ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΣΩΣ ΦΡΕΣΚΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

Μανιτάρι ονομάζεται κοινώς το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων με τη χαρακτηριστική, συνήθως ομβρελοειδή μορφή. Στην ουσία, αυτό που βλέπουμε είναι το σώμα του μανιταριού, δηλαδή το όργανο στο οποίο θα αναπτυχθούν τα σπόρια που θα εξασφαλίσουν τη διαιώνιση του είδους. Το κυρίως μέρος του μύκητα είναι υπόγειο και σχεδόν πάντα αθέατο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Είναι το μυκήλιο που αναπτύσσεται σαν ιστός στο υπόστρωμα με τη μορφή των μυκηλιακών υφών.

Μια παροιμία λέει: «όλα τα μανιτάρια τρώγονται μερικά όμως μόνο μια φορά» .Στη Ελλάδα είναι γνωστά περίπου 2.200 είδη άγριων μανιταριών (περίπου 150 εδώδιμα), από τα οποία τα περισσότερα δεν είναι ούτε δηλητηριώδη ούτε φαγώσιμα. Γενικότερα, χωρίζονται σε αυτά που προκαλούν ελαφρές γαστρεντερικές διαταραχές, που μπορεί να οφείλεται ακόμα και στο υψηλό ποσοστό μυκοχιτίνης που περιέχουν και είναι δύσπεπτη σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης, όπου η θεραπεία έρχεται μόνη της, σε αυτά που προκαλούν μέτριας επικινδυνότητας δηλητηριάσεις, από τις οποίες χωρίς υποστήριξη μπορεί να επέλθει και ο θάνατος.

Ο μόνος κανόνας που ισχύει γενικά για τη συλλογή μανιταριών είναι αυτός που λέει, ότι μαζεύομε για τροφή μόνο τα είδη των οποίων τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα.Η παραμικρή αμφιβολία είναι λόγος απόρριψής τους. Στην περιοχή Βιτσίου της Καστοριάς οι κάτοικοι συνηθίζουν να απαντούν,ότι τα μανιτάρια με δακτυλίδι είναι επικίνδυνα, ενώ στην ορεινή Αρκαδία λένε το αντίθετο: <είδες βρακωμένο μανιτάρι (δηλαδή με δακτύλιο) φάτο, αβράκατο πέτα το>. Αυτό οφείλεται στα είδη που ενδημούν και έχουν δοκιμασθεί σε κάθε περιοχή. Έτσι το Boletus Edulis (βασιλιμανίταρο) που ευδοκιμεί στη Δυτική Μακεδονία δεν έχει δακτύλιο, ενώ το μανιτάρι rubescent (κοκκινίζων)που έχει το δακτύλιο ως κυρίαρχο γνώρισμα θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας μανιτάρι.Η μπλέ χροιά (άλλη δοξασία) που διαχέεται εν ριπή οφθαλμού, μόλις κόψουμε ένα μανιτάρι λευκότατο, όπως του είδους σατανάς ισχύει για το συγκεκριμένο είδος. Κανείς δε θα δοκίμαζε ένα μανιτάρι ολοκόκκινο σκούρο, όπως ο ερυθρόποδας ή badius (κακός) η ακόμα μια πανθερίνα ή μουσκάρια με διάστικτα λευκά στίγματα πάνω στο καφέ και κόκκινο φλοιό τους γιατί τα χαρακτηριστικά τους είναι ευδιάκριτα. Το πρόβλημα ανακύπτει σε ορισμένα ιδιομορφολογικά μανιτάρια ιδιαίτερα πριν την πλήρη ανάπτυξή τους.

Πηγή:  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ

500 γρ κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι περασμένο στο μούλτι

1 αυγό

1,1/2 φλυτζάνι φρυγανιά τριμένη

1 κουταλάκι ρίγανη

μισό κουταλάκι κόκκινη πάπρικα

1 κουταλάκι αλάτι

μισό κουταλάκι μαύρο πιπέρι

1 κουταλάκι μουστάρδα σκόνη

1/4 κουταλάκι κανέλα

3-4 κουταλιές γάλα

λίγο λάδι

Bάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια σε ένα μεγάλο μπολ εκτός από το γάλα και το λάδι και ζυμώνουμε.

Κατά την διάρκεια του ζυμώματος προσθέτουμε το γάλα.

Αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο λάδι και πλάθουμε μεγάλα μπιφτέκια.

Με ένα πινέλο αλείφουμε ένα ταψί με λίγο καλαμποκέλαιο και βάζουμε μέσα τα μπιφτέκια .

Ρίχνουμε ένα φλυτζανι και μισό, νερό και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε για μια περίπου ώρα στους 170 βαθμούς.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

150 γρ μανιτάρια κοινά τύπου Πολωνίας

150 γρ μανιτάρια πλευρώτους

1 κρεμμύδι

βούτυρο για το σοτάρισμα

1 σφηνάκι καλό κονιάκ

1 κουταλιά κόρν φλάουερ

1 κύβο βοδινού

1 κουταλάκι σκόρδο σκόνη

2/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος

αλάτι-πιπέρι

 

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια μας .

Τα βάζουμε  σε τηγάνι με το βούτυρο να σωταριστούν.

Ρίχνουμε αλάτι,πιπέρι και το σκόρδο.

 

Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο η περασμένο στο μούλτι και σβήνουμε μόλις μαραθεί με το κονιάκ.

Ρίχνουμε μέσα ένα φλυτζανι νερό που έχουμε διαλύσει τον κύβο μας.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Κοσκινίζουμε πάνω από το τηγάνι μας το κόρν φλάουερ,ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

Όταν γίνουν τα μπιφτέκια μας τα σερβίρουμε πάνω σε φύλλα σγουρού μαρουλιού

μαζί με την σάλτσα,σαλάτα τριμμένου καρότου και φρυγανισμένο ψωμί.

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON