ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ

Η μαρέγκα

Όλοι την έχουμε χτυπήσει και δεν είναι τίποτα άλλο παρά ασπράδια χτυπημένα στο μίξερ μαζί με ζάχαρη άχνη . Όμως πόσο καλά την ξέρουμε; Υπάρχει μόνο ένα είδος; Θα τα πούμε όλα σε αυτό το μικρό αφιέρωμα.

Η ιστορία της μαρέγκας

Για να μάθουμε την ιστορία της μαρέγκας, θα πάμε ένα ταξίδι στο χρόνο, περίπου 4 αιώνες πίσω. Σε μια μικρή έπαυλη δυτικά του Λονδίνου, στο Οξφορντσάιρ. Η πρώτη αναφορά που γίνεται σε «ψημένα ασπράδια αυγών με ζάχαρη» βρίσκεται σε ένα χειρόγραφο βιβλίο μαγειρικής της Βρετανίδας Λαίδης Ελινορ Φέτιπλεϊς. Τα χειρόγραφα μετά το θάνατό της πέρασαν από ανιψιά σε κόρη και έπειτα σε μακρινούς απογόνους, μέχρι το 1986,οπότε η τελευταία κάτοχος του αποφάσισε να το εκδώσει σε βιβλίο με το όνομά της.

Τη δόξα ωστόσο για την επινόηση της μαρέγκας φαίνεται ότι πήρε ένας Ιταλός ζαχαροπλάστης ο Γκασπαρίνι. Το 1720 έφτιαξε ένα γλυκό με βάση το ασπράδι και τη ζάχαρη και του έδωσε το όνομα μιας ελβετικής πόλης η οποία υπήρξε και η πηγή της έμπνευσής του, η πόλη λέγεται Μερίνγκεν. Αν και το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο για τη εφεύρεση του Γκασπαρίνι ήταν ένα βιβλίο που κάηκε σε βομβαρδισμό τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο στο μουσείο της Φρανκφούρτης όπου βρισκόταν, οι κάτοικοι της Μερίνγκεν εξακολουθούν να υπερασπίζονται μέχρι και σήμερα αυτή την εκδοχή της Ιστορίας βαφτίζοντας τη μαρέγκα το τοπικό τους γλύκισμα.

 2004201425273 (2)

 

 

 

 ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

1703201423581-2-1024x768

125 γρ βούτυρο( σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)

60 γρ ζάχαρη

μια πρέζα αλάτι

1 αυγό

1 βανίλια και ξύσμα από ένα λεμόνι

350γρ περίπου κόκκινη φαρίνα 

1911201318558-2-1024x768

Χτυπάτε στο μίξερ βούτυρο,ζάχαρη και αλάτι με το φτερό να ασπρίσουν.

Προσθέτετε το αυγό.

Ρίχνετε την βανίλια και το ξύσμα.

1911201318562-2-1024x768

Βγάζετε το φτερό και βάζετε το εξάρτημα για το ζύμωμα.

Προσθέτετε το αλεύρι. Η ζύμη μας είναι έτοιμη. 

Αφήνετε την ζύμη τυλιγμένη σε μεμβράνη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.

1911201318573-2-1024x768

Ανοίγουμε φύλλο.Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.

1703201423587-2-1024x768

Το τρυπάμε με το πιρούνι κι το βάζουμε στον φούρνο να ψηθεί 15-20 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

 

 

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΙΣΕΡΙ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

  

μισό  λίτρο γάλα

βανίλια

2 κουταλάκια του γλυκού εσάνς λεμονιού

ξύσμα από ένα λεμόνι

5 κρόκοι αυγού

125 γρ ζάχαρη

25 γρ μαλακό αλεύρι

25 γρ κόρν φλάουερ

χυμό από ένα λεμόνι

κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

120920123673-2-1024x768

Ζεστάνετε το γάλα  με την βανίλια,την εσάνς και το ξύσμα  σε χαμηλή φωτιά .

Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα
υποκίτρινο μείγμα .

120920123665-2-1024x768

Προσθέστε το αλεύρι και το κόρν φλάουερ.

Τραβήξτε από το μάτι την κατσαρόλα με το γάλα .

1703201423570-2-1024x768

Προσθέστε το μείγμα από το μίξερ.

Βάλτε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά  ανακατεύοντας  συνεχώς με σύρμα
μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρρευστο και να κοχλάσει.

1703201423577-2-1024x768

Ρίξτε τον χυμό λεμονιού και το χρώμα (προαιρετικά)..

Βράστε το μείγμα για ένα λεπτό και ανακατεύετε συνεχώς.

1703201423575-2-1024x768

Βάλτε την στο ψυγείο με μεμβράνη να σφίξει για 3-4 ώρες.

Όταν είναι να την χρησιμοποιήσετε αν θέλετε χτυπήστε λίγο με το σύρμα να αφρατέψει.

Βάλτε την μέσα στην τάρτα και φτιάξτε την μαρέγκα .

 

 

 ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΕΓΚΑ

8 ασπράδια αυγού σε θερμοκρασία δωματίου

10 κουταλιές σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

1 κουταλιά της σούπας κρεμόριο

χυμό  από μισό λεμόνι

Χτυπάμε τα ασπράδια και προσθέτουμε την ζάχαρη και το κρεμόριο(δυνατή ταχύτητα).

Ρίχνουμε και τον χυμό .Η μαρέγκα πρέπει νάναι σφικτή και μην τρέχει.

2004201425271 (2)

Βάζουμε την μαρέγκα από πάνω.(εμείς χρησιμοποιήσαμε κορνέ και μύτη για ροζέτες).

Κάντε με ένα πιρούνι <μύτες>.

2004201425275 (2)

Ψήνουμε(πάνω αντίσταση η γκριλ) για 5-8 λεπτά σε προθερμασμένο δυνατό φούρνο
(ανεβάστε το ταψί σας από την μεσαία θέση,ένα σκαλί προς στα πάνω).

2004201425276 (2)

Αν έχετε φλόγιστρο μπορείτε να <κάψετε> και κομμάτια της μαρέγκας που δεν έχουν πάρει χρώμα.

 2104201425282 (2)

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει καλά και φυλάσσουμε στο ψυγείο ..

 

 

 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ .. 

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Comments
  1. Για τη ζύμη χρειάζεται φαρίνα ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις,όπως βάζουμε συνήθως στις τάρτες; Αν το φτιάξω μια μέρα πριν το σερβίρισμά του θα έχω θέμα με την μαρέγκα;

    Ευχαριστώ και καλή Ανάσταση!

    1. κοκκινη φαρινα εβαλα σε αυτη την συγκεκριμενη ταρτα! δεν θα εχεισ προβλημα!! η μαρεγκα ψηνεται και θα σου κρατησει στο ψυγειο 3 με 4 μερες!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON