ΨΑΡΙΑ ΣΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΛΑΤΙΟΥ

Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας. Κυρίως αποτελείται από χλωριούχο νάτριο (χημικός τύπος NaCl) και είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα.

Το αλάτι είναι πολύ διαδεδομένο στη φύση. Βρίσκεται διαλυμένο στο νερό της θάλασσας και στο νερό ορισμένων λιμνών. Επίσης, βρίσκεται σε στερεή κατάσταση μέσα στη γη, όπως π.χ. στην Πολωνία, στην Αυστρία, στη Γερμανία κλπ (ορυκτό αλάτι ή αλίτης). Η θάλασσα περιέχει αλάτι σε ποσοστό 2,7 – 3,8%. Σε περιοχές, όπου το κλίμα είναι θερμό, το ποσοστό αυτό αυξάνεται ενώ μειώνεται σε θάλασσες, όπου εκβάλλουν πολλοί ποταμοί. Το αλάτι είναι απαραίτητο συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού και παίζει σπουδαίο ρόλο στα βιολογικά φαινόμενα.

ο αλάτι είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο. Γι’ αυτό ήταν γνωστό και χρησιμοποιούνταν από την αρχαία εποχή. Σε μερικές περιοχές, το χρησιμοποιούσαν σαν νόμισμα. Έτσι, οι πλούσιοι πουλούσαν δούλους σε αντάλλαγμα με αλάτι. Σε μερικές χώρες της οι κάτοικοι έκαναν τις αγορές και τις πωλήσεις με κομμάτια αλατιού. Άλλοι λαοί είχαν έλθει σε πόλεμο μεταξύ τους για να κατακτήσουν εδάφη με αλατούχες πηγές. Στην αρχή οι άνθρωποι έπαιρναν το αλάτι από τη θάλασσα, στις αλυκές, με την εξάτμιση του νερού. Στη Γαλλία και στη Γερμανία βρέθηκαν ύστερα από ανασκαφές, αρχαίες συσκευές με τις οποίες απομόνωναν το αλάτι. Επίσης ήταν γνωστό το ορυκτό αλάτι (στερεό). Σπουδαία ορυχεία υπήρχαν στη Λιβύη, στην Αραβία, στηνΙσπανία και στη Βοημία.

Το αλάτι είναι απαραίτητο στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου. Όταν προστίθεται στις τροφές, ανοίγει την όρεξη και τις νοστιμεύει. Επίσης, είναι ένα μέσο για να συντηρηθούν τα τρόφιμα. Δηλαδή διάφορα προϊόντα, όπως τα ψάρια, το κρέαςπαστώνονται με αλάτι για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση και για πολύ χρονικό διάστημα. Η εργασία αυτή λέγεται αλιπάστωση και τα προϊόντα αλίπαστα. Τα προϊόντα αυτά προφυλάσσονται έτσι από τη σήψη. Βέβαια με την αλιπάστωση χάνουν ένα μέρος από τη θρεπτική τους αξία, γιατί καταστρέφονται ορισμένες βιταμίνες που περιέχουν και γίνονται δύσπεπτα. Σήμερα η αλιπάστωση τείνει να εγκαταλειφθεί, γιατί υπάρχουν νεότερες μορφές διατήρησης των τροφίμων (κονσερβοποιία, ψύξη κλπ.).

Το αλάτι στο φαγητό είναι διεγερτικό και τονωτικό. Στην κτηνιατρική χρησιμοποιείται σαν καθαρτικό, σε δόση λίγων γραμμαρίων. Σε μεγαλύτερες δόσεις έχει θανατηφόρα αποτελέσματα. Ο άνθρωπος καταναλώνει φυσιολογικά περίπου 5 – 6 κιλά αλατιού ετησίως. Στην ιατρική χρησιμοποιείται διάλυμα αλατιού 0,9% ως φυσιολογικός ορός, επειδή το διάλυμα αυτό έχει την ίδια οσμωτική πίεση με το πλάσμα του αίματος. Στη γεωργία χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των καλλιεργειών, αλλά, όταν βρίσκεται σε ποσότητα μεγαλύτερη του κανονικού, κάνει το έδαφος ξερό και άγονο. Στη βιομηχανία έχει πολλές εφαρμογές: Χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ανθρακικού νατρίου, του μεταλλικού νατρίου, του καυστικού νατρίου, του χλωρίου, του υδροχλωρίου, της υδρυάλου, των υποχλωριωδών αλάτων, του θειϊκού νατρίου κλπ. Επίσης, χρησιμοποιείται στην παρασκευή ψυκτικών μιγμάτων και για την επισμάλτωση διάφορων κεραμευτικών ειδών. Στη σαπωνοποιία, για την παρασκευή σάπωνος, προστίθεται μαγειρικό αλάτι στο διάλυμά του και έτσι αυτό αποχωρίζεται ευκολότερα.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B9

 

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ

10 ασπράδια αυγών

λίγες σταγόνες λεμόνι

5 σακουλάκια λεπτό αλάτι των 500 γρ το ένα

Εμείς χρησιμοποιήσαμε μεγάλη ποσότητα ασπραδιών και αλατιού  γιατί είχαμε 2 μεγάλα ψάρια ..

Ένα φαγκρί 1600 γρ και μαι σφυρίδα αρκετά μεγάλη..

Η σφυρίδα μας μόνη της ήταν 1800 γρ.

Εσείς βάλτε την μισή δόση ..

Καθαρίστε  την κοιλιά του ψαριού προσπαθώντας να μην το σχίσετε και να μην κάνετε μεγάλο άνοιγμα.

Ζητήστε από τον ψαρά σας να καθαρίσει τα βράγχια,

έτσι δεν θα σκιστεί  η κοιλιά των ψαριών  και δεν θα έχετε απώλεια των υγρών τους.

Μην βγάλετε  τα λέπια, γιατί αυτά θα λειτουργήσουν προστατευτικά στο ψάρι.

Ξεπλύνετε τα βράγχια  με  μπόλικο νερό. Βάλτε  μέσα εκεί μια φέτα λεμονιού.

Χτυπήστε τα ασπράδια μαζί με τις σταγόνες λεμονιού στο μίξερ  να γίνουν μια μαρέγκα σφικτή.

Ανακατέψτε  το αλάτι με τα ασπράδια, μέχρι στο τέλος να μοιάζουν με βρεγμένη άμμο.

Στρώστε χαρτί ψησίματος στο ταψί σας.

Απλώστε  μια στρώση αλατιού ( σαν βάση) για να καθίσει πάνω το ψάρι.

Τοποθετήστε πάνω της το ψάρι.

Καλύψτε με το υπόλοιπο αλάτι.

Πατήστε το να κολλήσει καλά.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά  αν έχετε  μεγάλο

ψάρι (1½ κιλό) ή για 25 λεπτά αν έχετε δύο μικρότερα ψάρια, περίπου στο 1½ κιλό και τα δύο.

Όταν βγάλετε το ψάρι από το φούρνο το στρώμα του αλατιού θα έχει σκληρύνει αρκετά.

Σπάστε το με σφυράκι, ανασηκώστε την μα βγει  ξεκολλώντας ταυτόχρονα και την πέτσα με τα λέπια.

Έτσι έχετε  καθαρό το πάνω μέρος  του ψαριού σας .

Αφαιρέστε το με ένα μαχαίρι και πηρούνι και βάλτε το  σε πιατέλα.

Κατόπιν τραβήξτε  το κεντρικό κόκαλο και έτσι, πολύ εύκολα, ξεχωρίζει και το κάτω φιλέτο από την πέτσα.

Σερβίρουμε μαζί με λαδολέμονο η μαγιονέζα.

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ .. 

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON