ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΨΗΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Το λαβράκι (επιστημονική ονομασία: Dicentrarchus labrax) είναι ψάρι της οικογένειας των Μορονίδων, που απαντάται στην Μεσόγειο και στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού. Το λαβράκι μαζί με τη τσιπούρα από πλευράς διατροφικής αξίας ανήκουν στα πιο πολύτιμα ψάρια της Μεσογείου, καθώς είναι πλούσια στα λιπαρά οξέα ω-3.Είναι ένα από τα κύρια ψάρια για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Το λαβράκι θεωρείται εκλεκτό ψάρι στην ελληνική κουζίνα, ενώ χρησιμοποιείται για διατροφή και από άλλους λαούς. Μπορεί να μαγειρευτεί πολλούς τρόπους, πχ. στη σχάρα, στον ατμό, στο φούρνο κ.ά. Στα ελληνικά η λέξη λαβράκι χρησιμοποιείται από τους δημοσιογράφους για να περιγράφουν νέα αποκλειστικά ρεπορτάζ με μεγάλη αξία, μια αναφορά στην τύχη που χρειάζεται για να πιάσει κάποιος αυτό το ψάρι.

Το λαβράκι έχει σύνηθες μήκος 40 με 65 εκατοστά και βάρος 5 με 7 κιλά, ενώ μπορεί να φτάσει σε μήκος το ένα μέτρο και βάρος τα 15 κιλά. Έχει καταγραφεί ότι μπορεί να ζήσει μέχρι 15 χρόνια. Το σώμα του είναι επιμήκες. Το όνομα δικέντραχος έχει να κάνει με την παρουσία δύο ραχιαίων πτερυγίων, το πρόσθιο τριγωνικό και το οπίσθιο τραπεζοειδές. Έχει ασημί χρώμα, ενώ τα μικρά ιχθύδια φέρουν μαύρα στίγματα σε πλάτη και πλευρά. Το ασημί είναι λίγο πιο σκούρο στη ράχη και πιο ανοικτό στη κοιλιά (φαινόμενο της αντισκίασης).

Το λαβράκι είναι ένα είδος ωκεανόδρομο που απαντάται στην Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τον Ατλαντικό από τη Νορβηγία μέχρι τη Σενεγάλη. Ζει σε παραλιακά ύδατα, σε βάθος μέχρι 100 μέτρων. Είναι ψάρια ευρύαλα και ευρύθερμα, αντέχουν δηλαδή σε μεγάλες μεταβολές αλατότητας και θερμοκρασίας του νερού. Είναι κυρίως ψάρι της ανοικτής θάλασσας, αλλά πλησιάζει σε υφάλμυρα και γλυκά νερά, όπως σε λιμνοθάλασσες και εκβολές ποταμών. Θεωρείται ότι έχει καλή όραση και βλέπει καθαρά και στο σκοτάδι, ώρα στην οποία κυνηγάει. Τρέφεται αδηφάγα κυρίως με άλλα ψάρια, ενώ τα μικρότερα ψάρια του είδους περισσότερα με ασπόνδυλα, όπως μαλάκια και γαρίδες.

 0204201424475 (2)

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B1%CE%B2%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

0204201424426 (2)

4 λαβράκια φρέσκα( 2 κιλά)

1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

μισό κουταλάκι του γλυκού άσπρο πιπέρι

1 λεμόνι ακέρωτο κομμένο σε φέτες..

Ελαιόλαδο

0204201424416 (2)

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 175-180 βαθμούς .

Καθαρίστε τα ψάρια σας .

Κρατήστε το ψάρι από κεφάλι.

Με ένα  μαχαιριού ξύστε τα λέπια του ψαριού αρχίζοντας από την ουρά μέχρι το κεφάλι

μέχρι να μείνει μόνο το δέρμα.

0204201424407 (2)

Κάντε μία τομή στην κοιλιά του και αφαιρέστε τα εντόσθια.

(Όπως βλέπετε τα δικά μας ψάρια ήταν αυγομένα γεγονός που μας λυπεί πολύ ..)

0204201424412 (2)

Αφαιρέστε τα βράγχια ..

0204201424422 (2)

Πλύντε με άφθονο νερό.

Αφήστε τα να στραγγίσουν…

0204201424427 (2)

Ανακατέψτε τα μπαχαρικά σας σε ένα μπολ.

Αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο τα ψάρια σας ..

Πασπαλίστε τα με το μείγμα των μπαχαρικών σας (μην ξεχάσετε την κοιλιά).

0204201424463 (2)

Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί σας .. Βάλτε τις φετούλες του λεμονιού μέσα στις κοιλιές των ψαριών .

Προσθέστε 1-2 δάκτυλα νερό στο ταψί ..

Ψήστε για περίπου 30 λεπτά ( ανάλογα τα κιλά των ψαριών )..

0204201424479 (2)

Συνοδέψτε με Aρωματικές πατάτες φούρνου με φινόκιο,πράσα,άνηθο και ούζο ..

0204201424483 (2)

(Συνταγή εδώ :http://koykoycook.gr/?p=14688)

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON