Η ιταλική κουζίνα (ή σωστότερα, ένα τμήμα της) έχει καταφέρει να κατακτήσει τον κόσμο, συχνά υποσκελίζοντας σε προτίμηση ακόμα και εθνικές κουζίνες … Πρωταγωνιστεί, βεβαίως, το τρίπτυχο «ζυμαρικά-πίτσα-ριζότο», που συνήθως απέχει από τις αυθεντικές εκδοχές και σίγουρα δεν εκπροσωπεί την κουζίνα αυτή στο σύνολό της. Την αυθεντική ιταλική κουζίνα δύσκολα τη μαθαίνεις εκτός Ιταλίας, κυρίως γιατί στηρίζεται στις εξαιρετικές πρώτες ύλες κάθε περιοχής της «Μπότας» και ακολουθεί πιστά τις εποχές. Πέρα από αυτό, αν προσέξουμε πώς μαγειρεύουν οι Ιταλοί (και όχι μόνο!) στη χώρα τους, θα διαπιστώσουμε πόσο σεβασμό τρέφουν για τα παραδοσιακά τους πιάτα, που μεταφέρουν πιστά από γενιά σε γενιά, ακόμα και τα πιο ταπεινά, και με περηφάνια προσφέρουν στα εστιατόρια και τις τρατορίες τους, είτε είναι ένα ριζότο με πολύτιμη τρούφα της Άλμπα, είτε τα βενετσιάνικα καβούρια είτε μια ταπεινή αλλά τόσο νόστιμη σπαγκετάδα «όλιο ε άλιο» της Νάπολης. Οι γείτονές μας, που αγαπούν πραγματικά την τοπική κουζίνα τους, δεν νοιάζονται αν ο τουρίστας θα βρει να φάει πίτσα στην Τοσκάνη, γιατί στην Τοσκάνη θα γευτεί τα παραδοσιακά πιάτα με τα φρέσκα προϊόντα της περιοχής… Κάτι, που αν γινόταν στη χώρα μας, με τις επίσης εξαιρετικές πρώτες ύλες και την πληθώρα τοπικών, παραδοσιακών συνταγών –οι οποίες τείνουν να εξαφανιστούν κάτω από το βάρος του «πανελλήνιου» μουσακά, της χωριάτικης,του κριθαρότο και της αστακομακαρονάδας– ε, ναι, τότε σίγουρα η Ελλάδα θα εξελισσόταν κι αυτή σε γευστικό προορισμό…(Ας ελπίσουμε ότι η τάση ανάδειξης του παραδοσιακού, τοπικού φαγητού, που έχει αρχίσει δειλά να εμφανίζεται, θα γενικευτεί…)
http://www.athinorama.gr/umami/choices/default.aspx?id=3646&sec=Umamifood
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ 4 μερίδες

500 γρ. βρασμένες πέννες
βούτυρο Lupack
2 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου η 1 στήθος γαλοπούλας χωρίς δέρμα ή κόκαλα κομμένα σε λωρίδες των 2,5 εκ.
1 ποτήρι λευκό κρασί ( εμείς βάλαμε Golden Samena)
500 γρ κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές πέστο βασιλικού (σπιτικό η έτοιμο).
Μπορείτε να βάλετε και παραπάνω αναλόγως πόσο δυνατή θέλετε την σάλτσα σας.
Αλάτι και άσπρο πιπέρι
Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό.
Σε ένα αντικολλητικό σκεύος σοτάρουμε στο βούτυρο το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει.
Σβήνουμε με το κρασί .
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και κατόπιν το πέστο .Αναμιγνύουμε καλά.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ( εξαρτάται πόσο αλμυρό είναι το πέστο μας ) .
Αφήνουμε να δέσει .
Προσθέτουμε τις πένες και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.
Συνταγή για σπιτικό πέστο εδώ: https://koykoycook.gr/?p=12116
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)