ΦΙΛΕΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΣΚΟΡΔΟΛΕΜΟΝΑΤΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛIΑΡΟ

Ο μπακαλιάρος λέγεται κανονικά “βακαλάος”.

O μπακαλιάρος στα αγγλικά λέγεται cod.

Τον μπακαλιάρο τον έφαγαν πρώτοι οι Βίκινγκς.

Οι Νορβηγοί κατανάλωναν αποξηραμένο βακαλάο κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους και τον διέδωσαν και στη Νότια Ευρώπη. Αργότερα, τη σκυτάλη πήραν οι Άγγλοι, που εκπαίδευσαν σχετικά τους ναυτικούς τους και έκαναν γνωστά τα πλεονεκτήματά του στην τότε ανακαληφθείσα Αμερική και τον Καναδά. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι Βάσκοι θαλασσοπόροι, που διέδωσαν τον βακαλάο στην Αφρική και στην Ασία τον 16ο και 17ο αιώνα.

Το ήξερες ότι τον μπακαλιάρο τον έφεραν οι Άγγλοι στην Ελλάδα και τον αντάλλασσαν με σταφίδες;

Στη Μεγάλη Βρετανία είναι το πιο συνηθισμένο ψάρι στο δημοφιλές έδεσμα “fish and chips“.

Αλιεύεται κυρίως στον Ατλαντικό, αλλά και στη Μεσόγειο, με δίχτυα και παραγάδι.

Νονοι του ψαριου ηταν οι πορτογαλοι..Η ονομασία προέρχεται από το πορτογαλικό bacalhau, μιας και οι πρώτοι που το παρατήρησαν ήταν οι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι του 16ου αιώνα.

Ο υγρανάλατος ή αλίπαστος (παστός) μπακαλιάρος που συνδέθηκε, παλαιότερα, με την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου και με τις εξόδους σε λαϊκές ταβέρνες, στις οποίες συχνά δάνειζε το όνομά του δεν είναι ο ίδιος με τον κοινό βακαλάο της Μεσογείου.

To εκτιμώμενο απόθεμα του βακαλάου του ΒΑ Ατλαντικού είναι περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνοι.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(4 μερίδες)

 

1200 gr ξαλμυρισμένο φιλέτο μπακαλιάρου

12 πατάτες καθαρισμένες και  κομμένες κυδωνάτες

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

χυμό από 3 λεμόνια

ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

6-7 σκελίδες σκόρδο ( αυξομειώστε το σκόρδο σύμφωνα με τα γούστα σας)

ρίγανη

 

Βάλτε στο ταψί του φούρνου σας το φιλέτο του μπακαλιάρου και τις πατάτες..

Περιχύστε το φαγητό σας με το λάδι και τον χυμό των λεμονιών.

Ρίξτε πάνω στο φαγητό σας το ξύσμα και αλατοπιπερώστε.

 

Κόψτε τις σκελίδες του σκόρδου σε ροδέλες και ρίξτε τες στο ταψί.

Πασπαλίστε με την ρίγανη.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες σας( περίπου μια ώρα).

 

Συνοδέψτε με ένα καλό λευκό κρασί και πολίτικη Σαλάτα

(συνταγή εδώ :https://koykoycook.gr/?p=22884) .

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON