ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ

Το γιουβέτσι ή γκιουβέτσι(güveç) είναι φαγητό της Οθωμανικής κουζίνας το οποίο παρασκευάζεται από κρέας (συνήθως από αρνίβοδινόκατσικίσιο, από κοτόπουλο ή θαλασσινά, όπως γαρίδες) και μικρά συνήθως ζυμαρικά (συνήθως κριθαράκι ή χυλοπίτες) ή και με σάλτσα από διάφορα λαχανικά όπως ντομάτεςκρεμμύδι,μελιτζάνεςπιπεριέςκολοκυθάκια ή καρότο – παραλλαγή γνωστή και ως sebzelı güveç. Παραδοσιακά το γιουβέτσι ψήνεται σε πήλινο πλατύ και χαμηλό σκεύος τουρκικής προέλευσης, το οποίο είναι γνωστό σε πολλές περιοχές με το ίδιο όνομα, ή στη γάστρα στο φούρνο.

 

https://koykoycook.gr/?p=7268

Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να διαφοροποιείται το είδος του κρέατος, π.χ. στην Τουρκία χρησιμοποιείται συνήθως αρνί, ενώ στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο μοσχάρι (χωρίς να αποκλείεται το αρνί). Η συνταγή δεν είναι πολύπλοκη, αλλά χρειάζεται κάποια προετοιμασία και πάρα πολύ χρόνο μαγειρέματος. Αρχικά τα κομμάτια του κρέατος σιγομαγειρεύονται σε χαμηλή φωτιά συνήθως με σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένη με φύλλα δάφνης και μαϊντανό ή και πικάντικα μπαχαρικά όπως μπούκοβο, ενώ μπορεί να προστεθεί και σκόρδο για πιο ιδιαίτερη και έντονη γεύση. Ύστερα συνήθως το κρέας τοποθετείται με τη σάλτσα σε κεραμικό ή πυρίμαχο σκεύος ή σε γάστρα, προστίθενται ζυμαρικά και ανάλογο νερό και το φαγητό ψήνεται στο φούρνο. Όταν δεν χρησιμοποιούνται ζυμαρικά, κατά κανόνα δεν προστίθεται καθόλου νερό και ψήνεται με την υγρασία του κρέατος και των λαχανικών.

 

Πηγή : http://el.wikipedia.org/

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

3 στήθη κοτόπουλου κομμένα σε κομμάτια η ένα ολόκληρο κοτόπουλο σε κομμάτια

2 κρεμμύδια περασμένα από το μούλτι

ελαιόλαδο The House of Olive με  μαύρο πιπέρι  για το σοτάρισμα

2-3 σκελίδες σκόρδο 

1 ποτήρι σαμιώτικο γλυκό κρασί Grand Cru για το σβήσιμο(ποτήρι κρασιού)

1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια 

1 κουταλιά σούπας ντοματοπελτέ

αλάτι-πιπέρι

μισό κουταλάκι κόκκινη γλυκιά πάπρικα

1/4 κουταλάκι μπούκοβο(προαιρετικά)

1 φλυτζάνι κοφτό μακαρονάκι η άλλο ζυμαρικό αν προτιμάτε 

1 χαμηλή πλατιά κατσαρόλα που μπορεί να μπεί στον φούρνο.

 

Σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το σκόρδο,αλάτι και τα  μπαχαρικά μας .

Σβήνουμε με το κρασί .

Προσθέτουμε τα ντοματάκια και τον πελτέ και τόσο νερό όσο να σκεπάζει το κοτόπουλο.

Αφήνουμε να πάρει μια βράση .

Βάζουμε το καπάκι και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C.

Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε το ζυμαρικό μας και το βάζουμε ξανά στον φούρνο

σκεπασμένο για 10-12 λεπτά .

Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε τα ζυμαρικά μας να φουσκώσουν .

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…

 

 

 

 


(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON