ΤΟΥΡΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΠΡΑΛΙΝΑ

5 πράγματα που δεν ξέρατε για την πραλίνα φουντουκιού

Ποιος έφτιαξε τη συνταγή για την πραλίνα φουντουκιού και τι σχέση είχε ο… Χίτλερ με αυτήν; Πόσα βαζάκια πωλούνται ανά τον κόσμο; Πέντε άγνωστες και «κολασμένες» πληροφορίες.

Πραλίνα φουντουκιού: Πόσα βαζάκια να έχουμε καταναλώσει από δαύτη άραγε και πόσα ακόμα θα τσακίσουμε κάθε φορά που νοιώθουμε την ανάγκη για κάτι πολύ-πολύ-πάρα πολύ γλυκό και σοκολατένιο;

Άγνωστο.

Ο γλυκός αυτός εθισμός όμως έχει αρκετές γνωστές… άγνωστες πληροφορίες για το πώς δημιουργήθηκε και χάρη σε ποιες ανάγκες διαδόθηκε σε τέτοιο βαθμό ανά τον κόσμο, μέσα από την εμπορική ονομασία της Nutella.

Την χρωστάμε στον Ναπολέον και τον Χίτλερ
Το 1806 ο πιο διάσημος κοντός ηγέτης του κόσμου προσπάθησε να «παγώσει» το βρετανικό εμπόριο με στόχο να κερδίσει τους Ναπολεόντειους πολέμους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα καταστροφικό εμπάργκο, το οποίο τίναξε στα ύψη το κόστος της σοκολάτας και διέλυσε τους απανταχού ιδιοκτήτες εργοστασίων σοκολάτας. Σε μια προσπάθεια να αντέξουν την κρίση, κάποιοι ζαχαροπλάστες στο Τορίνο δοκίμασαν να βάλουν θρυμματισμένα φουντούκια στην σοκολάτα, ώστε να επιμηκύνουν τα αποθέματα όσο το δυνατόν περισσότερο. Το μείγμα αυτό, ήταν νοστιμότατο και ονομάστηκε gianduia.

Έναν αιώνα μετά, η τιμή της σοκολάτας ανέβηκε ξανά λόγω των περιορισμών στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε ένας ιταλός ζαχαροπλάστης με το όνομα Pietro Ferrero, έκανε ξανά στροφή στο… παντοδύναμο αυτό μείγμα με φουντούκι, το τελειοποίησε και έφτιαξε την Pasta Gianduja, η οποία μετονομάστηκε σε Nutella το 1964.

Αλείφεται… παντού
Η συγκεκριμένη φίρμα πραλίνας φουντουκιού, διατίθεται σε παραπάνω από 75 χώρες, ενώ όλη η ποσότητα που πωλείται σε έναν χρόνο θα μπορούσε να… αλείψει περισσότερα από 1000 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Μαζική κατανάλωση
Κάθε 2,5 δευτερόλεπτα, πωλείται ένα βαζάκι Nutella στον κόσμο. Σύμφωνα με το ληξιαρχείο των ΗΠΑ, ένας άνθρωπος γεννιέται κάθε 8 δευτερόλεπτα. Κάντε την πράξη.

Η ποινική πραλίνα
Το 2013, η δημοφιλής πραλίνα βγήκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, όταν κλέφτες κατάφεραν να αποσπάσουν τόνους ολόκληρους συνολικής αξίας 20.000 δολαρίων σε ένα ριφιφί- σταθμό στον τομέα των τροφίμων. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια βρέθηκε μπλεγμένο σε… πραλίνα-gate όταν αποκαλύφθηκε πως το Πανεπιστήμιο ξόδευε 6000 δολάρια ανά εβδομάδα για το προϊόν, με τους μαθητές να φαίνεται πως κατανάλωναν 50 κιλά την ημέρα.

Η ιστορία πίσω από το λογότυπο
Το μείγμα πραλίνας φουντουκιού με το όνομα Gianduia, πήρε το όνομά του από χαρακτήρα της κομέντια ντελ’ άρτε με το όνομα Gianduja. Απεικονίζεται ως ένας χαμογελαστός πεδεμόντιος αγρότης, με μεγάλο καπέλο ο οποίος κάνει βόλτες γύρω από την πόλη πάνω σε ένα γάιδαρο, ο οποίος σέρνει ένα duja (κιβώτιο). Το κιβώτιο αυτό λέγεται ότι περιέχει κρασί, όμως θα μπορούσε κάλλιστα να είναι γεμάτο με πραλίνα φουντουκιού. Μάσκες αυτού του αγρότη πωλούνται σε όλη την περιοχή Piedmont στην Ιταλία, ενώ ο ίδιος πρωταγωνιστεί σε κάθε διαφήμιση της πραλίνας.

http://www.in2life.gr/features/notes/article/403590/5-pragmata-poy-den-xerate-gia-thn-pralina-foyntoykioy.html

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

131120126882

ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΔΩ ..https://koykoycook.gr/?p=5430

η αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο παντεσπάνι σοκολάτας.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ

1112201634790-2

3/4 φλιτζανιού του τσαγιού  ζεστό νερό

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη άχνη 

4 κουταλιές της σούπας ρόφημα Κάντμπουρυ 

1 σφηνάκι κονιάκ

Αναμείξτε όλα τα παραπάνω υλικά μαζί.

Αφήστε το μείγμα να κρυώσει.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΠΡΑΛΙΝΑΣ

1112201634826-2

3 κουτιά κρέμα Μόρφατ

2 σοκολάτες πραλίνες των 170 γρ η καθεμιά

4 κουταλιές της σούπας πραλίνα φουντουκιού(η Νουτέλα η μερέντα)

1112201634792-2

Λιώστε τις σοκολάτες σε μπαίν μαρί και ρίξτε μέσα την Νουτέλα.

Ανακατέψτε να ομογενοποιηθουν.

Αφήστε να κρυώσει λίγο το μείγμα σοκολάτας.

1112201634795-2

Χτυπήστε τις Μόρφατ( αφού τις έχετε βάλει πρώτα μια ώρα στο ψυγείο).

Προσθέστε το μείγμα σοκολάτας και βάλτε στο ψυγείο για μισή ώρα.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ

0604201633230-2

125 γρ κουβερτούρα Παυλίδη

125 γρ κρέμα γάλακτος 35%

Ζεστάνετε ελαφρά την κρέμα γάλακτος και ρίξτε μέσα την κουβερτούρα να λιώσει.

Αφήστε την γκανάς στην άκρη.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

1112201634842-2

6 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2,1/3 φλιτζανιού άχνη ζάχαρη

3/4 φλιτζανιού κοσκινισμένο κακάο σκόνη

2 βανίλιες

1 πρέζα αλάτι

1/3 φλιτζανιού πλήρες γάλα

Χτυπήστε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει.

Προσθεστε την άχνη και το κακάο.

Ρίξτε τις βανίλιες,το αλάτι  και σταδιακά το γάλα καθώς χτυπάτε το μείγμα.

Το μείγμα σας πρέπει να λείο .

Βάλτε τη βουτυρόκρεμα στο ψυγείο να σφίξει λίγο πριν την χρησιμοποιήσετε.

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 

1112201634803-2

Ποτίστε το πρώτο παντεσπάνι(με πινέλο) και στρώστε μια δόση κρέμα πραλίνα.

Συνεχίστε  με  δεύτερο παντεσπάνι .

Ποτίστε ελαφρά το πάνω παντεσπάνι.

1112201634812-2

Στρώστε από πάνω την γκανάς.

Βάλτε στο ψυγείο για 15 λεπτά.

1112201634815-2

Λιώστε 50 γρ λευκή σοκολάτα ,χρωματίστε την με κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

και κάντε γραμμές πάνω στην γκανάς .

1112201634821-2

Βάλτε ξανά στο ψυγείο.

Χτυπήστε 2 φακέλους  Γκαρνί σοκολάτας με 1,1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

αντί για γάλα .

Προσθέστε μέσα 1 μεγάλη κουταλιά της σούπας κοσκινισμένο κακάο.

Βάλτε στο ψυγείο να σφίξει.

Καλύψτε με μια σπάτουλα περιμετρικά την τούρτα σας .

1112201634848-2

Βάλτε το υπόλοιπο μείγμα Γκαρνί σε μικρο κορνέ και κάντε μικρές ροζέτες γύρω γύρω

από την τούρτα σας .

1112201634842-2

Με μεγάλο κορνέ στολίστε  την τούρτα σας με την βουτυρόκρεμα σοκολάτας περιμετρικά .

1112201634849-2

Χρόνια πολλά!!

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON