ΠΙΤΣΑ ΚΑΛΤΣΟΝΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ(ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

Πολλοί από εσάς θα μείνουν έκπληκτοι διαβάζοντας την ιστορία αυτή αφού ο μύθος που θέλει την πίτσα να είναι ιταλικής επινόησης και κατασκευής καταρρέει. Μπορεί οι Ιταλοί να κατέστησαν ανά το παγκόσμιο την πίτσα διάσημη, οπωσδήποτε όμως δεν είναι αυτοί που την εφεύραν. Η ιδέα αυτή χρεώνεται στους Έλληνες. Πρό της καθόδου των Ελλήνων στη νότιο Ιταλία το πιο συγγενικό έδεσμα με την πίτσα ήταν ένα κακότεχνο ψωμί το οποίο ψηνόταν κάτω από πέτρες της φωτιάς και το οποίο αποτελούσε μέρος της διατροφής ενός λαού, των Ετρούσκων, που κατοικούσαν στη βόρεια Ιταλία. Το ψωμί αυτό αφού ψηνόταν αρτινόταν με μιά ποικιλία διαφόρων γεμίσεων και αφού το “βουτούσαν” σε σάλτσα ή άλλα ζουμιά, το τρώγανε σαν ορεκτικό και όχι σαν γεύμα.

 Όταν οι Έλληνες αποίκισαν τη νότιο Ιταλία (730π.Χ. – 130π.Χ.) μετέφεραν μαζί με τον ελληνικό πολιτισμό και τις μαγειρικές τους δεξιοτεχνίες. Όπως είναι γνωστό οι Έλληνες της εποχής ήταν οι καλύτεροι γνωστοί ψωμάδες. Την τέχνη τους αυτή την είχαν μάθει από τους πρώτους και καλύτερους ψωμάδες, τους Αιγύπτιους, τόσο καλά που στο τέλος ξεπέρασαν κατά πολύ ακόμη και τους δασκάλους τους. Οι μεθόδοι τους στην ανάμειξη διαφόρων αλεύρων και η τεχνική τους στο ψήσιμο που σημειωτέον περιλάμβανε τη χρήση φούρνων και ειδικών καλουπιών για ψήσιμο ψωμιών, ήταν οι πιό προηγμένες στην αρχαιότητα. Με το ψωμί σαν βάση οι Έλληνες πρώτοι καθιέρωσαν την ιδέα της πίτσας σαν γεύμα και όχι σαν ορεκτικό. Αυτοί έψησαν πρώτοι ταυτόχρονα το ψωμί (βάση) με μία ποικιλία από νοστιμιές (μεζέδες) σε επίπεδα στρογγυλά ψωμιά “Πλακούντες”. Στα αρχαία Ελληνικά η λέξη “μεζέ” σημαίνει οτιδήποτε σκορπισμένο ή ψημένο πάνω στο ψωμί όπως π.χ. έλαια, κρεμμύδια, σκόρδο, ελιές, λαχανικά και τυρί. Στα στρογγυλά αυτά ψωμιά το χείλος τους αφηνόταν να ξεροψηθεί ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται σαν λαβή, όπως χρησιμοποιείται και σήμερα στη δική μας πίτσα.

 Ο Πλάτωνας στο έργο του “Πολιτεία” δίδει με γλαφυρότητα την περιγραφή της αρχαίας ελληνικής πίτσας. Αναφέρει συγκεκριμένα:  “… [οι Έλληνες] τρέφονται φτιάχνοντας κριθαρόπιτες και ψωμί από σταρένιο αλεύρι, που τα ζυμώνουν και τα ψήνουν, βάζοντας ζύμη ή ψωμιά πάνω σε κάποια καλαμόφυλλα ή πάνω σε καθαρά φύλλα…”. Συνεχίζοντας πρόσθεσε:   “….. Αλάτι και φυσικά ελιές και τυρί, βολβούς και λάχανα….μαγειρεύουν”.

 http://www.alfapizza.com/Home/tabid/572/Default.aspx

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ(11-12 καλτσόνε)

1 κιλό αλεύρι σκληρό(μπορεί και παραπάνω)

3 φακελάκια μαγιά ξηρή η 15 γρ μαγιά νωπή

400 ml περίπου χλιαρό νερό

100 ml ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 

Αν δεν την χρησιμοποιήσετε απλά βάλτε την στην κατάψυξη τυλιγμένη σε διάφανη μεμβράνη..

Βάλτε στον μπώλ του μίξερ το αλεύρι.Διαλύστε την μαγιά με λίγο χλιαρό νερό  και το λάδι.

Κάντε μια γούβα και ρίξτε στην μέσα το μείγμα της μαγιάς ,το αλάτι και την ζάχαρη.

Βάλτε το εξάρτημα του ζυμωτηρίου και αρχίστε το ζύμωμα.

Προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα αν χρειάζεται..

Χωρίστε την ζύμη σε 2 κομμάτια και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 30 λεπτά περίπου…

Ανοίξτε σε λεπτό φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια.

Κόψτε σε στρογγυλά ισομεγέθη μέρη σαν μικρές πίτσες ν είναι δυνατόν με κουπάτ.

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους  190-200 C..

 

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΣΑΛΤΣΑ

200 γρ κέτσαπ

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη

πιπέρι

αλάτι ( με προσοχή : εξαρτάται πόσο αλμυρό είναι το τυρί που θα βάλετε)

1 κουταλιά ελαιόλαδο

2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο περασμένες από πρέσα

Βάζετε όλα τα υλικά μέσα σε μπώλ και ανακατεύετε.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

2 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια

200 γρ ψιλοκομμένα μανιτάρια

2 κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια

150 γρ πράσινες ελιές ροδέλες(θα τις βρείτε στο σουπερμάρκετ σε βαζάκι)

200 γρ περίπου τυρί φέτα σε κυβάκια

πιπέρι-αλάτι

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλτε λίγο σπορέλαιο και ρίξτε μέσα τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.

Προσθέστε τα μανιτάρια.

Ρίξτε αλάτι (όχι πολύ γιατί και η φέτα είναι αλμυρή)και πιπέρι.

Σοτάρετε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά σας.

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Βάλτε μια κουταλιά της σούπας στο κέντρο  της ζύμης και απλώστε  την  έτσι ώστε να μην φτάνει μέχρι της άκρες…

Βάλτε μια κουταλιά από τα λαχανικά και τις ροδέλες ελιάς.

Προσθέστε  μερικά κυβάκια φέτας.

Διπλώστε την ζύμη και ξαναδιπλώστε τις άκρες της για να κλείσει καλά.

Αλείψτε τις καλτσόνε με λίγη μαργαρίνη.

Τρυπήστε την από πάνω με ένα πιρούνι..

Ψήστε περίπου για 30 -35 λεπτά στους 190-200C  όσο χρειάζεται για να

ροδίσουν ελαφρά  και να ψηθεί η πίτσα από κάτω.. 

 

  ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON