις πατάτες, τις πιπεριές και τα φασόλια από το Μεξικό και το Περού, έφεραν την σοκολάτα από τη χώρα των Ατζέκων και στοιχεία της μαγειρικής από τα παλάτια του βασιλιά των Ατζέκων Μοντεζούμα  έδωσαν τη δυνατότητα για προσμίξεις που διαμόρφωσαν την εκρηκτική ισπανική κουζίνα, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Το 1433, επιστρέφοντας ο Χριστόφορος Κολόμβος από την Αμερική, έφερε στην Ισπανία μαζί με την ανακάλυψη του νέου κόσμου και ένα καλάθι με πατάτες, στην βασίλισσα Ισαβέλλα. Ένα παράξενο και ταπεινό δώρο, που όμως με τα χρόνια αποδείχθηκε αληθινό χρυσάφι για την Ισπανία, αλλά και για ολόκληρο το δυτικό κόσμο.

Η μεγάλη αριστοκράτισσα της κουζίνας, η ντομάτα από το Μεξικό, προσαρμόστηκε τόσο καλά στην Ισπανία όπου εξαπλώθηκε σε όλη την Μεσόγειο.

Ψωμί, ελαιόλαδο και κρασί είναι τα τρία υλικά που υπάρχουν πάντα στο ισπανικό τραπέζι.Από τα τρόφιμα που αξίζει να γνωρίζετε, είναι το ζαμπόν Serrano, το οποίο παλιά το άφηναν να ωριμάσει στην κρύα ατμόσφαιρα των βουνών (Serrano από sierra=βουνό), απ’όπου πήρε και το όνομά του και που σήμερα ωριμάζει σε ειδικά κελάρια με ελεγχόμενη ψύξη.Τα τάπας -«tapas»- είναι μικρά απλά ορεκτικά που σερβίρονται σε πιατάκια, καρφωμένα με οδοντογλυφίδα και ένα κομματάκι ψωμί, σαν αντίδωρο, στο πλάι.

Eχουμε ανεβάσει πολλές τούρτες σε αυτό το σάιτ ..Αποφασίσαμε λοιπόν από δω και μπρος να μην γράφουμε την διαδικασία πως να φτιάξετε μια τούρτα αλλά να σας δείχνουμε με φωτογραφίες μόνο τις λεπτομέρειες της διακόσμησης..

Μπορείτε από μόνοι σας να βρείτε μέσα από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας την τούρτα που σας αρέσει ( παντεσπάνι-γέμιση κτλ) και μετά να κάνετε την δική σας διακόσμηση.

Απλά εμείς σας δίνουμε τις δικές μας ιδέες .

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON